Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

PRIMA VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (2)

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

Împreună cu prof. Vinod Madan, în dimineața zilei de 19 ianuarie 2014, am luat micul dejun la Hotelul Atithi.

În restaurante există mâncare de tip indian și de tip european. Mie mi-a plăcut mâncarea indiană [1]. Este preponderent vegetariană, cu multe condimente și picantă. Ți se oferă și „iuțeli” suplimentare, dacă dorești [2]. În loc de pâine, indienii folosesc diverse variante nedospite, în special „chapati”, un fel de lipie, dar fără drojdie sau bicarbonat, prăjită pe plită sau într-o tigaie de fontă, fără ulei sau cu foarte puțin ulei [3]. „Chapati” se face doar din făină de grâu, eventual în amestec cu făină de orez, apă și sare.
În Agra se află unul din cele mai importante (celebre) și vizitate obiective turistice din lume: Taj Mahal [4]. Bijuteria artei mogule, Taj Mahal, a fost construit între anii 1650-1653 de către conducătorul Imperiului Mogul (Mughal Empire) din acea vreme, împăratul Shah Jahan, drept mausoleu, un templu ce conține în interiorul său un mormânt, pentru cea de a treia sa soție, Mumtaz Mahal, de unde și numele monumentului („Taj”, în persană, înseamnă „coroană”, iar în indiană a fost preluat ca „templu”).
De la prima poartă până la intrarea în punctul unde se vând biletele de intrare la Taj Mahal sunt aproximativ 500 m, care se pot parcurge lesne pe jos, dar o droaie de mijloace de transport, de diverse tipuri, stau la coadă ca să vâneze clienți. E greu să scapi de conducătorii de triciclete, tricicluri motorizate, de conducătorii de atelaje cu cămile etc. Până la urmă am cedat presiunilor și am făcut fericit un cămilar. Oricum, a fost prima ocazie de a călători într-o birjă trasă de o cămilă.
La punctul de vânzare a biletelor sunt cozi imense, care inițial trec printr-un filtru de securitate asemănător celor din aeroport. N-ai voie să intri nici măcar cu gumă de mestecat în gură. Înăuntru este o curățenie desăvârșită și ordine impusă de supraveghetori. În templul propriu-zis, indienii intră obligatoriu desculți, iar ceilalți pot intra doar cu tălpici. Biletele au prețuri diferențiate, pentru indieni - 20 rupii, iar pentru străini - 750 rupii.
Frumusețea templului se poate vedea în pozele alăturate, în afara interiorului mausoleului, unde se află mormântul reginei Mumtaz Mahal, unde fotografiatul este interzis, paza fiind foarte strictă. Cei care vor să-l vadă, trebuie să meargă neapărat până acolo. Am fost, am văzut, pot să zic sunt un privilegiat. Vinod a donat acolo și niște rupii, am uitat să-l întreb în ce scop.
Masa de prânz am luat-o la luxosul ITC Hotel [5], un hotel de 5 stele situat într-o oază de frumusețe, compusă din grădini luxuriante. Masa de prânz se poate servi la comandă sau la bufet suedez. Am optat pentru ultima variantă, pentru a putea testa mai multe tipuri de mâncare. A fost o masă pe cinste, unde am avut ocazia să savurez mai multe mâncăruri indiene.
După masa de prânz, am vizitat celebrul Agra Fort [6]. Supranumit și Lal –Qila”, Fort Rouge” sauQila-i-Akbari”, este un simbol al puterii mogule. Este un monument protejat UNESCO, care se întinde pe 2,5 kmp. Structura monolit a fortului afișează identitatea arhitecturală și bravura de trei generații de cei mai mari regi moguli, Akbar, Jahangir și Shahjahan. Este al doilea punct de atracție turistică din Agra, după Taj Mahal. Intrarea este pentru indieni 20 rupii, iar pentru străini 500 rupii. De pe zidurile fortului se vede Taj Mahalul.
Seara, Vinod m-a invitat la cină la un alt restaurant de lux, al unui hotel de 5 stele, Jaypee Palace Hotel [7].
A doua zi, dimineața ne-am întors la Delhi, de unde am luat avionul spre Madurai, un oraș din sudul Indiei, aflat la peste 4 ore de zbor cu SpiceJet.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://www.e-retete.ro/indiana 
[2] http://www.indianfood.ro/categories/Condimente-Indiene/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Chapati
[4] http://www.tajmahal.gov.in/  
[5] http://www.itchotels.in/destinations/agra-hotels.aspx
[6] http://www.agrafort.gov.in/
[7] http://www.jaypeehotels.com/jaypee_palace/index.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:21 Ora standard a Europei de Est