Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sesiune variatã de Licitaþii-Mãrþiºor la Artmark

De la capodopere de Nicolae Grigorescu la fotografii de colecþie Iosif Berman

Sesiune variatã de Licitaþii-Mãrþiºor la Artmark

Luna februarie aduce în prim-planul pieței românești de artã o suitã de șase evenimente extrem de diversificate, cu cel mai mare numãr de loturi tranzacționate în România într-o singurã sesiune, din ultimele șase luni (peste 500 de loturi): Sesiunea de licitații Artmark 18-20 februarie.

Licitațiile Artmark se adreseazã gusturilor estetice ale unui public iubitor de artã variat, ce poate adjudeca prin prezenþa în salã, dar ºi online, la prețuri ce pornesc de la sub 50 de euro și ajung pânã la valori de ordinul zecilor de mii de euro, atât opere cu valoare muzealã, din sfera picturii sau sculpturii, cât și piese de colecție emblematice pentru istoria fotografiei în România sau piese rare de epocã, de la miniaturi de format mãrțișor la aparate fotografice sau mașini de scris reprezentative pentru evoluția tehnologiei.
Notaþi în agendã: marþi, miercuri ºi joi
Sesiunea de licitații a lunii februarie este deschisã de Artmark în seara de marți, 18 februarie 2014, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, locul de desfãșurare a unui spectacol ce aduce pe aceeași scenã numele grele ale artei românești: trei capodopere de mici dimensiuni semnate Nicolae Grigorescu, loturi ce se anunțã a fi atracția principalã a serii, o naturã staticã tipicã universului transpus de Theodor Pallady în opera sa („Naturã staticã cu vas cu crizanteme ºi trabuc”, estimare: 5.000 - 8.000 de euro) sau portretul expresiv, cu tușe desprinse din universul exotic și muzical al poetului simbolist Ion Minulescu, al lui Iosif Iser („Turc la cafea”, valoare estimativã: 3.000 - 5.000 de euro). Din aceeași licitație, Licitația de Mãrțișor I – Picturã și Sculpturã nu lipsește arta postmodernã și contemporanã, locul de întâlnire al unor pictori ce s-au reflectat constant și vizibil în preferințele colecționarilor români din ultimii ani: Sabin Bãlașa („Reverie”, estimare: 3.000 - 4.500 de euro), Constantin Piliuțã („Cele trei grații”, estimare: 1.200 - 2.400 de euro), Horia Bernea („Prapor”, estimare: 1.000 - 1.600 de euro) sau Sorin Ilfoveanu („Vas cu flori”, valoare estimativã: 700 - 1.200 de euro). 
Cea de-a doua searã a Sesiunii de licitații Artmark vine la Palatul Cesianu-Racovițã, miercuri, 19 februarie, cu o bogatã ofertã de piese de colecție, pentru prima oarã tranzacþionate pe o piaþã de profil, în cadrul Licitației „Cabinetul de Curiozitãți - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”. Colecționarii au șansa adjudecãrii unor loturi atractive, precum maºina de scris Olivetti din anii '60, ce a aparþinut scriitorului și diplomatului George Macovescu, preºedinte al Uniunii Scriitorilor (preþ de pornire: 150 de euro) sau un aparat de fotografiat marca Hermann Mackenstein, însoțit de trepied și trei plãci fotografice, fabricat la începutul sec. XX (preþ de pornire: 400 de euro).
În aceeași searã de miercuri, 19 februarie, Licitația de Fotografie și Benzi desenate sporește diversitatea „Cabinetului de Curiozitãți” cu peste 130 de loturi ce realizeazã o incursiune în istoria fotografiei româneºti, de-a lungul a trei secole. În evenimentul Artmark se distinge o fotografie de mari dimensiuni, developatã, experimental, pe pânzã, iar nu pe hârtie, realizatã la cca. 1910 de cãtre fotograful oficial al Reginei Elisabeta, Franz Mandy (valoare estimativã: 1.000 - 1.500 de euro), cel care în februarie 1893 avea sã fie primul fotograf din România care anunța publicul cã executã și „fotografii în culori”.
Licitația de Fotografie și Benzi desenate oferã cunoscãtorilor șansa de a valoriza mai multe loturi de fotografie semnate de Iosif Berman, cunoscut în plan internațional pentru colaborãrile cu New York Times, Associated Press sau Scandinavian Newspaper Press, iar în plan național, ca fotoreporter, alãturi de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza și ca fotograf oficial al Curții Regale. Loturile Iosif Berman pornesc de la 50 de euro, remarcând între altele: Instantanee pitorești, lot de 11 fotografii, București, perioada interbelicã (estimare: 300 - 500 de euro), respectiv Țãrani români și moștenirea romanã, Adamclisi, anii '30, piesã rarã de colecție (estimare: 200 - 300 de euro).
Expoziþia de Mãrțișor mai poate fi vizitatã la Palatul Cesianu-Racoviþã, Str. C.A. Rosetti nr. 5 pânã miercuri, 19 februarie. Sesiunea de Licitații Artmark se desfãºoarã în perioada 18-20 februarie, dupã cum urmeazã: Licitația de Mãrțișor I - Picturã și Sculpturã (marți, 18 februarie, ora 19.30, JW Marriott Grand Hotel), Licitația „Cabinetul de Curiozitãți - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” & Licitația de Fotografie și Benzi desenate (miercuri, 19 februarie, ora 19.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racovițã), Licitația de Mãrțișor II - Mãrțișoare de epocã, Bijuterii și Artã Decorativã & Licitația de Artã Româneascã Importantã (joi, 20 februarie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton).
Olivia Oancea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:30 Ora de vară a Europei de Est