Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Episodul 3: Vizita la Kalasalingam University din India (I)

PRIMA VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (3)

Episodul 3: Vizita la Kalasalingam University din India (I)

Prof. Vinod K. Madan de la Kalasalingam University, Krishnankoil, Tamil Nadu, India, a vizitat Universitatea Agora din Oradea, până în prezent, de două ori.

Prima vizită a efectuat-o în 13 iunie 2013, prilej cu care a susținut două lecturi invitate: 1) Nondestructive Evaluation using Barkhausen Noise; 2) Digital Signal Processing and Applications [1].
A doua vizită a profesorului Madan a avut loc în perioada 15 - 20 octombrie 2013, ocazie cu care a participat și la 7th Agora International Law Conference, AILC 2013, „Prospects and Challenges of 21st Century Law” [2], unde a prezentat lucrarea, scrisă în colaborare cu R.K. Sinha, The Dymamics of Rape in Modern Indian Society, care a fost publicată ulterior în revista de drept a Universității Agora, Agora International Journal of Juridical Sciences.
În cea de a doua vizită, profesorul Madan a fost însoțit de cancelarul universității sale (funcția de cancelar este echivalentă la ei cu cea de rector la noi), Thiru K. Sridharan, pe care l-am invitat pentru semnarea unui memorandum de înțelegere, prin care ne-am angajat la colaborări în domeniul cercetării și învățământului, incluzând mobilități reciproce pentru cadre didactice și studenți [3].  
În baza acordului de înțelegere și a unei invitații oficiale, în perioada 17-24 ianuarie 2014, am efectuat o vizită în India.
Vizita la Kalasalingam University [4] a inclus:
1.Întâlnirea cu bordul de management (incluzând cancelarul, vicecancelarul, decanii facultăților și directorii de departamente), prilej cu care am avut onoarea să mi se înmâneze eșarfa de membru de onoare al comunității lor academice, în calitate de membru în International Advisory Committee of Kalasalingam University, titlu care mi-a fost acordat de Consiliul Academic la 10 octombrie 2013. Tot cu acest prilej, la rândul meu, i-am înmânat cancelarului, Dr. Thiru K. Sridharan, certificatul de membru de onoare al Senatului Universității Agora (al optulea titlu onorific acordat de Senatul Universității Agora unor personalități internaționale din Chile, China, Columbia, Grecia, Franța, România, Statele Unite și acum și din India).
2.Întâlnirea cu președintele și fondatorul universității, Thiru T. Kalasalingam, care mi-a dăruit o frumoasă ghirlandă indiană cu decorațiuni și mărgele artizanale;
3.Lectură invitată în fața comunității academice, cadre didactice și studenți, de la Kalasalingam University, cu tema From Hard Computing to Soft Computing;
4.Turul campusului universitar, împreună cu domnul cancelar Thiru K. Sridharan și prof. Vinod Madan (campusul este situat la 60 km de orașul Madurai, într-un decor foarte frumos, la poale de munte, are o întindere foarte mare și găzduiește toate facultățile, departamentele, căminele de băieți și fete – pe care le-am vizitat, 3 cantine studențești - câte una pentru băieții, respectiv fetele care locuiesc în cămine, iar una pentru cadrele didactice și studenții externi – care vin la universitate cu mijloacele de transport proprii sau cu o parte din cele 65 de autobuze - câte are universitatea în dotare proprie, stație de alimentare cu combustibil, terenuri de sport, bazin de înot, centru medical, farmacie, mașină de salvare, helioport, bloc de locuințe pentru cadrele didactice și de cercetare, casă de oaspeți cu cantină proprie, locuri de rugăciune ș.a.);
5.Vizita la facultățile și departamentele de învățământ și cercetare ale Kalasalingam University (de menționat că Universitatea Kalasalingam este foarte mare, are facultăți de profil ingineresc, arte și științe, farmacie, peste 50 de programe de studii de licență, 7 programe de master și școli doctorale în toate domeniile, precum  și 8 departamente, 9 societăți profesionale și un centru de excelență IBM, iar predarea se face în limba engleză);
(continuarea, în numărul următor - 133)
Prof. univ. dr. Ioan Dzițac,
rector al Universității Agora
 
Referințe web:
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.8916
[2] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9374
[3]http://univagora.ro/m/filer_public/2013/10/17/mou_agora_kalasalingam.pdf
[4] http://kalasalingam.ac.in/klu/
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 3: Vizita la Kalasalingam University din India (I)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:00:29 Ora de vară a Europei de Est