Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Am mare încredere în voi!”

O adolescență fără violență!

„Am mare încredere în voi!”

Ieri (30 ianuarie 2014), de Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, doamna deputat Florica Cherecheș, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților, a organizat cea de-a II-a ediție a Marșului pentru prevenirea fenomenului de violență în școală, intitulat „O adolescență fără violență”.

Evenimentul a fost marcat în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu participarea a circa 500-600 de elevi și profesori din 18 licee orădene: colegiile naționale „Emanuil Gojdu”, „Mihai Eminescu” și „Iosif Vulcan”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”. liceele teoretice „Lucian Blaga”, „Onisifor Ghibu”, „Aurel Lazăr” și „Ady Endre”, colegiile tehnice „Mihai Viteazul”, „Traian Vuia”, „Andrei Șaguna”, „Constantin Brâncuși” și „Transilvania”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Liceul de Arte, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Teologic Penticostal „Betel” și Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”.
Marșul s-a desfășurat pe strada Republicii, în zona pietonală și s-a încheiat cu o reuniune a participanților în sala Teatrului „Regina Maria”. Tinerii au „mărșăluit” pașnic, fără zgomot (fără scandări), doar purtând pancarte, bannere, afișe și baloane.
De pe scena Teatrului, doamna deputat Florica Cherecheș le-a vorbit tinerilor despre  semnificația Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, rugându-i să învețe, să deprindă arta stăpânirii de sine, deoarece cei puternici sunt cei care știu să se comporte altfel, fără a apela la violență”.
Reprezentantul ISJ Bihor, dna inspector școlar Elena Moțoc-Chivari a transmis mesajul instituției: un „NU” hotărât actelor de violență în școală și în afara ei.
Inspectorul-șef, dl chestor de poliție dr. Liviu Popa a mărturisit deschis: „Eu aș vrea să vă asigur de un singur lucru: Sunt prezent astăzi aici pentru că am mare încredere în tineri. Pentru că am mare încredere în voi”. Referindu-se la volumului „Alegerea mea - eseuri antiviolență”, editat anul trecut, dl chestor s-a arătat impresionat de maturitatea tinerilor care au publicat eseuri în acea carte, „de perspectiva din care priviți voi lucrurile, pe care noi, cei care trecem prin viață după mulți ani, tindem să le dăm o notă mult mai complexă decât este în realitate”... Dl chestor și-a încheiat mesajul la fel de optimist și încrezător: „Am mare încredere în voi. Voi trebuie să aveți mare încredere în voi. Și vă asigur că totul va fi OK! Baftă în toate!”  
Cunoscută și îndrăgită de toți tinerii, doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș le-a mulțumit tinerilor prezenți într-un număr atât de mare. „Doresc să vă mulțumesc pentru că ne susțineți, că de fiecare dată sunteți alături de noi, că dați curs invitațiilor noastre… Așa după cum spunem la întâlnirile cu voi, prin educație, cultură și prin socializare, comportamentul uman poate fi modificat, iar unele tendințe agresive ale noastre pot fi transformate în curaj și competiție, așa cum este și cea de astăzi”, a mai spus dna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș.
Momentele artistice ale evenimentului
Pentru început am urmărit două scenete, prezentate în cadrul concursului „Școala fără violență”, ediția din 2013; elevii de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (Raul Rad, Cristina Urdea, Viski Melinda, Antonio Gherlea, Alexandra Murg, Flavia Nica, Claudia Burlo, Antonia Pascu, Patrin Petroian, Puskas Gavril, Ambra Silaghi și Denis Stepan, coordonați de doamnele prof. Alice Scarlat și Mihaela Pap, și cu concursul dnei Lung Ibolya) au prezentat sceneta „Melinda”, sub sloganul „Fii inteligent! Nu gândi cu pumnul!”
Iar elevii de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (Csiki Norbert, Halasz Gabriela, Nicu Iacob, Maria Stoica, Corina Ghergheleș, Paul Băican, George Roșca și Ancuța Þirtea, coordonați de dnele prof. Monica Teodora Runcanu și Simona Ardelean – director adjunct) au prezentat sceneta „În avionul”.
În continuare, două eleve ne-au spicuit din eseurile lor prezentate în paginile volumului „Alegerea mea - eseuri antiviolență”, coordonat de dna Ioana Indrieș și prof. Carmen Tripe. Este vorba de eleva lăzăristă Alexandra Tuduc (eleva dnelor prof. Luminița Vînturache și Rodica Þurcaș) și de Tatiana Breahna, elevă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, coordonată de dna prof. Carmen Tripe.
Mini recitalul de muzică populară și muzică ușoară a fost susținut de eleva Dana Jurjuț de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, și de Natalia Selegean, inspector principal de poliție și finalistă a concursului X-Factor.
Să mai spunem că datorită succesului de care s-au bucurat cele două ediții ale acestui eveniment, doamna deputat Florica Cherecheș dorește să propună Ministerului Educației Naționale includerea acestei manifestări în Planul național de activități extracurriculare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Am mare încredere în voi!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:51 Ora de vară a Europei de Est