Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenții orădeni sunt alături de tinerii constănțeni

Pentru respectarea Legii Educației Naționale

Studenții orădeni sunt alături de tinerii constănțeni

Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, membră a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, își exprimă susținerea față de demersul inițiat de Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța și Asociația Elevilor din Constanța prin care aceștia solicită respectarea Legii Educației Naționale în ceea ce privește respectarea drepturilor studenților și elevilor.

Faptul că autoritățile locale constănțene ignoră respectarea prevederilor în ceea ce privește acordarea reducerii la transport în comun pentru toți elevii și nu contribuie sub nicio formă la acordarea acesteia către studenți, reprezintă o lipsă crasă de respect față de procesul de învățământ. Autoritățile locale nu ar trebui să se folosească de prevederile neclare date de legislația în vigoare întrucât omologii din alte orașe importante precum București, Iași, Cluj- Napoca încearcă să contribuie, mai mult sau mai puțin, la respectarea facilităților acordate prin lege către studenți și elevi.
Un exemplu de bună practică în acest sens îl constituie Consiliul Local Oradea, care a aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 356 din 24 mai 2013 acordarea unei reduceri de 50% la transportul în comun pentru toți studenții înscriși la cursuri de zi din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate ce funcționează în Municipiul Oradea, indiferent dacă sunt de stat sau particulare. Considerăm atitudinea Consiliului Local Oradea una demnă de respectat. Acesta, așa cum se menționează în motivarea Hotărârii, a considerat că se impune elaborarea unui regulament și a unei metodologii care să ducă la respectarea Legii nr.1/2011. În ceea ce privește situația elevilor, aceștia beneficiază de o reducere de 50% pe tot parcursul anului școlar.
Condamnăm de asemenea reacția Primarului Municipiului Constanța, domnul Radu Mazăre, care consideră că nu este corect ca autoritățile locale să subvenționeze transportul în comun pentru studenții proveniți din alte localități sau județe. Considerăm că pentru orice oraș sau municipiu, existența unei universități reprezintă un adevărat izvor de cultură și civilizație, cu atât mai mult cu cât Universitatea Maritimă din Constanța se remarcă în învățământul superior românesc prin specializările oferite precum și prin poziția sa geografică. În plus, studenții alogeni contribuie pe perioada studiilor la economia locală. Atitudinea domnului Mazăre este cu atât mai mult condamnabilă cu cât acesta este printre fondatorii Ligii Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța și a fost un militant important pentru respectarea drepturilor studenților, în perioada cât a fost student.
Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie va urmări în continuare desfășurarea evenimentelor în acest caz, susținând în mod necondiționat demersurile Ligii Studenților din Universitatea Martitimă din Constanța și cele ale Asociației Elevilor din Constanța.
Roland Olah,
președintele Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 15:37:54 Ora de vară a Europei de Est