Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sărbătoare de suflet a geniului și spiritului eminescian

Eminescu, omagiat la el „acasă”

Sărbătoare de suflet a geniului și spiritului eminescian

Anul acesta, elevii și profesorii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea și-au sărbătorit patronul spiritual printr-un buchet de activități care au început luni (13 ianuarie) și se vor încheia vineri (17 ianuarie).

Miercuri, 15 ianuarie 2014, în ziua de naștere a poetului nostru național, devenită Ziua Culturii Naționale, eminescienii au omagiat poetul nepereche printr-o gamă variată de manifestări care s-au încheiat în sala de festivități cu un regal eminescian. Evenimentul a fost onorat de reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean, ai Asociației și Comitetului reprezentativ al părinților.
După intonarea Imnului de Stat al României, doamna director, profesor dr. Ioana-Paula Codrean a salutat și prezentat distinșii invitați și membrii prezidiului, a mulțumit colegilor, elevilor și părinților pentru tot sprijinul acordat în organizarea evenimentului. În luările de cuvânt, invitații au felicitat colectivul de cadre didactice și elevi pentru rezultatele frumoase obținute an de an, pentru cinstea și onoarea de a se menține între școlile de elită ale județului și nu numai. Ca fost elev al colegiului, directorul Cancelariei Prefecturii, dna Claudia Timofte, a adresat mulțumiri foștilor săi profesori și a felicitat elevii și cadrele didactice pentru strădania de a spori faima școlii. Dl viceprimar Ovidiu Mureșan i-a felicitat pe eminescieni pentru lucrurile bune care se întâmplă în colegiul lor, asigurându-i că municipalitatea o să creeze și în continuare condițiile necesare pentru a performa și a-și onora blazonul. Secretarul Consiliului Județean Bihor, dna Carmen Soltănel, a transmis mesajul dl președinte, profesor Cornel Popa, care apreciază munca și rezultatele elevilor și cadrelor didactice de la acest colegiu reprezentativ al Bihorului. Fostul director al colegiului, dna profesor Maria Onița s-a adresat audienței cu aceeași emoție și căldură, apreciind valorile și caracterele care se formează în această străveche citadelă a învățământului bihorean, care trebuie să rămână o școală a inteligenței. Alături de ceilalți vorbitori, dl notar Cornel Gârba a adresat salutări și calde mulțumiri din partea Asociației de părinți „Eminesciana” elevilor, conducerii, dascălilor și întregului personal al școlii, asigurându-i de respect și de tot sprijinul legal al părinților. La rândul său, dna inspector școlar Mioara Þigan a felicitat conducerea și corpul profesoral pentru performanțele obținute, dar și elevii colegiului cu care colaborează foarte bine. Vocea elevilor s-a făcut auzită la microfon prin vocea Alexandrei Ruhama Daragiu, care este și președinte al CJE Bihor. Tipic tinerei generații, Alexandra s-a exprimat plastic, citându-l pe Mihai Eminescu de pe telefonul mobil.
Conducerea colegiului a premiat excelența în educație
În continuare, doamna director, prof. dr. Ioana-Paula Codrean, a înmânat diplome de excelență elevilor care au încheiat anul școlar 2012/2013 cu media generală 10 (la gimnaziu): la clasa a V-a A - Cărăvan Mara; a V-a B - Corodeanu Flavius George, Gherghel Vlad-Zeno și Șuta Cristina; a VI-a A - Pop Oana și Neagoe Liliana Alexia; a VI-a B - Călugăr Cătălina Dana, Măduța Adrian Pavel și Turcuț Ștefan-Adrian; a VII-a A - Pantiș Alexandra Valentina; a VII-a B - Tișe Maria Nicole; la liceu: clasa a IX-a C - Muntean Larisa; a IX-a E - Husăsan Cristina; a X-a C - Popa George Bogdan; a XI-a A - Cacuci Simina Alexandra; a XI-a C - Ispas George Teodor; a XI-a E - Bene Adriana, Han Denisa Alexandra, Herlaș Carmen Claudia, Pugna Cecilia și Leș Andreea Claudia; a XI-a F - Baciu Cătălin, precum și olimpicilor și profesorii lor: Cărăvan Mara (clasa a VI-a A) și prof. Monica Dumitraș -  lb. comunicare și lit. română; Puie Georgiana Iulia (XI C) și prof. Veronica Marton -  de la aceeași catedră; Jurca Eduard (X E) și prof. Erzsebet Kelemen – informatică; Vigdorovitz Alon (XI E) și prof. Maria Dobre – chimie; Moț Patricia (XII E) și prof. Cornelia Bejan – limba franceză; Iercan Carla și prof. Camelia Ardelean – lb. franceză; Kleszlen Melinda și prof. dr. Ioana-Paula Codrean – geografie; Tăut Cristian (XI C), Drimba Alexandru (X E), Haș Mihai (XI F), Hașegan Claudiu (IX F) și prof. Indrie Florin – la atletism; Ciordaș Maria (X E), Șerb Adelina (XI F), Caba Romana (X G), Dimoftiu Vanesa (X C), Mihu Raluca Diana (IX E), Hadade Monica (IX F) și Podilă Denisa (VIII B) – la Campionatul Național de Junioare II, prof. Onaca Suzana.
Lansarea revistei „Ritmuri eminesciene”
La ceas aniversar, doamna profesor Adela Porge, în calitate de redactor-șef, a lansat primul număr al revistei liceului, intitulată „Ritmuri eminesciene”, care „urmărește promovarea imaginii școlii și preocupările profesorilor și elevilor noștri”, după cum citim din „Argument(ul)” semnat, în pag. 3, de către doamna director, prof. dr. Ioana-Paula Codrean.  
Regalul artistic
La realizarea programului artistic care a urmat și-au dat concursul: grupul vocal al elevilor, îndrumat de prof. Ioana Fesus; elevi coordonați de membri ai catedrei de română, care au prezentat momente din biografia poetului Mihai Eminescu, sub genericul „Pași spre eternitate”; Liliana Neagoe, o piesă de Beethoven, la pian, sub coordonarea dl prof. Ștefan Þigani; recitalul „Vis de poet”, cuprinzând versuri eminesciene, recitate de elevi, sub îndrumarea prof. catedrei de limba română și limba maghiară; moment Beethoven, cu Vivien Mangra, la chitară, coordonator, prof. Ștefan Þigani; recital de poezie, coordonator, prof. Patricia Bodea; fragment din „Luceafărul”, solist Nicolae Pop, la chitară, coordonator, prof. Ștefan Þigani; un nou moment coral realizat de membrii grupului vocal al școlii, condus de prof. Ioana Fesus. Ultimul cuvânt în cadrul spectacolului de lumină și culoare dedicat patronului spiritual l-au avut membrii grupului vocal instrumental al claselor a VI-a, coordonat de prof. Ștefan Þigani. Ei au interpretat „Pădure nebună” și „Balada haiducească”.
Așadar, Domnul Eminescu a avut parte miercuri la colegiul care îi poartă numele de un regal eminescian de „minte, inimă și literatură”!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoare de suflet a geniului și spiritului eminescian. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:28:00 Ora standard a Europei de Est