Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” a ajuns până la Oceanul Indian

Diseminare proiect Comenius

Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” a ajuns până la Oceanul Indian

În cadrul Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții derulat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea derulează proiectul școlar multilateral Comenius ACTIVE (Active Communication Training in Vocational Education), cel de-al treilea din seria de programe sectoriale Comenius, câștigate de instituția școlară cu profil tehnologic și vocațional.

Alături de alte șase țări europene, „shogunii” orădeni vor urmări să înțeleagă și să întrebuințeze corect comportamentul de comunicare nonverbală în context intercultural, pentru a-și forma modele de conduită exemplară în situații generate de mediul vocațional, ceea ce le va facilita aderarea cu succes la piața muncii în țară și peste hotare.
În urma celei dintâi întâlniri de proiect din La Réunion, teritoriu de peste mări al Franței, un tărâm tropical paradisiac din inima Oceanului Indian, alături de echipajul bulgar și cel croat, coordonatoarea de proiect a organizat o acțiune de diseminare și multiplicare a activităților și produselor realizate în deplasarea transnațională. Împreună cu elevii Birta Angela din clasa a XI-a A și Hadade Sergiu, a XII-a C, coordonatoarea de proiect și directorul școlii, dl prof. ec. dr. Vonea Răzvan, au oferit prezentări multimedia interactive asupra programului și obiectivelor vizitei de proiect.
Participanți la evenimentul de diseminare au fost elevii școlii, profesorii de la diverse arii curriculare și conducerea școlii. Pe tot parcursul celor nouă zile de activități unde gazde ne-au fost cadrele didactice și familiile părinților de la Lycée Général et Technique Antoine Roussin din Saint-Louis, elevii au avut contextul ideal de a-și exersa competențele de comunicare în limba engleză și franceză, de a descoperi cum să își facă prieteni și cum să relaționeze cu superiorii în contexte simulate și joc de rol. Patrimoniul mondial UNESCO, relieful vulcanic din Reunion, pădurile tropicale, plajele cu nisipuri albe și laguna străjuită împotriva rechinilor prădători de un admirabil recif de corali din Saint-Pierre le-au oferit partenerilor europeni momente inedite de interacțiune și consolidare a relațiilor. Prezentatorii au reînviat prin muzică și poveste momentele de escaladare a vulcanului activ Piton de la Fournaise la o altitudine de 2.500 de metri, în care au străbătut celebrul traseu către cascada din Cilaos, au explorat fundul oceanului în sesiuni de snorkelling sau momentele de ludic, motric și ice-breaking din ateliere de lucru organizate de Jerome Vallot, coordonatorul de proiect francez. Fiecare zi petrecută împreună cu partenerii a contribuit la realizarea unui studiu comparativ asupra comportamentului nonverbal în inițierea contactelor personale și profesionale conform cutumelor de comunicare în cele patru societăți europene.
După ce elevii și-au depănat amintirile șederii la familiile gazdă, precum și competențele de comunicare dobândite în mobilitate, toți participanții au fost angrenați într-un concurs cu premii exotice. Elevii care au răspuns corect la întrebările formulate pe marginea materialelor și a discuțiilor informale ce s-au închegat cu spontaneitate au fost premiați cu fructe exotice reprezentative pentru Reunion, precum ananasul, lychee sau fructul pasiunii.
Gazdele franceze au știut cum să îmbine munca tematică din sălile de clasă cu activitățile recreative când au învățat cu toții să cânte, să danseze, să gătească bonbons piment, cari z’oefs și samousa, să distingă între variatele mirodenii și savuroasele fructe tropicale. Toate aceste aspecte ale vizitei de lucru au fost surprinse de organizatorii evenimentului de diseminare, ce anticipează pregătirea următoarei deplasări de proiect în Croația din aprilie 2014.
Dincolo de aspectul uman al interacțiunii dintre participanți, varietatea din componența parteneriatului constituie o premisă esențială pentru cunoașterea și înțelegerea diversității culturale și lingvistice europene în rândul profesorilor și elevilor, a spiritului și practicii antreprenoriale din diferite societăți ale statelor UE. Putem spune că elevii au avut din plin parte de experiențe unice care le-au prilejuit șansa de a dobândi competențe și abilități personale și de comunicare pentru integrarea profesională și de cetățenie europeană activă. Urăm mult succes echipei de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” în derularea acestui ambițios proiect ce va contribui semnificativ la modernizarea și europenizarea comunității educaționale din instituția de învățământ și va crea punți pentru viitoare parteneriate cu statele Europei.
Prof. Curpaș Anca,
coordonator proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:20 Ora de vară a Europei de Est