Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Politețe în trafic – Siguranță rutieră!”

Campanie preventiv rutieră

,,Politețe în trafic – Siguranță rutieră!”

Astăzi, vineri, 14 februarie 2014, Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere (A.R.P.E.R.), împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bihor, au desfășurat activități preventive pe raza Municipiului Oradea pentru creșterea gradului de politețe în trafic, care, odată respectate în trafic, previn victimizarea prin accidente de circulație.

Polițiștii rutieri au acționat pe principalele artere din Municipiul Oradea, în vederea prevenirii implicării conducătorilor de autovehicule în evenimente rutiere, venind totodată, în sprijinul acestora cu sfaturi și recomandări utile privind gesturile sau comportamentele regretabile, care influențează direct și siguranța circulației rutiere, creând stări tensionate, conflictuale, contraindicate celor de la volan.
Este nevoie de o astfel de abordare în rândul șoferilor, datorită faptului că aceste comportamente agresive datorită lipsei de respect în trafic își produc victimele în rândul persoanelor participante la traficul rutier de zi cu zi.
Cu acest prilej, reprezentanții asociației și polițiștii rutieri au distribuit pliante, realizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, în care se vor regăsi principalele aspecte de politețe, ce trebuie respectate de către conducătorii auto pe timpul deplasării pe drumurile publice.
Despre Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere
Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere este o persoană juridică română de drept privat fără scop lucrativ ce își desfășoară activitatea în conformitate cu O.G. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile.
Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere a fost fondată în Municipiul Oradea și are următoarele preocupări:
*apărarea intereselor morale ale victimelor accidentelor rutiere și ale moștenitorilor acestora;
*acordarea de consiliere și asistență socială, psihologică, tehnică și juridică;
*colaborarea cu instituțiile abilitate ale statului, în scopul sprijinirii acestora pentru realizarea de programe educaționale în vederea reducerii numărului de accidente de circulație;
*monitorizarea consecințelor accidentelor de circulație rutieră;
*armonizarea legislației românești cu normele și standardele europene;
*realizarea în școli a unei educații sistematice pentru însușirea regulilor de circulație pe drumurile publice și prevenirea victimizării elevilor;
*sensibilizarea factorilor responsabili și a opiniei publice privind prevenirea accidentelor rutiere;
*educarea populației, a conducătorilor auto, îndeosebi a tineretului, privind cunoașterea și respectarea normelor de conduită pe drumurile publice;
*scăderea numărului accidentelor de circulație și a consecințelor lor pentru victime și societate.
Obiectivele asociației
ARPER este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată din inițiativa unor victime ale accidentelor de circulație, având ca obiective principale următoarele:
1) Reducerea numărului accidentelor rutiere, a consecințelor pentru victime, familiile acestora și societate.
2) Sensibilizarea opiniei publice, în special a participanților la trafic, privind necesitatea cunoașterii și respectării normelor la regimul circulației rutiere. Preocupările noastre în această direcție sunt cuprinse într-un plan de activități și acțiuni precum: simpozioane, conferințe, forumuri, simulări de accidente rutiere, acțiuni de tipul: Cum circulăm – campanie preventivă pentru sezonul de toamnă - iarnă, Comemorarea victimelor accidentelor rutiere, Sărbători de iarnă în siguranță, Proiect educațional adresat elevilor claselor I - VIII – „Colțul Micului Pieton”, Proiect educațional adresat elevilor de liceu – „Educație rutieră – Educație pentru viață”, Campanie preventivă – „Dragobete te motivează să conduci în siguranță”, Siguranță pe două roți și alte asemenea campanii de prevenire și conștientizare a participanților la trafic.
Toate aceste acțiuni le desfășurăm împreună cu alte instituții abilitate ale statului cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere.
3) Un al treilea obiectiv, dar nu cel din urmă, îl reprezintă educația rutieră a participanților la traficul rutier și în special al tinerilor din învățământul preuniversitar.
Această activitate este desfășurată în parteneriat cu instituții subordonatoare Ministerului Educației Naționale,  Ministerului Afacerilor Interne și vizează educația tinerilor în cunoașterea regulilor circulației rutiere. Acest obiectiv a apărut ca o necesitate a respectării Codului Rutier – OUG nr.195/2002 care impune instituțiilor statului român efectuarea educației rutiere la nivelul unei ore, săptămânal pe durata derulării anului de învățământ preuniversitar, activitate ce întâmpină severe dificultăți de transpunere în practică de către autoritățile statului român, responsabile. În acest context avem în vedere pe lângă resursele noastre și obținerea unor fonduri de la Comunitatea Europeană și de la alte instituții interesate.
4) Al patrulea obiectiv este strâns legat de celelalte trei și se referă la creșterea numerică și calitativă a membrilor ARPER, astfel încât să avem o reprezentare organizatorică și structurală care să ne permită punerea în aplicare a scopurilor asociației.
 Prin natura obiectivelor și scopurilor asociației, ne propunem și ne place să credem că suntem o structură aflată mereu în sprijinul victimelor accidentelor rutiere și al familiilor acestora, cât mai ales o alternativă pertinentă la instituțiile statului în domeniul prevenției și educației rutiere, situându-ne acolo unde din varii motive măsurile stabilite și aplicarea normelor nu dau rezultatele scontate.
De asemenea, obiectivul asociației este acela de a se implica în mod activ pentru a crea programe și activități care sprijină conștientizarea participanților la trafic în ceea ce privește victimizarea lor în accidente rutiere, ținând seama de valorile care ne definesc și pe care le promovăm – respect, integritate și excelență.
Vanda Jari,
reprezentant al asociației
A.R.P.E.R.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Politețe în trafic – Siguranță rutieră!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:36 Ora de vară a Europei de Est