Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Drepturile omului ne privesc pe toți

Proiect internațional educațional de parteneriat interșcolar

Drepturile omului ne privesc pe toți

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual, în întreaga lume, pe 10 decembrie. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore ale noii organizații a Națiunilor Unite.

Dorind să sensibilizeze elevii să cunoască, să contribuie la promovarea drepturilor omului în societatea românească, profesoarele Iuliana Trașcă de la Școala Gimnazială „Gh. Popescu” Mărgineni-Slobozia și Luminița Floricel– inspector educație permanentă la ISJ Olt au inițiat proiectul internațional educațional de parteneriat interșcolar „10 Decembrie-Ziua Internațională a Drepturilor Omului”, ediția I, 2013, România – Republica Moldova.
Astfel, în săptămâna 9-13 decembrie 2013, au fost coordonate activități tematice. În acest proiect s-au alăturat elevii din școlile: Liceul Teoretic „Meșterul Manole”, Raionul Căușeni, Republica Moldova; din România: Colegiul Național „Alexandru Odobescu”-Pitești, Argeș; Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Beiuș, Bihor; Școala Gimnazială „Regina Elisabeta”, Bușteni, Prahova.
Activitățile propuse s-au desfășurat paralel în cele cinci școli partenere și au constat în susținerea unor referate, prezentări PowerPoint, expoziții de afișe pe tema dată, concursuri adresate elevilor având ca temă „Drepturile Omului”.
La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș s-a organizat un concurs tematic care a presupus realizarea de către fiecare clasă participantă a unui portofoliu. Concursul s-a desfășurat pe echipe fiind coordonat de diriginții claselor care au răspuns provocării. Astfel, Tema 1 – s-a adresat LITERAÞILOR clasei, la Tema 2 – au lucrat MATEMATICIENII clasei, la Tema 3 – au contribuit ARTIȘTII clasei, Tema 4 – a fost realizată de ECOLOGII clasei, la Tema 5 – și-au spus cuvântul LINGVIȘTII clasei, Tema 6 – reunind GEOGRAFII, ISTORICII și DOCUMENTARIȘTII clasei. Cele 20 de portofolii au fost apreciate de juriul format din coordonatorii locali: Rodica Monenciu - director, Maria Mada - director adjunct, Gabriela Briscan, Hajnalka Szabo și Crina Bercovici, profesori.
Au fost acordate diplome și premii pe categorii de vârstă și premiile „Excelent” pentru fiecare temă.
Clasele premiate au fost:
*categoria V-VIII: premiul I (VI și VII), premiul al II-lea (V și VIII);
*categoria IX-X: premiul I (IX A, X C), premiul al II-lea (IX D, IX H, X A, X B, X E), mențiune (IX B);
*categoria XI-XII: premiul I (XI A, XI B, XII B, XII G), premiul al II-lea (XI D, XI G, XII A), premiul al III-lea (XI C).
Juriul a apreciat în mod deosebit câteva teme din portofolii și a acordat premiile „Excelent” următoarelor clase: Tema 1 (VII, X B, XI B), Tema 2 (V, VII, VIII, X A, X E, XI A, XII B), Tema 3 (VII, VIII, IX A, IX H, XI A, XI C, XI D, XI G, XII A, XII B), Tema 4 (VII, IX H, X E), Tema 5 (IX H, XII G), Tema 6 (VI, IX A, IX D, IX H, X C, X E, XI A, XI B, XII B).
Proiectul urmărește formarea la elevi a aptitudinilor personale și sociale, a capacității de a asculta și de a exprima propriile opinii, de a lua decizii de utilizare a propriei judecăți, de a se implica în rezolvarea conflictelor, dezvoltarea și valorizarea unor aptitudini prin activități crosscurriculare (educație plastică, limba și literatura română, cultură civică, tehnologia informației).
Proiectul reprezintă un prim pas făcut în sensul desfășurării și altor activități comune, între școlile partenere, care au ca scop cunoașterea și promovarea drepturilor omului ca valoare umană și europeană.
Prof. Crina Bercovici
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Drepturile omului ne privesc pe toți.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:32 Ora de vară a Europei de Est