Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un fond de 18.000 lei pentru proiectele liceenilor

YouthBank lansează

Un fond de 18.000 lei pentru proiectele liceenilor

Echipa YouthBank Oradea a organizat miercuri, 12 februarie 2012, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” evenimentul de lansare a concursului de proiecte Youthbank adresat liceenilor din Oradea și Salonta, cu participarea partenerilor.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost reprezentat de dna inspector școlar Mioara Þigan.  
YouthBank, unul dintre cele mai bune programe de educație non-formală pentru liceeni din țară, se află la a doua ediție în Oradea.
Echipa, formată din 14 liceeni orădeni, a derulat în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014 o campanie de strângere de fonduri din comunitate, reușind să constituie un fond de 18.000 lei. Această sumă va contribui - după cum aveam să aflăm de la dra Daciana Deac, coordonator YouthBank - la susținerea proiectelor cu impact în comunitate, inițiate și implementate de liceenii din Oradea și Salonta. Fondul va fi alocat în urma unui concurs de proiecte, suma maximă care poate fi acordată unui proiect fiind de 2.000 lei.
În perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, liceenii din echipa YouthBank Oradea au desfășurat mai multe activități de mobilizare de resurse din comunitatea orădeană și cea din Salonta: „Tudi Popa și Zmenta Show” – stand-up comedy cu cele două vedete ale Youtube-ului, „Youth Christmas” - un târg de Crăciun, organizat în decembrie, concursul de fotbal între companii „Frozen Football Cup” și „Licitația de experiențe”. Din banii mobilizați astfel a fost creat fondul disponibil pentru această rundă de finanțare. Fondul, în valoare de 18.000 lei, va fi alocat în urma unui concurs de proiecte, suma minimă care poate fi acordată unui proiect fiind de 1.000 lei, iar cea maximă de 2.000 lei.
Astfel, YouthBank provoacă liceenii să identifice o nevoie în jurul lor, să-și folosească creativitatea și să vină cu o soluție pentru acea nevoie identificată. Iar dacă reușesc să convingă că proiectul lor este unul bun, YouthBank vine cu banii pentru ca ideea să devină realitate. Pentru a înscrie o idee de proiect în concurs, liceenii care învață în liceele din Oradea sau Salonta trebuie să formeze o echipă de minim 3 persoane. Formularul si ghidul de finanțare pot fi descărcate de pe site-ul programului – www.oradea.youthbank.ro, iar formularul completat trebuie trimis pe adresa oradea@youthbank.ro până cel târziu la data de 7 martie 2014. Proiectele propuse pot acoperi orice domeniu: sport, mediu, sănătate, artă, cultură, antreprenoriat social etc. Mai multe detalii despre concursul de finanțare YouthBank găsiți pe site-ul programului.
Programul este implementat în orașul nostru de către Fundația Comunitară Oradea, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale”, a mai spus dra Daciana Deac, coordonator program.
Celor interesați de concursul de proiecte, le facem cunoscut
Calendarul evenimentului
Primirea aplicațiilor........... 12 febr. - 7 martie
Preselecția lor ……......................8 - 9 martie
Consultanță proiecte…................11 - 16 martie
Interviuri………………................18 - 20 martie
Selecția aplicațiilor……....................21 - 23 martie
Anunțarea proiectelor selectate..............  24 martie
Sesiune de feedback………….................25 martie 
Contractare………………..............25 - 28 martie
Training pentru echipele proiectelor selectate…28 – 29 martie
Implementarea proiectelor……..31 martie – 2 iunie 2014.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 22:55:20 Ora de vară a Europei de Est