Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

La Grădinița Nr. 51, o întâlnire cu dna procuror Adela Stamatiu

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

Inițiat de doamnele educatoare Indrieș Valeria și Vîrciu Claudia, proiectul educațional județean „Și eu am drepturi” a continuat joi, 30 ianuarie 2014, cu cea de-a treia întâlnire de proiect, al cărei invitat special a fost distinsul procuror Adela Stamatiu.

În deschiderea întâlnirii, doamna educatoare Valeria Indrieș, inițiatoare și coordonatoare de proiect, a reamintit părinților și cadrelor didactice scopul și agenda proiectului lansat în 21 noiembrie 2013; potrivit calendarului și agendei, în 24 ianuarie 2014, s-a desfășurat cea de-a doua reuniune de proiect, o întâlnire cu medicul stomatolog dna dr. Adina Þucudean.
La întâlnirea de joi, părinții și cadrele didactice au aflat cu uimire câte tipuri de abuz se exercită asupra copiilor, cu exemple concrete oferite de dna procuror Adela Stamatiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Pentru început, organizatorii evenimentului, doamnele educatoare prof. Florica Daria Nemeș și Anca Dumitrescu, ne-au oferit cele dintâi informații legate de tema întâlnirii „Identificarea tipurilor de abuz exercitate asupra copiilor și prevenirea lor”. Astfel, în cadrul referatului prezentat de dna prof. Florica Daria Nemeș, am identificat mai multe tipuri de abuz: fizic, sexual, verbal, cu substanțe periculoase, neglijarea propriilor copii și abandonul…
Fără rezerve, spunând lucrurilor pe nume, oricât de dure și de crude ar fi, doamna procuror ne-a arătat adevărata față a lucrurilor, câte se întâmplă în jurul nostru, lucruri necunoscute marelui public, cazuri incredibile și inimaginabile, aflate doar de oamenii legii în sala pașilor pierduți: abuz sexual asupra mamei (de față cu fetița, în vârstă de 10 ani), vizionarea de către părinți a unor emisiuni și filme interzise minorilor, dar de față cu aceștia; pentru o corectă informare a copiilor, părinții au fost sfătuiți să le răspundă copiilor la întrebări, chiar și când acestea sunt mai delicate, oricum ei le pot afla în fel și chip de la colegi sau „prieteni” ori de pe internet, dar nu se știe dacă le-au și înțeles corect; atenție la îngrijirea și tratarea copiilor în caz de îmbolnăvire: nu administrați medicamente după ureche, fără consultarea medicului; atenție la banii pe care îi dați copiilor, câți și pentru ce, să nu ajungă să-și procure substanțe interzise (țigări etnobotanice); atenție mare la orice manifestări ciudate ale copiilor, care trebuie investigate la timp pentru a afla cauza și motivul; chiar respectând toate drepturile copiilor, se întâmplă ca unii părinți să fie „turnați” de propriii copii pentru prea multă „autoritate”, impusă cu palma; s-a făcut apoi vorbire și despre cazurile unor copii cu grave carențe emoționale (și educative), care au ajuns în presă, fiind relatate fără a fi investigate pentru a se cunoaște adevărul. La final, doamna procuror Adela Stamatiu le-a reamintit părinților că există Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie…
Considerăm întâlnirea de joi de la Grădinița Nr. 51 (structură a Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”) o nouă reușită a proiectului, o „lecție educativă” deosebit de utilă, atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Despre abuzul exercitat asupra copiilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:57 Ora de vară a Europei de Est