Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Colorăm, învățăm și ne jucăm”, împreună cu Ioana și Cătălina

Tineri și neliniștiți, responsabili și creativi

„Colorăm, învățăm și ne jucăm”, împreună cu Ioana și Cătălina

Prietene foarte bune încă din copilărie, pe vremea când străbăteau împreună diversele trasee de munte, Ioana și Cătălina s-au reîntâlnit în toamna trecută (2013), pe holurile colegiului la care învață, amintindu-și cu drag de clipele frumoase ale copilăriei petrecute împreună. Au depănat amintiri, iar la propunerea Ioanei, s-au decis să colaboreze în diverse proiecte!

Ioana cochetează cu matematica și informatica, iar Cătălina, cu arta (desenul)
Ioana Dzițac este elevă în clasa a IX-a, specializarea Matematică Informatică - Intensiv Informatică la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. O cunoaștem ca fiind deja autoare a patru volume din colecția Trepte matematice, precum și a unor jocuri didactice, articole prezentate în cadrul unor activități, proiecte, simpozioane la care a strălucit. Pasionată încă de la o vârstă fragedă de lucrul cu calculatorul, Ioana începe pregătirea examenelor de ECDL Complet și ECDL Web-Starter de la vârsta de 10 ani, reușind astfel ca în 2011 să obțină cele două certificări. Pasiunea, talentul și munca susținută au ajutat-o, în anii de gimnaziu, să obțină 10 premii și o medalie de argint la concursuri județene și naționale în domeniul informaticii, în tehnologia informației. S-a implicat în 15 proiecte educaționale, iar din clasa a V-a a participat la nenumărate activități de voluntariat. În 7 februarie 2012, cu ocazia  Zilei siguranței pe Internet, a participat cu o lucrare la Competiția națională cu tema „Descoperiți lumea digitală împreună. Conexiune între generații”, organizată de Consorțiul Sigur.info., dar și la un curs de pregătire în vederea susținerii de activități educaționale în domeniul siguranței online, în cadrul Programului european Safer Internet, 26 - 27.10.2013. De-a lungul anilor, a avut șansa să cunoască și să interacționeze cu nenumărate personalități din domeniul IT, care au marcat-o.
Cătălina Ionescu este elevă în clasa a XI-a, specializarea Matematică Informatică la același colegiu național („Emanuil Gojdu”). Fire de artist, Cătălina este atrasă de desen, iar la vârsta de 8 ani, a început să frecventeze cursurile de pictură susținute de doamna prof. Tripe Floare, la Palatul Copiilor și Elevilor. Din clasa a V-a a făcut parte din clasa de excelență a doamnei profesoare Anca Bulc, până în clasa a VIII-a. În această perioadă a participat la diverse concursuri de desen cu tematică religioasă și olimpiade unde a obținut șapte premii, ajungând în fruntea ierarhiei județene. La sfârșitul ciclului gimnazial a impresionat cu expoziția personală  „Teama de-a avea curaj”, în care și-a promovat portofoliul, constând în 28 de lucrări dintre cele mai importante și mai aproape sufletului…
O carte de colorat și un joc!
„Cartea și jocul anexat acesteia cuprind informații utile care se adresează copiilor de la cea mai fragedă vârstă și până la absolvenții de gimnaziu, utilizatori ai calculatoarelor și Internetului. Cuvintele cheie ce caracterizează cele două materiale sunt: ilustrație, culoare, informație, joc și toate acestea cu referire la calculator și Internet…”, aflăm din Prefața scrisă de cele două tinere gojdiste. „Fiecare dintre utilizatorii Internetului, indiferent de vârstă, trebuie să cunoască oportunitățile și pericolele utilizării Internetului, iar prin intermediul unui schimb de informații între generații, noi am considerat că acest lucru este posibil”.
Cartea „Colorăm, învățăm și ne jucăm” conține 34 de ilustrații originale care vor putea fi colorate de către cei pasionați de desen; fiecare ilustrație este însoțită de note informative care să-i determine pe cei care colorează să-și facă o părere despre ce reprezintă desenul respectiv și astfel să încerce să răspundă la întrebarea: imaginea respectivă este o situație de tip AȘA DA sau AȘA NU? O situație demnă sau nu de urmat? Pentru a se asigura că în urma colorării desenului și a descifrării informațiilor, cititorul și-a însușit corect situația respectivă, am colorat și noi pe pagina imediat următoare fiecare desen, oferind și un răspuns corect. Ca o anexă la această carte, am realizat Jocul didactic Internet „Așa Da – Așa Nu”, care cuprinde cele 34 de desene, alături de alte sintagme de folosire corectă sau incorectă a Internetului și, astfel, pe baza celor însușite și a regulamentului de joc, cititorul să rămână cu informații corecte despre ceea ce înseamnă Internetul, privit prin prisma oportunităților și a pericolelor. Trebuie să mai știți că jocul poate fi folosit și independent de carte, deci poate fi jucat și de către cei care nu doresc să coloreze. Ne referim în special, la elevii mai mari și la cei care doresc să se inițieze în tainele Internetului prin intermediul jocului.
Intenționăm să prezentăm aceste materiale copiilor din grădinițe, școli primare și gimnaziale, în cadrul unor acțiuni de voluntariat; de asemenea, vom prezenta aceste materiale la diferite simpozioane și concursuri.
Încercăm astfel să stabilim o punte între generații, ajutând colegii mai mici să se informeze corect, prin desen și joc”.                                                            
Cartea se bucură de aprecieri favorabile
„Scrie ca să nu pierzi florile gândului tău, pe care, altfel le ia vântul”, spunea Nicolae Iorga.
Am ales să încep cu acest citat pentru că eu consider importantă inițiativa autoarelor de a crea o carte de colorat și un joc didactic care se adresează atât copiilor, cât și tinerilor, în vederea dezvoltării  imaginației,  creativității, a gândirii, a formării priceperilor și deprinderilor prin propriile forțe. Având o vârstă mai apropiată de cei cărora le este dedicată această carte, autoarele ajută copilul să integreze în educația sa atât jocul, cât și utilizarea corectă și eficientă a mijloacelor de comunicare și informare. […] Nu pot decât să le să le felicit pe cele două tinere talentate pentru realizările lor și să le doresc să manifeste în continuare aceeași perseverență și tenacitate”, apreciază dna prof. Corina Luncan.
„O cunosc pe Ioana de când s-a născut. Am avut posibilitatea de a-i urmări evoluția frumoasă de-a lungul timpului. […] Iat-o astăzi cum reușește din nou să mă surprindă în mod plăcut, alături de prietena ei, Cătălina, prin această nouă realizare care îmbină în conținutul unei cărți, anexată de un joc, informații atât de utile pentru tinerii utilizatori ai Internetului. Nu pot decât să le felicit pe cele două domnișoare și să le asigur de toată susținerea mea în promovarea acestor materiale în rândul tinerilor învățăcei; de asemenea, le invit la colaborări în cadrul unor proiecte și simpozioane”, scrie dna prof. Alina Luncan.
Vă semnalăm, așadar, apariția celor două materiale folositoare copiilor „copleșiți” de magia Internetului.
Felicitări, gojdistelor!  
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Colorăm, învățăm și ne jucăm”, împreună cu Ioana și Cătălina. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:11 Ora de vară a Europei de Est