Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Evenimente și rezultate deosebite la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” Aleșd

Medalie de argint la concursul Infomatrix

Evenimente și rezultate deosebite la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman” Aleșd

Zilele ,,Alexandru Roman”, ,,activitate desfășurată în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Alexandru Roman” din Aușeu, activități de promovare a celor două unități școlare și de omagiere a patronului spiritual Alexandru Roman, s-au derulat în Comuna Aușeu, unde au avut loc spectacole susținute de cele două școli.

Ansamblul folcloric „Datina” – locul I pe județ
În cadrul Centrului de documentare și informare al liceului nostru, sub îndrumarea doamnei director adjunct Melania Joldea, s-au desfășurat activități omagiale de Ziua Națională a României: concurs cu tematică istorică între elevii claselor a V-a și a VI-a, coordonat de doamna profesor de istorie Toderaș Anca, moment artistic susținut de Ansamblul folcloric „Datina”, coordonat de dna profesoară de muzică Ionescu Corina și dna prof. de religie Ramona Hopidea, ansamblu, care, la cea de-a IX-a ediție a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, din 12 decembrie 2013, de la Era Shopping Park, a obținut premiul I pe județ.
„Ziua porților deschise a fost o zi cu o încărcătură emoțională deosebită pentru elevii liceului nostru care s-au întâlnit cu foști absolvenți, deveniți personalități ale orașului și județului, modele demne de urmat, elevii punându-le întrebări spre a afla cum și-au făurit o carieră de succes.
S-au legat prietenii, s-au obținut promisiuni pentru noi întâlniri și pentru a dezvolta proiecte împreună cu Asociația Prodidactium a colegiului, prin care se vor derula proiecte de dotare a școlii și de dezvoltare a carierei elevilor.
Duminică, 1 decembrie, elevi ai colegiului, împreună cu doamnele directoare și alte cadre didactice au participat la un spectacol deosebit. Îmbrăcați în costume populare, elevii au recitat versuri și au interpretat cântece patriotice.
Darius – elevul nostru de argint
Elevul nostru Mnerea Darius a obținut o mențiune și trofeul de la Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret București, secțiunea „Tehnologia Informației”, la ROMEXPO București, unde a participat cu un sistem de operare nou, Pristine Tehnologies. Darius face cinste școlii, dar și dlui prof. Szabo Robert, care l-a îndrumat și susținut, împreună cu echipa managerială. Este de menționat faptul că anul trecut, Darius a obținut un premiu internațional - medalia de argint la concursul Infomatrix.
Printre teze, teste de evaluare, pregătiri pentru examenul de bacalaureat, participări la olimpiade, elevii noștri au demarat două mari proiecte de voluntariat: strângerea de fonduri, alimente și îmbrăcăminte pentru copiii din Valea Plopului, Județul Prahova, copii crescuți de un preot cu inimă mare, un model de dragoste pentru aproapele și pentru elevii noștri. Astfel au fost adunate foarte multe pachete și bani care în final au fost trimise la Valea Plopului.
Cel de-al doilea mare proiect a fost coordonat de doamna prof. Arion Simona, în parteneriat cu Fundația Pandora, condusă de doamna Chirilă Andreea, fundație care ajută copiii din orfelinate și casele de copii din zona Aleșdului. Copiii au organizat un târg pe holurile școlii, cu produse aduse de ei, care au fost vândute, iar din banii obținuți, elevii au cumpărat cozonaci, fructe, iaurturi, ciocolată și haine pentru copiii de la Casa familială „Margherita” din Telechiu.
Sunt activități și rezultate care ne fac cinste și care sporesc faima și renumele colegiului nostru.
Prof. Lelea Gabriela

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:45:05 Ora standard a Europei de Est