Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mărțișor de 65.000 de euro în licitația capodoperelor de format miniatural

La Artmark,

Mărțișor de 65.000 de euro în licitația capodoperelor de format miniatural

Noua expoziție Artmark, dedicată Mărțișorului, Dragobetelui și Zilei Femeii, deschisă începând de marți, 4 februarie 2014, la Palatul Cesianu-Racoviță din București, aduce peste 500 de loturi care compun tematica licitațiilor lunii februarie.

Licitațiile Artmark dedicate Mărțișorului au evoluat constant în ultimii ani, ducând indicele colecționarului de portofoliu, Art-Consacrat, către maxima istorică, la ultima ediție, în 2013.
La ediția din acest an, prin evenimentele dedicate Mărțișorului și Artei Importante, Artmark aduce în atenția colecționarilor opere din zona picturii, sculpturii, bijuteriilor și artei decorative, care își propun, prin unicitate și valoare, să continue seria rezultatelor spectaculoase pentru piața românească de artă.
În plus, luna februarie aduce licitațiile „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” și Licitația de Fotografie și Benzi desenate, reprogramate la data de 19 februarie.
Sesiunea de licitații 18-20 februarie reunește capodopere
Sesiunea de licitații 18-20 februarie reunește capodopere de format miniatural ale marilor maeștri, remarcabile fiind picturi reprezentative ce poartă semnătura lui Theodor Aman, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu sau Nicolae Grigorescu. Acesta din urmă vine în Licitația Mărțișor I - Pictură și sculptură cu cea mai valoroasă operă a licitației, „Bordei în pădurea de pe Plaiu” (valoare estimativă: 40.000 - 65.000 de euro). Alte două capodopere grigoresciene de mici dimensiuni dedicate Mărțișorului în seara de 18 februarie sunt: „Tărăncuță cu broboadă albă” (valoare estimativă: 20.000 - 35.000 de euro), operă cu o proveniență cu totul aparte - colecția pictorului Aramov, pictor cu o activitate expozițională intensă în special în Paris și Casablanca -, precum și o operă de Tezaur a Patrimoniului Național, „Măr înflorit”, ce a aparținut uneia dintre cele mai valoroase colecții private, cea a familiei Dona (valoare estimativă este de 25.000 - 35.000 de euro).
Un consacrat al genului, Theodor Aman, artist ce a scris recordul la categoria capodopere miniaturale în 2013 (42.500 de euro pentru „Venețiană”), vine la Artmark cu pictura de mici dimensiuni „Zi însorită la Sinaia” (valoare estimativă: 14.000 - 18.000 de euro).
Expoziția Artmark poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță, Str. C.A. Rosetti Nr. 5, în perioada 4-19 februarie. Sesiunea de Licitații Artmark se desfășoară în perioada 18-20 februarie, după cum urmează: Licitația de Mărțișor I - Pictură și Sculptură (marți, 18 februarie, ora 19.30, JW Marriott Grand Hotel), Licitația „Cabinetul de Curiozități - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” & Licitația de Fotografie și Benzi desenate (miercuri, 19 februarie, ora 19.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță), Licitația de Mărțișor II - Mărțișoare de epocă, Bijuterii și Artă Decorativă & Licitația de Artă Românească Importantă (joi, 20 februarie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton).
Olivia Oancea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:35 Ora de vară a Europei de Est