Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Eminescu prin ochi de copil” – ediția a doua

La Școala Gimnazială „Oltea Doamna”

„Eminescu prin ochi de copil” – ediția a doua

Anul trecut, la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, o comisie a claselor a II-a formată din: prof. Luciana Morlocan, Doina Sabău, Rodica Fechete și Mirela Moș au inițiat un proiect dedicat „Luceafărului poeziei românești”, coordonat de prof. Cristiana Vidican. Anul acesta, activitățile au continuat în săptămâna 13-17 ianuarie 2014.

Dacă anul trecut am pus accent pe interpretarea unei poezii eminesciene, pe simbolurile din poezii, redate artistic pe grupe și ateliere de lucru, anul acesta, ne-am îmbogățit cunoștințele despre viața și opera lui Mihai Eminescu. Astfel, elevii clasei a III-a A au aflat multe informații din filmulețele prezentate în PowerPoint și alte materiale. Miercuri, elevii și-au ales câte un simbol eminescian: nufăr, plop, lună etc. pe care au scris o strofă din poezia preferată și pe care apoi au împărțit-o cu emoție trecătorilor în fața școlii. Vineri, au avut un mini concurs pentru a vedea cât de multe lucruri au reținut despre poetul nepereche, iar cei care au răspuns corect și au pregătit și câte o poezie au fost recompensați cu diplome. E vorba despre: Þig Andreea, Oros Oana, Ianța Lorena, Bot Andreea, Ioniță Tania, Creț Alexia, Mocanu Ștefania, Șerb Zidan, Henteș Miriam, Gîtlan Sandu, Dumitru Patrick și Negruț Briana.
Cu Eminescu alături la bibliotecă!
Tot vineri, ei le-au pregătit o surpriză colegilor mai mici din clasa pregătitoare B, a doamnei prof. Romelia Ciarnău, cărora le-au prezentat un montaj literar conținând poezii și romanțe pe versuri de Eminescu. Întâlnirea, sub semnul Luceafărului, a avut loc la biblioteca școlii, într-un cadru adecvat pregătit de doamna bibliotecar Dana Teședan. Bobocii au recitat în cor „Somnoroase păsărele”, iar colegii lor i-au felicitat și premiat oferindu-le drept amintire câte un simbol eminescian: versuri eminesciene scrise pe petale de nufăr.
Unii colegi din ciclul primar au pregătit portofolii, cuprinzând creații artistico-plastice, precum cei din clasa a II-a E, prof. Daniela Oros; a II-a F, prof. Ilinca Tămășan; a III-a B, prof. Doina Sabău; alții au organizat concursuri tematice: clasa a IV-a B, prof. Diana Borz și clasa a IV-a E, prof. Gabriela Codorean.
Elevi și dascăli s-au implicat cu dăruire în realizarea unei săptămâni eminesciene. Nu ne dorim „să-l zeificăm pe Eminescu”, vorba unora. Ne dorim ca elevii să-i descopere opera și să o înțeleagă la adevărata sa valoare. Și acest lucru se poate realiza clădind în timp, puțin câte puțin…
Cristiana Vidican
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Eminescu prin ochi de copil” – ediția a doua.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:15 Ora de vară a Europei de Est