Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul „Stele de azi, stele de mâine”

Sâmbătă, la sala „Arcadia”

Spectacolul „Stele de azi, stele de mâine”

În cariera sa didactică, doamna profesor Monica Molnar a format și modelat „stele” ale muzicii ușoare. Să ne amintim numai câte vedete a lansat la „Ploaia de stele”…

La 1 septembrie 2012, a deschis o școală de muzică, pentru a da strălucire unor noi „stele” și „steluțe” (începând cu copiii talentați de 13 ani, care vor să devină mici „vedete”). Doamna profesor îi inițiază în tehnica vocală, mișcare scenică și regie artistică, îndrumându-le pașii, canalizându-le energiile, punând bazele unei educații și culturi muzicale de calitate, care să (con)ducă la performanță.
Sâmbătă, 7 decembrie 2013, a pus la cale, la sala „Arcadia”, un spectacol aparte, în care a adus, față în față, „stele” de ieri: Carmen Stoica, o „stea” care a strălucit inclusiv la televiziunea italiană Telenova, în cadrul emisiunii „Passo in tivu”, alături de cântărețul italian Luca Virago; Alin Timuț, un solist îndrăgit multititrat, Sergiu Nica, finalist la „Ploaia de stele” și un abonat al show-urilor de pe croazieră, Pall Timea, cunoscută de la Megastarul de la Budapesta, unde s-a afirmat o altă „stea” – Renata Tolvai, Timi ajungând în primii 24. Recent, Timea a concertat la Budapesta (duminică, 22 decembrie). Alte două „stele” invitate în spectacolul de sâmbătă au fost Dora Popovici și Antonela Gal.
Vin tare din urmă mai tinerii elevi ai doamnei profesor, care calcă pe urmele „stelelor” de ieri: Fazekas Krista, care are deja în palmares premiul I la Festivalul „Lira” de la Baia Mare și premiul II la Festivalul „Stele de mâine” de la Timișoara, Toth Andrea – „un mare talent”, vorba doamnei profesor, premiul I la „Lira” și Trofeul de la Timișoara, Ivana Farc, o „stea” la orizont, cu un loc II la Baia Mare și Trofeul la Timișoara, la categoria sa de vârstă, Sânziana Vrabie, premiul I la Timișoara…, Bogdan Coste, Czviker Lilla, Mihaela Lupu, Amalia Popa, Roland Simionaș, Bajnok Tamas; sâmbătă, la „Arcadia”, s-a cântat solo, în duet, trio…au cântat și încântat membrii StarGroup-ul, care au deschis și au închis spectacolul. O altă invitată de excepție a fost frumoasa Alexandra Broinaș, cu Saylas; au dansat în spectacol trupele „Attitude” (instructor Ramona Gavriș), „Clevers” (coordonată de prof. Chende Noemi) și „Coole Style”; să mai spunem că Bajnak Tamas a cântat cu colegii de trupă: Toth Gabor (chitară bas), Gecsi Zoltan (chitară solo) și Kiss Attila (baterie).
În 21 decembrie – concert de catedră
La două săptămâni distanță, 10 dintre elevii doamnei profesor Monica Molnar (Czviker Lilla, Roland Simionaș, Bogdan Coste, Toth Andrea, Ivana Farc, Mihaela Lupu, Sânziana Vrabie, Paula Sara, Amalia Popa și Daniel Olcean) și-au etalat forța și calitățile în fața părinților, sâmbătă, 21 decembrie, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, în cadrul Concertului de catedră, când au interpretat fiecare câte două piese.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacolul „Stele de azi, stele de mâine”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:49 Ora de vară a Europei de Est