Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În lumea roboțeilor campioni!

La Liceul „Don Orione”

În lumea roboțeilor campioni!

Vineri, 24 ianuarie 2014, trăind încă sub impresia momentelor și evenimentelor derulate în și de ziua Unirii Principatelor, pășind pe porțile Liceului „Don Orione”, am simțit brusc că am intrat într-o altă lume.

Căutând niște constructori de roboței și stând de vorbă cu Eduard și cu dl profesor Costin, am realizat că am fost „teleportați” în lumea roboticii. Eduard și colegii săi de clasă din a X-a B, dar și cei din a XI-a A, inventează și construiesc roboței, cu care apoi pleacă prin țară și prin lumea largă la competiții naționale și internaționale, iar rezultatele sunt strălucitoare! Elevul de la „Nicolae Bălcescu”, ajuns astăzi la „Don Orione”, e mare constructor de roboței. Nu te saturi să-l asculți povestind cu înflăcărare cum roboțelul construit de el s-a luat la întrecere și chiar la „bătaie” la Universitatea Oradea cu roboței de talia lui pe care i-a învins. „Concursul de la Oradea, s-a ținut la Biblioteca Universității, în 30 mai 2013. Nu a avut o denumire. Se poate spune că a fost un concurs internațional de robotică. Am participat apoi la București, în 23 - 24 noiembrie 2013, la Universitatea Politehnică; denumirea: Robochallenge 2013, ediția a VI-a. Anul acesta, în 29 - 30 martie 2014, voi participa, împreună cu un coleg, la cel mai mare concurs european de robotică, ce se va desfășura la Viena. Se numește „Robotchallenge 2014”, precizează Eduard Mihok, elev în clasa a X-a B.
Așadar, „bobocul” din a IX-a, în mai 2013 și-a măsurat forțele cu studenții orădeni și nu numai, a învins, iar în toamnă a ajuns în Capitală. E ambițios, plin de energie și de idei și vrea să revoluționeze lumea cu roboțeii săi. Elevul dlui profesor Costin Brânzaș îi seamănă perfect! Trebuie să spunem că și dl profesor nu e departe de vârsta elevilor săi, recent ieșit din amfiteatrele Universității. Și dumnealui e inventator și constructor de roboței, concurent și câștigător, alături de liceenii săi de la „Don Orione”.
În martie, Eduard și Brendon pleacă la Viena
„Eduard e un copil minunat, ca și ceilalți trei colegi de robotică: Boldog Cristian, din a X-a B, Kovacs Brendon și Bala Alexandru, din a XI-a A, ne spune profesorul de informatică și robotică Costin Brânzaș. M-am bucurat nespus atunci când la concursul de la Universitatea Oradea, în clasament, pe locurile I și III erau elevii noștri de la „Don Orione”; locul al doilea a fost ocupat de un student de la IMT. Următorul mare succes l-am cunoscut în toamnă la București, la concursul de robotică organizat de Facultatea de Electrică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. În martie, Eduard și Brendon pleacă la Viena, la cel mai mare, cel mai important concurs internațional de robotică.
-Dle profesor, ce știu să facă acești roboței?
-Sunt roboți autonomi capabili să execute diverse acțiuni: să urmărească un traseu și să împingă un al robot, robotul adversar, să-l scoată din ring.
-Am înțeles de la Eduard că fiecare își construiește singur robotul, iar piesele și le cumpără. Cu ce bani? Cât costă un asemenea roboțel?
-Un roboțel din acest tip costă între 500 și 1.000 de lei.
Suntem finanțați de școală, dar ne mai sponsorizează două firme: Carpatronics și Signum. Pentru concursul de la Viena vom fi sponsorizați doar de liceu și de Signum”, a precizat dl profesor.
Eduard și Brendon, dle profesor Costin Brânzaș, noi vă urăm să vă întoarceți victorioși și de la Viena!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:42 Ora de vară a Europei de Est