Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul Școlar Național de Competență și Performanță COMPER

La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Concursul Școlar Național de Competență și Performanță COMPER

În urmă cu doi ani, școala noastră a încheiat un parteneriat cu Fundația Paralela 45 din Pitești, organizatoarea concursurilor COMPER - MATE 2000 și COMPER - COMUNICARE.

La nivelul școlii, coordonatorul concursului este prof. Cap Gheorghe. Profesorii coordonatori (mentori) la nivelul claselor sunt profesorii care predau la clasele de gimnaziu: limba română: Briscan Gabriela și Fășie Alina Monica, respectiv matematică: Bercovici Crina și Cap Simona. 
Profesorii au încurajat elevii de gimnaziu să participe la acest concurs, fără taxă. Multiplicarea subiectelor, a grilelor de concurs, tipărirea diplomelor intră în atribuțiile profesorilor mentori. Organizatorii au inițiat acest concurs pentru conștientizarea importanței învățării prin activități non-formale, inițierea în modalitățile de rezolvare și evaluare a probelor de concurs și obișnuința cu situațiile de concurs. Elaborarea testelor de evaluare standardizată pe nivele de clasă și disciplină, afirmarea învățământului românesc în plan european prin creșterea calității activității didactice.
Pe site-ul concursului, la adresa www.concursurilecomper.ro, printre organizatori, sunt menționați Ministerul Educației Naționale (MEN), Fundația pentru Științe și Arte Paralela 45 (FSAP), iar printre parteneri: Societatea de Științe Matematice din România (SSMR), Asociația Națională a Profesorilor de Limba și Literatura Română (ANPRO), Uniunea Scriitorilor din România (USR), Editura Paralela 45, Gazeta Matematică, Uniunea Scriitorilor din România, http://www.qvis.ro/ (Primul site românesc dedicat portofoliului digital al elevului și comunității elevilor creativi), http://www.qedu.ro/ (Prima platforma complexă din România dedicată portofoliului digital al cadrelor didactice: e-portofoliului profesorului, e-portofoliului directorului, e-portofoliului catedrei/comisiei metodice).
În anul școlar 2012-2013 au participat, în medie, la cele două etape, la  ComPer-Comunicare, 55 elevi și la ComPer-Mate 2000, 70 elevi. S-a calificat pentru etapa națională la ComPer-Mate 2000, desfășurată în 12 iunie 2013, elevul Cap Raul-Mihai, din clasa a VIII-a. Raul a obținut premiul I, fiind îndrumat de prof. Cap Simona.
În anul școlar 2013-2014, la prima etapă au participat 5 elevi la ComPer-Comunicare (27 noiembrie 2013) și 68 elevi la ComPer-Mate 2000 (4 decembrie 2013). La această etapă au fost răsplătiți, cu premii, la ComPer-Comunicare elevii: Ispas Vlad Haralambie (VIII)-premiul II, Florea Andreea (VIII) – mențiune, Boroș Nora (VIII) – mențiune. La ComPer-Mate 2000 s-au evidențiat elevii: Sabău Robert (V) – mențiune, Bene Ionuț (V) – mențiune, Ciorna Gabriel (V) – mențiune, Șerb Adelin (V) – mențiune, Băcuș David Claudiu (V) – mențiune, Sferle David Dumitru (VI) – premiul II, Sasca Diana Claudia (VI) – mențiune, Ungur Alexandra Rebeca (VI) – mențiune, Tau Andreea (VII) – premiul II, Briscan Dragoș (VII) – premiul II, Roman Paula Cătălina (VII) – premiul III, Perț Cătălin (VII) – premiul III, Copos Andreea (VII) – premiul III, Cosma Antonia (VII) – mențiune, Martin Paula (VII) – mențiune, Mihoc Iulia (VII) – mențiune, Ispas Vlad Haralambie (VIII) – premiul III.
După primirea rezultatelor, în 15 ianuarie 2014, fiecare elev a avut posibilitatea să-și facă o autoevaluare și împreună cu mentorii să întocmească un plan remedial. 
Mult succes la etapele următoare!
Prof. Crina Bercovici

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:35 Ora de vară a Europei de Est