Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din 2005, eminescienii și gojdiștii sunt parteneri cu belgienii

Belgienii ne-au explicat de ce nu avem zăpadă!

Din 2005, eminescienii și gojdiștii sunt parteneri cu belgienii

În perioada 7-10 ianuarie 2014, s-a desfășurat în Oradea a treia etapă a unui proiect internațional la care participă Institutul Saint-Roch din Theux, Belgia și două mari licee orădene, „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu”.

Proiectul a fost inițiat în anul 2005, de domnul profesor Christian Jacquemin (Institut „Saint-Roch”) și de doamnele profesori Lucia Matiuța (C.N. „Mihai Eminescu”) și Livia Mircea (C.N. „Emanuil Gojdu”). Etapa a doua a avut loc în anul 2011. În cadrul acestor schimburi școlare, elevii belgieni îi vizitează pe cei români și sunt găzduiți în familiile acestora, iar elevii români, la rândul lor, sunt primiți în familiile corespondenților belgieni, la vizita lor în Belgia.
Tema proiectului din acest an, în care sunt implicați 100 de elevi belgieni și 100 de elevi români din cele două colegii, este Timpul. Ei au organizat împreună ateliere, excursii, întreceri sportive, au vizionat spectacolul „Leonce și Lena”, au vizitat orașul și împrejurimile.
Coordonatorii proiectului sunt profesorii: Christian Jacquemin, Sandrine Dessart, Carine Renard, Marie-Pierre Gathon, Mathieu Simons, Philippe Lemal și Albert Wiliquet de la Institutul Saint-Roch; Crinela Varga, Camelia Ardelean, Cornelia Bejan, Diana Costin, Cornelia Dumitru, Corina Iacob de la C.N. „Mihai Eminescu”; Livia Mircea, Eniko Gergely, Lăcrimioara Þic, Gelu Daniel Serea de la C.N. „Emanuil Gojdu”.
Prima parte a proiectului, cea desfășurată în România, s-a încheiat vineri seara cu un spectacol care a avut loc pe scena eminesciană. Elevii români și belgieni, împreună cu invitații lor, membrii  ansamblului „Lioara” pregătit de domnul profesor Mircea Dărăban, au oferit publicului momente artistice de excepție, reușind să creeze o atmosferă caldă, ospitalieră și foarte destinsă. Spectacolul a fost onorat de prezența doamnelor directori ai celor două licee: prof.dr. Ioana-Paula Codrean și prof. Liana Bako, a doamnelor directori adjuncți: prof. dr. Livia Muntean și prof. Dora Anderson și a doamnei inspector Anca Mile. Dna prof.dr. Lucia Matiuța, coordonator PIJA (Prix International Jeunes Auteurs) România, a vorbit despre acest concurs, la care tinerii români participă deja de 15 ani, și le-a oferit elevilor și profesorilor belgieni câte un volum PIJA, ediția 2013.
Experiența trăită de elevii participanți la acest proiect devine o dovadă în plus a importanței studierii limbii franceze, limbă prin intermediul căreia acești tineri au exprimat sentimente, trăiri, cunoștințe, limbă care i-a ajutat să stabilească legături în urma cărora toată lumea s-a îmbogățit spiritual.
Prof. Cornelia Bejan
Foto: Ovidiu Dan
 P.S. Pentru mai multe poze (89 de poze), accesați Galeria foto: Din 2005, eminescienii și gojdiștii sunt parteneri cu belgienii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:17 Ora de vară a Europei de Est