Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Am mare încredere în voi!”

O adolescență fără violență!

„Am mare încredere în voi!”

Ieri (30 ianuarie 2014), de Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, doamna deputat Florica Cherecheș, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților, a organizat cea de-a II-a ediție a Marșului pentru prevenirea fenomenului de violență în școală, intitulat „O adolescență fără violență”.

Evenimentul a fost marcat în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu participarea a circa 500-600 de elevi și profesori din 18 licee orădene: colegiile naționale „Emanuil Gojdu”, „Mihai Eminescu” și „Iosif Vulcan”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”. liceele teoretice „Lucian Blaga”, „Onisifor Ghibu”, „Aurel Lazăr” și „Ady Endre”, colegiile tehnice „Mihai Viteazul”, „Traian Vuia”, „Andrei Șaguna”, „Constantin Brâncuși” și „Transilvania”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Liceul de Arte, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Teologic Penticostal „Betel” și Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”.
Marșul s-a desfășurat pe strada Republicii, în zona pietonală și s-a încheiat cu o reuniune a participanților în sala Teatrului „Regina Maria”. Tinerii au „mărșăluit” pașnic, fără zgomot (fără scandări), doar purtând pancarte, bannere, afișe și baloane.
De pe scena Teatrului, doamna deputat Florica Cherecheș le-a vorbit tinerilor despre  semnificația Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, rugându-i să învețe, să deprindă arta stăpânirii de sine, deoarece cei puternici sunt cei care știu să se comporte altfel, fără a apela la violență”.
Reprezentantul ISJ Bihor, dna inspector școlar Elena Moțoc-Chivari a transmis mesajul instituției: un „NU” hotărât actelor de violență în școală și în afara ei.
Inspectorul-șef, dl chestor de poliție dr. Liviu Popa a mărturisit deschis: „Eu aș vrea să vă asigur de un singur lucru: Sunt prezent astăzi aici pentru că am mare încredere în tineri. Pentru că am mare încredere în voi”. Referindu-se la volumului „Alegerea mea - eseuri antiviolență”, editat anul trecut, dl chestor s-a arătat impresionat de maturitatea tinerilor care au publicat eseuri în acea carte, „de perspectiva din care priviți voi lucrurile, pe care noi, cei care trecem prin viață după mulți ani, tindem să le dăm o notă mult mai complexă decât este în realitate”... Dl chestor și-a încheiat mesajul la fel de optimist și încrezător: „Am mare încredere în voi. Voi trebuie să aveți mare încredere în voi. Și vă asigur că totul va fi OK! Baftă în toate!”  
Cunoscută și îndrăgită de toți tinerii, doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș le-a mulțumit tinerilor prezenți într-un număr atât de mare. „Doresc să vă mulțumesc pentru că ne susțineți, că de fiecare dată sunteți alături de noi, că dați curs invitațiilor noastre… Așa după cum spunem la întâlnirile cu voi, prin educație, cultură și prin socializare, comportamentul uman poate fi modificat, iar unele tendințe agresive ale noastre pot fi transformate în curaj și competiție, așa cum este și cea de astăzi”, a mai spus dna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș.
Momentele artistice ale evenimentului
Pentru început am urmărit două scenete, prezentate în cadrul concursului „Școala fără violență”, ediția din 2013; elevii de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (Raul Rad, Cristina Urdea, Viski Melinda, Antonio Gherlea, Alexandra Murg, Flavia Nica, Claudia Burlo, Antonia Pascu, Patrin Petroian, Puskas Gavril, Ambra Silaghi și Denis Stepan, coordonați de doamnele prof. Alice Scarlat și Mihaela Pap, și cu concursul dnei Lung Ibolya) au prezentat sceneta „Melinda”, sub sloganul „Fii inteligent! Nu gândi cu pumnul!”
Iar elevii de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (Csiki Norbert, Halasz Gabriela, Nicu Iacob, Maria Stoica, Corina Ghergheleș, Paul Băican, George Roșca și Ancuța Þirtea, coordonați de dnele prof. Monica Teodora Runcanu și Simona Ardelean – director adjunct) au prezentat sceneta „În avionul”.
În continuare, două eleve ne-au spicuit din eseurile lor prezentate în paginile volumului „Alegerea mea - eseuri antiviolență”, coordonat de dna Ioana Indrieș și prof. Carmen Tripe. Este vorba de eleva lăzăristă Alexandra Tuduc (eleva dnelor prof. Luminița Vînturache și Rodica Þurcaș) și de Tatiana Breahna, elevă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, coordonată de dna prof. Carmen Tripe.
Mini recitalul de muzică populară și muzică ușoară a fost susținut de eleva Dana Jurjuț de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, și de Natalia Selegean, inspector principal de poliție și finalistă a concursului X-Factor.
Să mai spunem că datorită succesului de care s-au bucurat cele două ediții ale acestui eveniment, doamna deputat Florica Cherecheș dorește să propună Ministerului Educației Naționale includerea acestei manifestări în Planul național de activități extracurriculare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Am mare încredere în voi!”

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:12:55 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...