Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cometa Ison – prietena copiilor

Joi, la clasa a III-a B

Cometa Ison – prietena copiilor

Elevii clasei a III-a B de la alternativa step by step, a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, au avut joi, 28 noiembrie 2013, privilegiul de a afla informații științifice despre o nouă cometă, descoperită recent și care a trecut la aproximativ 1,2milioane de km de suprafața solară, fiind în centrul atenției oamenilor de știință.

Doamna profesor Nicoleta Pazmany a reprezentat pentru micii școlari sistemul solar, planetele și cometa Ison, demonstrându-le ce se întâmplă cu o cometă în general, cum se formează, le-a vorbit despre părțile componente, mărime și formă, care este evoluția unei comete, cum se manifestă ea în sistemul nostru solar, cum și în ce măsură poate fi văzută.
Argumentația științifică cuprinzând date exacte, informații precise transmise pe înțelesul copiilor, a fost susținută de ilustrații și alte materiale puse la îndemâna elevilor, care au aflat despre comete că „sunt obiecte gigantice, spațiale, alcătuite din gaze înghețate, roci și praf și pot avea diametrul de câțiva kilometri. Când se apropie de Soare, ele se încălzesc și încep să „arunce” o parte din gaz și din praf, formând cozi care se pot întinde pe zeci de kilometri. Cele mai multe comete se află în afara sistemului nostru solar. Când se apropie suficient de mult astfel încât să fie văzute de astronomi, ele sunt studiate pentru a afla indicii despre formarea sistemului nostru solar”.
Vedeta acestei întâlniri a fost Cometa „Ison”, despre care doamna Nicoleta Pazmany le-a povestit atât de frumos: „Cometa Ison a fost descoperită în anul 2012 de către Astronomii Vital Nevski și Artyom Novichonok, folosind un telescop de lângă Kislovodsk, Rusia. Ison, denumită oficial C/2012 S1, a fost de atunci monitorizată de experți”.
Karl Battams, expert în comete la Naval Research Laboratory vorbind despre cometa Ison a spus:Încă de la începuturi, Ison ne-a bulversat, ne-a surprins și ne-a uimit, ultima ei escapadă nefiind nimic surprinzător. Oricum, a fost una dintre cele mai extraordinare comete pe care le-am văzut vreodată, subliniind cât de frumos și de dinamic este universul nostru”. De asemenea el a declarat că „cel puțin un fragment din nucleul cometei Ison a supraviețuit periheliului - momentul în care s-a apropiat la maximum de Soare. Acum se pare că o bucată din nucleul cometei Ison a reușit să treacă prin coroana solară și a ieșit de acolo (...) Aruncă praf și probabil gaz, dar nu știm cât va mai rezista. A ieșit din Soare și a început să strălucească din nou, trebuie să o observăm câteva zile pentru a ne da seama ce se întâmplă", a mai precizat expertul.
Și NASA a confirmat că faimoasa cometă „trăiește”. Soarta cometei rămâne, însă, nesigură.
Ison a trecut joi, 28 noiembrie 2013, la circa 1,2 milioane de kilometri de suprafața solară. Multe sonde spațiale au urmărit cometa, inclusiv satelitul STEREO de la NASA, sonda SOHO de la NASA și ESA, precum și sonda SDO - Solar Dynamics Observatory.
Micii școlari ai clasei a III-a, dar și învățătoarele lor, Veronica Isdrăilă și Laura Baidoc, au fost introduși în tainele universului, căpătând răspuns și explicații  la toate întrebările adresate doamnei Nicoleta Pazmany, căreia îi mulțumim nu doar pentru interesanta lecție de astronomie, ci și pentru darul dulce din ghetuță, lăsat de Sfântul Nicolae, pentru copiii cuminți.
Înv. Laura Baidoc

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:16:52 Ora standard a Europei de Est