Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modele de conduită și comunicare pentru elevi

Diseminare comunitară a parteneriatului școlar multilateral ACTIVE

Modele de conduită și comunicare pentru elevi

Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea a desfășurat în data de 29 ianuarie 2014 o acțiune de diseminare către comunitatea locală a proiectului școlar multilateral Comenius ACTIVE (Active Communication Training in Vocational Education), cel de al treilea din seria de programe sectoriale Comenius câștigate de institutia școlară cu profil tehnnologic și vocațional.

Derulat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, programul întrunește șapte țări europene ce explorează aspecte ale comunicării nonverbale de succes în spațiul profesional european.
Cea dintâi vizită de lucru a avut loc în La Reunion, teritoriu de peste mări al Franței, unde elevii au descoperit împreună tehnici de comunicare verbală și nonverbală în inițierea contactelor interpersonale. Pe ordinea de zi a mobilității din Oceanul Indian au figurat activități ludice și dramatice de un înalt nivel instructiv și formativ. Scopul atelierului de lucru organizat de coordonatoarea de proiect, prof. Curpaș Anca, a fost acela de a disemina și multiplica rezultatele experienței de învățare printre elevii și profesorii din cadrul școlii orădene, recreând condiții similare de inițiere a relațiilor formale și nonformale prin ice-breakers, energizers, jocuri de formarea a sintalității grupului. Prin tehnici ale nonverbalității (mimă, joc de rol, simulare, paraverbalitate), aceste activități motrice și de joc au generat punți de comunicare între elevi și profesori de vârste și profiluri vocaționale diferite.
Un alt element de interes al evenimentului l-a constituit atelierul plastic în cadrul căruia elevii au realizat drapelurile țărilor partenere și au exersat involuntar tehnicile de comunicare nonverbală necesare muncii în echipă într-o atmosferă de relaxare și bucuroasă cooperare.
Pe parcursul celor doi ani de derulare, multilateralul ACTIVE își propune să îi echipeze pe elevi cu modele de conduită și comunicare necesare integrării cu succes pe piața muncii din diferite societăți  ale statelor UE, și deopotrivă cu competențe și abilități personale și de comunicare pentru integrarea profesională și de cetățenie europeană activă. Pentru că proiectul este centrat pe elevi, aceștia sunt implicați în toate etapele de realizare, de la planificarea acestuia, până la evaluare și diseminarea rezultatelor. Totodată, acest proiect va permite echipelor de profesori și directori de școli din țările partenere să împărtășească experiențe și informații, să testeze și să pună în practică noi abordări pedagogice și manageriale.
Prof. Curpaș Anca
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Modele de conduită și comunicare pentru elevi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:24 Ora de vară a Europei de Est