Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premii Gala CSR și fonduri Bursa Talentelor

Fundația Comunitară Oradea

Premii Gala CSR și fonduri Bursa Talentelor

Fundația Comunitară Oradea a organizat vineri, 13 decembrie 2013, prima Gală CSR din Bihor, un eveniment unic de premiere a companiilor din județ care desfășoară activități de responsabilitate socială în comunitate.

În urma propunerilor venite din partea comunității bihorene, Fundația Comunitară Oradea a selectat și nominalizat companiile implicate în activități de responsabilitate socială.  Juriul care a analizat programele și a desemnat câștigătorii la fiecare categorie a avut următoarea componență: Ada Gabor – reprezentant United Way, Timișoara (1 vot), Adrian Ciorna – reprezentant Asociația Bunul Samaritean / Habitat for Humanity, Beiuș (1 vot), Anca Nuță – director Identity & Communication Unicredit Tiriac Bank, București (1 vot), Ioana Szatmari – trainer CSR Asociația pentru Relații Comunitare, Cluj-Napoca (1 vot), Consiliul Director al Fundației Comunitare Oradea (1 vot).
Câștigătorii primei Gale CSR din Bihor
Premiul pentru cea mai activă companie în domeniul responsabilității sociale – Celestica România;
Premiul pentru cel mai bun program de responsabilitate socială – Benvenuti;
Premiul pentru implicarea angajaților în acțiuni de responsabilitate socială – Celestica România;
Premiul pentru cel mai promițător new-entry în aplicarea de politici de responsabilitate socială – VPK Packaging;
Premiul pentru cel mai nominalizat proiect de către comunitate – Plexus Services Ro;
Premiul pentru cel mai longeviv proiect de responsabilitate socială – Holcim România;
Premiul pentru cel mai implicat manager în activități de responsabilitate socială – Codruța Bala, HR Director, Celestica România.
În cadrul Galei CSR au fost strânse fonduri pentru cele 6 proiecte selectate și finanțate de către Fundația Comunitară Oradea prin programul Bursa talentelor:
1.Vreau și eu să cânt la pian – Adelina Doina Suvergel (actualizarea metodicii predării pianului sub formă de metodă de studiu, patru volume cu CD audio);
2.Routinie – Robert Indrieș și colectiv (platformă on-line de dezvoltare personală și profesională);
3.Oradea QR – Ana Miruna Turc și Mona Stănescu (promovarea patrimoniului cultural orădean prin codare QR pentru smartphone-uri, în limbile română, maghiară, engleză și germană);
4.Tipărirea volumului „Penitenciarul Oradea în regimul comunist (1945 - 1977). Iadul roșu s-a coborât și în orașul de pe Criș”, autor: Cristina Pușcaș (publicarea tezei de doctorat având ca temă de cercetare opresiunea comunistă);
5.Sistem inteligent pentru sesizări comunitare – Alin Luncan (metodă de sesizare on-line a problemelor comunitare la nivel de stradă / bloc / cartier și monitorizarea on-line a rezolvării lor);
6.Atelier de creație – Monica Mureșan (organizarea de ateliere pentru persoanele fără loc de muncă pentru a învăța să confecționeze decorațiuni și accesorii din materiale reciclabile).
7.De asemenea, au fost strânse donații și pentru proiectul Micul Mozart, prezentat de către Estera Forogău, în vârstă de 10 ani, care cântă la opt instrumente și are ureche muzicală absolută.
Suma strânsă pentru fiecare proiect a depășit 6.000 lei, astfel încât a fost depășită substanțial suma de 1.000 de euro alocată fiecărei burse de către Fundația Comunitară Oradea. Valoarea totală a donațiilor în bani la Gala CSR a fost de peste 10.000 euro, bani care vor finanța cele 7 proiecte selectate în cadrul Bursei Talentelor. Această sumă a fost adunată din donațiile făcute de următoarele companii: Celestica România, Plexus Services Ro, Comau România, Selina, Intel Educ, Holcim România - Alesd, PGS Sofa&Co, Viva Farm, Trameco, Romarketing, DB Shenker, VPK Packaging, Unicredit Þiriac Bank, Panarium, Asociația „Bunul Samaritean”, Rotaract Club Oradea, Stoby Dental, Asociația „Max- Valentin Ruge”, Asociația „Pro Cariere”, Decitex Ro, Constantin Ioan – Cabinet de avocatură, Fundația Alternative România, Exotic, Ipanpop, Double Tree by Hilton.
Sponsorul evenimentului a fost Active Job Consulting, iar partenerul logistic Hotel Ramada Oradea.
Scopul Fundației Comunitare Oradea a fost și rămâne îmbunătățirea cadrului comunitar bihorean și creșterea gradului global de responsabilitate civică prin implicarea activă a cetățenilor în societate. Pentru aceasta, întreaga noastră echipă stă la dispoziția comunității bihorene atât cu programele proprii, cât și cu disponibilitatea de a colabora și susține pe oricine dorește binele nostru comun.
Luminița Popa,
vicepreședinte al Fundației Comunitare Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Premii Gala CSR și fonduri Bursa Talentelor.
 

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:33:50 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...