Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Examenul Cambridge pentru copii (YLE Exam)

Miercuri, la Școala „Dacia” din Oradea

Examenul Cambridge pentru copii (YLE Exam)

„Puțină lume știe că la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea se face engleză semiintensiv la toate clasele, câte trei ore săptămânal (având în vedere că la intensiv se fac patru ore), iar astăzi (miercuri, 2 aprilie 2008), la noi se organizează primul centru pe 2008 de testare a copiilor – Examenul Cambridge pentru copii (YLE), la care participă 17 copii”, după cum aveam să aflăm de la prof. Florian Hava, directorul școlii.

15 la nivelul Movers și 2 la Flyers
Din cei 17 candidați înscriși, doi urmează să fie testați la un nivel superior (Flyers), care corespunde nivelului A2 al Cadrului Comun European, aproximativ echivalent cu Cambridge Key English Test (KET), Starters și Movers corespund nivelului A1. La Școala „Dacia”, la nivelul Flyers s-au înscris Cristian Terec (din clasa a IV-a ) și Cristina Claudia Silaghi (din clasa a VI-a).
Așa după ne-au precizat organizatorii locali ai evenimentului (prof. Monica Urian și Rodica Măduța), examenul testează cele patru deprinderi: ascultare, vorbire, citire și scriere, punând accent pe probele de vorbire și ascultare. Fiecare nivel în parte are trei probe: ascultare (Listening) – un test tip grilă în care copiii ascultă o serie de texte scurte înregistrate pe o casetă și completează pe foaia de examen, pentru a demonstra ce au înțeles; citire și scriere (Reading and Writing) –un test scris în care copiii își demonstrează capacitatea de a citi și a scrie într-o engleză simplă; vorbire (Speaking) – un interviu scurt, ce durează între cinci și nouă minute, susținut cu un examinator instruit special pentru acest test. Acești examinatori sunt monitorizați de către Cambridge ESOL, pentru a asigura aceleași standarde în întreaga lume.
„Examenul arată ce știi, nu ce nu știi!”
Dna prof. Liana Gherdan, examinator și coordonator al examenului, reprezentantul local al Consiliului britanic pentru examenele Cambridge, ne-a oferit cu amabilitate și alte detalii.  Așa am aflat că aceste examene urmăresc să-i deprindă pe copii, de la o vârstă fragedă, cu cultura de examen. „Examenul arată ce știi, nu ce nu știi. Examenele Cambridge pentru copii sunt concepute pentru a fi distractive și lipsite de stres; testele se bazează pe activități familiare tuturor copiilor. Examenele sunt prezentate în format colorat, iar instrucțiunile sunt simple și clare, pentru a fi ușor înțelese de copii”.
Începând din 2006, în fiecare an se organizează mai multe sesiuni de examen (câte patru-cinci). Centrul de la Școala „Dacia” este primul centru organizat în 2008, următorul va fi organizat, probabil, la „Gojdu” (în luna noiembrie). Trebuie știut, însă, că în oricare centru se pot prezenta la examen copii din oricare școală din Oradea și județ. Astfel de examene se organizează și pentru persoanele de orice vârstă și pregătire profesională. Spre exemplu, pentru nivelul B1 european (PET), primul examen a fost susținut la Școala P.A.P.F. „Avram Iancu”; pentru elevii de liceu se organizează examenul CAE (nivel c1). În 4 mai, vor susține și profesorii un examen TKT (cu trei module).
Anumiți angajatori din Europa cer, de exemplu, examenul PET (pentru medici și asistenți)...
Pregătiri și ... simulări
Revenind la examenul de ieri, organizat în centrul de la Școala „Dacia”, să mai spunem faptul că doamnele profesoare Rodica Măduța și Monica Urian au făcut pregătiri cu acești copii, în weekend, gratuit, ba chiar și o simulare în condiții reale de examen, după cum a ținut să sublinieze dl director, Florian Hava, încântat de acest prim pas pe care l-au făcut elevii școlii. (Ovidiu DAN)       

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:34 Ora de vară a Europei de Est