Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Dezvoltarea infrastructurii de cercetare în domeniul neuroștiințelor

Două țări, Ungaria - România, au avut un scop și succes comun:

Dezvoltarea infrastructurii de cercetare în domeniul neuroștiințelor

În perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2014, în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, la Universitatea din Debrețin (ca lider) și Universitatea din Oradea (ca partener), s-a derulat un proiect pe cât de simplu pe atât de rodnic.

Cei doi parteneri, dna conf. univ. dr. Adina Mincic, de la Universitatea din Oradea, și dl prof. univ. dr. Miklos Antal, de la Universitatea din Debrețin, aveau să ne prezinte miercuri, 29 ianuarie 2014, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele implementării proiectului „Dezvoltarea comună a infrastructurii de cercetare pentru optimizarea activităților transfrontaliere de investigare a bolilor neurodegenerative și a durerii”; la diseminarea rezultatelor proiectului a participat dna prorector Marcela Prada.
Proiectul (cod proiect HURO/1101/130/ 2.2.1, acronim HURO-BRAINPAIN) a fost co-finanțat de Uniunea Europeană (Fondul European de Dezvoltare Regională – ERDF) cu suma totală aferentă de 760.380 de euro, din care Universității din Oradea i-au revenit 296.494 de euro.
Fondurile obținute au făcut posibilă modernizarea spațiilor necesare amenajării unui laborator de cercetare și achiziționarea de noi echipamente necesare cercetătorilor celor două instituții în scopul realizării unor cercetări de înaltă calitate, competitive pe plan internațional în domeniul neuroștiințelor și în mod deosebit în investigații în domeniul bolilor neurodegenerative și al sindroamelor dureroase.
„Acest proiect este, de fapt, o continuare a colaborării noastre cu Universitatea din Debrețin, respectiv cu grupul dlui profesor Antal, de la Departamentul de Anatomie, Embriologie și Histologie de la Facultatea de Medicină a Universității din Debrecen, colaborarea noastră începând cu un prim proiect, intitulat „Dezvoltarea și implementarea comună a unui program de pregătire avansată în domeniul neuroștiințelor”, care s-a încheiat anul trecut, în iunie, prin care au fost pregătiți 20 de studenți (10+10) în domeniul neuroștiințelor. Totodată, la Universitatea din Oradea s-au pus bazele unui laborator de cercetare în domeniul neuroștiințelor. Având în vedere bunul mers al colaborării, dl profesor Antal a propus continuarea acestei colaborări, de data aceasta orientate pe dezvoltarea cercetării în domeniul neuroștiințelor” a precizat dna conf. univ. dr. Adina Mincic.
În cuvântul său, dl prof. univ. dr. Miklos Antal s-a referit la cele două proiecte derulate în parteneriat cu Universitatea din Oradea, începând din 2010, cu accent pe proiectul care face obiectul diseminării, reliefând punctele forte ale proiectului și colaborării, dar și dificultățile întâmpinate, între care lipsa unor echipamente performante pentru a putea face o cercetare competitivă. În urma implementării acestui proiect, la Universitatea din Debrețin s-au achiziționat două echipamente performante pentru studiul moleculelor membranale care participă în patogeneza durerii și a bolilor neurodegenerative, iar la Oradea au fost achiziționate echipamente care permit investigații ale acestor maladii la nivelul creierului uman.
Având în vedere rezultatele obținute în urma derulării unor astfel de proiecte, doamna prorector Marcela Prada e de părere că instituția trebuie să mulțumească unor astfel de cadre, pentru asemenea inițiative, pentru astfel de proiecte și dotările care s-au obținut, în condiții de criză financiară. Cel puțin, pentru urbea noastră, acest laborator care s-a dotat în urma derulării proiectului înseamnă un lucru extraordinar, după cum apreciază dna prorector Marcela Prada, iar meritele și felicitările revin Adinei și partenerilor de la Universitatea din Debrețin, a conchis doamna prorector Marcela Prada.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dezvoltarea infrastructurii de cercetare în domeniul neuroștiințelor. 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:03:35 Ora standard a Europei de Est