Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Primul pas spre România”

24 Ianuarie 1859

„Primul pas spre România”

Ziua de 24 Ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor ca o dată la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României moderne.

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad și a decedat la 15 mai 1873, la doar 53 de ani, în Germania; azi, domnitorul Cuza își doarme somnul de veci la Iași, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi. A fost primul domnitor al Principatelor Unite, a participat la mișcarea revoluționară de la 1848, a înfăptuit unitatea constituțională și administrativă, a adoptat în 1862 numele de România, cu capitala la București; a adoptat o serie de reforme, menite să modernizeze spațiul românesc: secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a înființat primele universități, la Iași și la București, a organizat armata națională, a construit prima cale ferată din România: București-Giurgiu. Nicolae Iorga spunea despre Cuza că „Era un om cu înalte însușiri, hotărât, gata de jertfă, lipsit de patima banului, ceea ce îl ridica însă mai presus de cei mai mulți contemporani ai săi era popularitatea sa, iubirea sa pentru cei mulți și săraci și lipsa de orice dispreț și măreție în legătură cu dânșii. Aceasta a făcut ca Alexandru Ioan Cuza să fie iubit de mulțime încă de la început. Era un semn bun: parcă se prevedea că noul stăpânitor al ambelor Principate, îndeplinătorul Unirii, va fi în același timp și dezrobitorul țăranilor”.
În secolul al XIX-lea, soarta Moldovei și a Þării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, dar situația s-a schimbat când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri (Marea Britanie, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman).
La 5 Ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, unde a fost desemnat domnitor Alexandru Ioan Cuza, iar la 24 Ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, unde a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Unirea, spunea Cuza „E singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp”.
Așadar, Alexandru Ioan Cuza este astăzi pentru noi un model, un om al momentului, care uneori a greșit, dar a reușit prin inteligență, cinste și sinceritate să redea românilor fericirea și bucuria de a trăi în fiecare zi într-o țară liberă și unită.
Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Balc, îndrumați de prof. Diana Crăciun, au sărbătorit acest mare eveniment. Elevii Barna Dănuț, Filep Fatima din clasa a VII-a A și elevul Bozga Alexandru din clasa a VIII-a A au citit referate despre viața lui Cuza, Unire și sfârșitul vieții domnitorului. Corul școlii, îndrumat de prof. Emilia Șugar, a dedicat acestei zile un moment artistic, iar la final ne-am prins cu toții în Hora Unirii, căci „Unirea, Națiunea a făcut-o!”
Prof. Diana Crăciun

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:43 Ora de vară a Europei de Est