Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2025

Înscrieri deschise pentru elevi și profesori la concursul național de tehnologii digitale inovatoare – 3DUTECH 2025, concurs inclus în calendarul Ministerului Educației (P)

Elevi si robot – 3DUTECH
3DUTECH a lansat pentru toți elevii și profesorii din România un nou Concurs național de tehnologii digitale inovatoare. Cele mai creative proiecte care vor îmbina Inteligența Artificială, modelarea și printarea 3D și robotica vor fi premiate. Înscrierea este gratuită, iar concursul este inclus în calendarul Ministerului Educației. Tema acestei ediții a Concursului național 3DUTECH este AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun.
Participanții vor avea ocazia să-și pună creativitatea și abilitățile tehnice la lucru pentru a dezvolta soluții inovatoare cu impact real și cele mai bune proiecte pot câștiga premii importante.

Concursul se desfășoară în perioada 1 februarie – 30 mai 2025 și vizează toți elevii și profesorii din învățământul preuniversitar din România, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii. Înscrierea este gratuită pentru echipele de elevi și profesori până pe 20 aprilie, care își pot trimite proiectele până la data de 9 mai 2025 pe adresa contact@3dutech.ro.

Concurs național „AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun”
Elevii din toată țara sunt provocați să creeze un sistem inteligent (robot, dronă, dispozitiv, etc) bazat pe inteligență artificială care să răspundă la o problemă identificată și formulată de fiecare echipă și care să aibă legătură cu unul dintre următoarele domenii: educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență.

Tema acestei ediții este „AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun”.

Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonați de profesori. Participarea este gratuită. Concursul este inclus în Calendarul Ministerului Educației.

Anul acesta, participanții vor fi nevoiți să identifice și să formuleze o problemă având legătură cu unul dintre cele trei domenii (educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență), să elaboreze un concept pentru sistemul inteligent și la final să fabrice un prototip al acestuia.

Astfel, cei înscriși vor avea oportunitatea de a-și expune propriile idei folosind aplicații din domeniul modelării și imprimării 3D, roboticii și inteligenței artificiale pentru realizarea acestui concept.

Calendarul concursului național 3DUTECH
înscriere echipe 1 feb – 20 apr 2025;
înscriere proiecte 1 feb – 9 mai 2025;
preselecție proiecte 12 – 16 mai 2025;
prezentare proiecte, jurizare și anunțare câștigători 19 – 23 mai 2025;
acordare premii 26 – 30 mai 2025.
Participanții trebuie să țină cont de câteva aspecte importante în realizarea proiectului:
Soluția este adresată oricărei persoane.
Soluția este ușor de înțeles și integrat.
Soluția/ produsul nu este periculos pentru persoanele care îl folosesc.
Obiectul integrat în soluția elaborată poate fi fabricat cu ajutorul imprimantei 3D (parțial- minim 30% sau integral).
Design-ul este propriu și nu încalcă drepturile de autor ale altor designeri.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Integrare pe piața muncii prin IT

La Colegiului Economic „Partenie Cosma”

Integrare pe piața muncii prin IT

În 9 decembie 2013, în cadrul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea s-a desfășurat activitatea „Integrare pe piața muncii prin IT”.

Această activitate a fost coordonată de profesor Melinda Coriteac și a avut ca principal scop, creșterea gradului de conștientizare privind importanța competențelor digitale în ceea ce privește perspectiva integrării pe piața muncii a elevilor Colegiului Economic „Partenie Cosma”.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectul - Social Media & Youth Learning for Employment, în colaborare cu Group of European Youth for Chalenge România. La activitate au fost invitați domnul Nagy Istvan,  profesor de informatică la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, doamna Adina Rada, manager Biztech Innovation și doamna Carmen Sasu, consultant resurse umane Romarketing. Din rândul profesorilor școlii au participat la activitate domnul director prof. Blage Virgil și doamnele profesoare Pap Mihaela și Chereji Angela.
Evenimentul a început cu discuții interactive, cu referire la meseriile pe care și le doresc elevii pe viitor, prin sublinierea importanței utilizării computerului și a competențelor digitale în orice domeniu. A avut loc și  prezentarea platformei LinkedIN. În continuare, domnul profesor Nagy Istvan a prezentat structura examenului ECDL - modulele care pot fi urmate în cadrul acestui examen, competențele necesare pentru a absolvi acest curs având ca finalitate obținerea certificatului ECDL, precum și prezentarea firmelor care recunosc aceste atestate.  Doamna Adina Rada (manager Biztech  Innovation) a prezentat oportunitățile, șansele și perspectivele tinerilor în funcție de abilitățile, aptitudinile și motivația fiecăruia. Aceasta a subliniat importanța depistării precoce a idealurilor și scopurilor în viață și implicit ghidarea activităților în acest sens. Concluzia a fost că, la vârsta de 17 ani prea puțini elevi au toate acestea bine stabilite. Tinerii au fost îndrumați ca, în căutarea unui job ideal, să se axeze pe hobby-uri, toate acestea pentru a ajunge „omul potrivit la locul potrivit” și pentru atingerea performanțelor de calitate la locul de muncă.
Doamna Carmen Sasu a lansat oferta de a consilia un grup de 15-25 de elevi și de a asigura platforma unui curs de dezvoltare personală și ajutor, în depistarea tuturor abilităților amintite anterior, exploatarea acestora și îndreptarea tinerilor spre domeniu ales. De asemenea, s-a subliniat faptul că, în perspectiva obținerii unui loc de muncă, un rol decisiv îl are pregătirea pentru interviul de angajare.
Evenimentul a continuat cu discursurile doamnelor profesoare Chereji Angela și Pap Mihaela, precum și a domnului director Blage Virgil care, în mod particularizat, au accentuat importanța dobândirii de abilități digitale încă din școală. S-a pus accent pe rolul social media în angajare și s-a discutat despre modul în care pot afecta cariera anumite  postări de pe facebook și alte site-uri de socializare.
Concluziile în urma acestui eveniment și discuțiile cu elevii, au arătat că scopul activității a fost realizat, ei reușind să conștientizeze importanța IT pentru viitor și nu numai, a abilităților dobândite încă din școală, privite în ansamblu. Câștigători au fost cu toții, iar proiecția acestei activități precum și eficiența ei se vor reflecta în viitorul fiecărui adolescent.
Prof. Melinda Coriteac

Trimite email
vineri, 14 februarie 2025, 00:20:04 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

La mulți ani fericiți, Daciana!

Astăzi, 12 februarie 2025, personajul de poveste este Daciana Florea, care este încărcată de gândurile celor dragi și ale prietenilor care o cinstesc de ziua sa de naștere!
La mulți ani, Daciana, eminesciana, o floare care ne bucură, cu parfumul său de fericire! La mulți ani buni și frumoși ca tine! O frumusețe de caracter care strălucește prin dăinuire, ne încântă cu zâmbetul său molipsitor, care tot de la caracter se trage! La mulți ani binecuvântați, Daciana! Prietenii de cinstesc cu gânduri dragi!