Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii șaguniști citesc pentru cei mici

La Clubul de lectură în limbi străine

Elevii șaguniști citesc pentru cei mici

Joi, 30 ianuarie 2014, Ludoteca Secției pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor a găzduit prima ediție din acest an a Clubului de lectură în limbi străine pentru elevi din clasele primare – ediția în limba engleză.

Prof. Felicia Holhoș a participat cu elevii Hadade Sergiu (XII C) și  Molnar Brigitta (XI B)  la această activitate, în calitate de colaborator extern al acestui Club de lectură, elevii din Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, fiind la al doilea an de implicare în acest proiect cultural de voluntariat pentru comunitatea locală care este atrasă de lectură.  
Partenerii de lectură ai elevilor șaguniști au fost școlarii din clasa a IV-a de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, însoțiți de prof. Dorina Dumitrescu, iar activitatea a fost coordonată de prof. Felicia Holhoș, alături de masterand Lavinia Pavel (Facultatea de Litere, Oradea). Clubul de lectură intră, astfel, în al treilea an de activitate. Început în luna ianuarie 2012, el este organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, împreună cu Facultatea de Litere a Universității din Oradea, cărora li se alătură, în acest an, Asociația pentru Promovarea Cooperării în Educație Oradea, care va asigura susținerea activităților Clubului de lectură în spații neconvenționale (spital, mall, centre sociale pentru copii) și va promova spiritul de voluntariat în rândul studenților și elevilor participanți la proiect.
Ca în anul 2013, activitățile propriu-zise vor fi susținute de câte o echipă formată din elevi de liceu și studenți ai Facultății de Litere, sub coordonarea unui profesor, urmărindu-se crearea unei atmosfere degajate care să-i încurajeze pe participanți să se implice activ în activitățile propuse.
Scopul demersului este dezvoltarea interesului și abilităților elevilor pentru lectură, stimularea creativității acestora, formarea deprinderii elevilor de a frecventa biblioteca și familiarizarea lor cu profilul și studenții Facultății de Litere, Universitatea din Oradea, prin interacțiunea cu studenți și cadre didactice ale acestei instituții.
La activitatea de miercuri, elevii școlii noastre au demonstrat, în primul rând, că posedă competențe de comunicare în limba engleză, au dovedit că sunt capabili să interacționeze cu diferite categorii sociale și profesionale – elevi din ciclul primar, studenți, profesori - și, nu în ultimul rând, s-au molipsit de energia partenerilor lor de lectură, colegii lor mai mici, pe care i-au încurajat și îndrumat să citească textul în limba engleză „The Gentle Cat”. La finalul activității, coordonatorii și toți cei implicați - cu mic, cu mare - au manifestat dorința de a continua acest demers, datorită impactului pozitiv al activităților informale desfășurate într-un cadru primitor și cu persoane dornice să dăruiască și să învețe totodată.
Prof. Felicia Holhoș

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 14:57:44 Ora de vară a Europei de Est