Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educația ecologică și de protecție a mediului

Marți a fost lansată, în premieră națională,

Educația ecologică și de protecție a mediului

În urmă cu doi ani, în articolul „Premieră în învățământul bihorean - O nouă disciplină opțională”, scriam următoarele: „ Prin proiectul educațional "Eco-Orizont", finanțat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, un colectiv de inspectori școlari propune o nouă disciplină opțională, intitulată "Educația ecologică și de protecție a mediului".

Lansarea oficială a disciplinei opționale și a materialelor-suport aferente (ghiduri metodice și caiete ale elevilor...) a avut loc joi, 31 august, la sala festivă a Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea, în prezența partenerilor de proiect și a unui număr impresionant de invitați, oficialități centrale și locale, precum și cadre didactice din municipiul Oradea și județul Bihor...”
Aceasta se întâmpla joi, 31 august 2006.
Ieri (marți, 1 aprilie 2008), fără să fie o păcăleală, aproape în aceeași formație (prof. Liliana Antonescu, acum ex-inspector școlar general, atunci șefa I.S.J., prefectul  Mircea Ghitea,  pe atunci comisar-șef al Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, și atunci ca și acum...),  a fost lansat pachetul de materiale privind disciplina opțională „Educația ecologică și de protecție a mediului".
La eveniment, au participat inspectorii școlari generali prezenți la Oradea, la o reuniune de două zile cu reprezentanți ai M.E.C.T. , cadre universitare, partenerii de proiect ai Inspectoratului Școlar județean Bihor, cadre didactice din grădinițe și școli gimnaziale, precum și micii artiști ai Grădiniței nr. 27, și școlilor gimnaziale orădene ”Oltea Doamna” și „Avram Iancu” , protagoniștii un moment artistic de educație ecologică.
La lansarea de ieri, în prezidiu, au mai luat loc, prin forța împrejurărilor, Gabriella Pasztor, secretar de stat pentru învățământul în limbile minorităților și relații internaționale, prof. Ioan Șereș, spre a fi (re)investit în funcția de inspector școlar general, și prof. Ioan Horga, reprezentant al Universității Oradea.
Ieri, colectivul care a lansat în 31 august 2006 disciplina opțională „Educația ecologică și de protecție a mediului" a parcurs drumul proiectului și al devenirii disciplinei opționale, subliniind rezultatele obținute în cei doi ani de aplicare a disciplinei la grădinițele și școlile pilot și nu numai.
Ioan Șereș – noul inspector școlar general
În acest cadru oficial, Gabriella Pasztor, reprezentantul M.E.C.T. (secretar de stat pentru învățământul în limbile minorităților și relații internaționale), l-a numit pe dl profesor Ioan Șereș în funcția de inspector școlar general, fotoliu rămas vacant după demisia depusă în luna martie de fostul inspector școlar general, prof. Liliana Antonescu, dna prof. Antonescu fiind numită director al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, școală la care a profesat înainte de a ajunge șefa I.S.J. Bihor.
„Pădurea veselă”
La finalul manifestării, elevi ai claselor a IV-a B (înv. Szilagyi Ileana) și a III-a A (înv. Elisabeta Simuț), de la Școala cu clasele I – VIII „Oltea Doamna” au prezentat sceneta  „Pădurea veselă”, elevii clasei a II-a C de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” (înv. Steliana Cârciumaru) au cântat și au dansat (solist vocal, Claudia Gui, muzica,  înv. C-tin Negruț), iar micii ecologiști ai Grădiniței nr. 27 (ed. Georgeta Druță, Elisabeta Tăut, Nicoleta Trifan și Gabriela  Duma) ne-au delectat cu sceneta lor în care personaje pitorești au defilat în costumație specială, confecționată din materiale refolosibile.
 Expoziții cu lucrări ... și materiale didactice
Cadre didactice, partenere și colaboratori ai echipei de proiect a Inspectoratului Școlar județean Bihor, au organizat o expoziție cu lucrări și materiale în ton cu lansarea disciplinei opționale „Educația ecologică și de protecție a mediului".
La intrarea în hol, însă, reprezentanți ai „Eurodidacticii” din București (Florența Sfarti și Raluca Bărbulescu) ne-au „bombardat” cu materiale didactice auxiliare, multe și interesante - „capabile să satisfacă cele mai exigente cerințe ale sistemului educațional”, după cum a ținut să ne asigure Florența Sfarti, coordonator departament promovare-derulare. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze,  aceesați Galeria foto:   Educația ecologică și de protecție a mediului.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 09:56:10 Ora de vară a Europei de Est