Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dobândind competențe în Europa

Proiect Leonardo da Vinci – Getting skills in Europe

Dobândind competențe în Europa

Þinem să evidențiem buna colaborare dintre Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea și Consorzio Istituti Professionali, Sassuolo, Italia.

Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea a derulat în perioada 17 noiembrie – 8 decembrie 2013, o activitate de colaborare cu Consorzio Istituti Professionali, Sassuolo, Modena din Italia, în cadrul Programului Comunitar Leonardo da Vinci, proiectul de mobilități – Getting skills in Europe (GSE).  În cadrul acestui tip de proiect, colegiul nostru a avut rolul de instituție intermediară, care a facilitat partenerilor din Italia găsirea de plasamente de muncă pentru un stagiu de formare profesională, într-o societate sau instituție din orașul nostru. Scopul acestor activități de mobilitate este să ajute beneficiarii (10 elevi de la licee vocaționale și tehnice din Italia) să se adapteze la noile cerințe ale pieții muncii din Comunitatea Europeană, să dobândească abilități specifice și o mai bună înțelegere a culturii economice și sociale a țării gazdă, adică România. În cadrul acestor tipuri de proiecte se are în vedere următoarele obiective specifice:
*creșterea atractivității formării profesionale pentru elevii aflați în perioada de pregătire școlară și facilitarea mobilității acestora în alte țări europene;
*sprijinirea participanților la formarea profesională sau la alte activități de formare, în vederea dobândirii de cunoștințe, abilități și calificări pentru facilitarea dezvoltării personale, creșterea șanselor de angajare și participare pe piața muncii europene;
*susținerea îmbunătățirilor aduse calității și inovării în sistemele și practicile de formare profesională;
Colaborarea efectivă dintre colegiul nostru și instituția de învățământ din Italia a constat în primirea unui număr de 10 elevi și a doi profesori însoțitori, găsirea de plasamente pentru activitatea de formare profesională, organizarea unor activități culturale, lingvistice, sportive sau turistice și organizarea și monitorizarea activității elevilor în cadrul firmelor și instituțiilor unde s-a realizat plasamentul de formare. Astfel, celor zece elevi italieni li s-a facilitat primirea pentru un stagiu de formare profesională la SC Masterplast SA, Centrul „Casa Minunată”, SC Remtours SRL, Administrația Bazinală de Apă Crișuri, SC Inova International SRL, Muzeul Þării Crișurilor și SC Multi-Dent SRL, în concordanță cu domeniile de studiu ale elevilor: turism, administrație și marketing, asistență socială, informatică și telecomunicații, tehnică dentară sau  biologia mediului.
Ca și activități inedite amintim participarea elevilor italieni la manifestările și parada militară ocazionate de Ziua Națională a României, dar și organizarea unui meci de fotbal între elevii italieni și elevii colegiului nostru.
Parteneriatul derulat s-a dovedit a fi unul benefic și constructiv, pe de o parte datorită colaborării la nivel european în cadrul unui program comunitar, dar și pe plan local prin colaborarea cu societăți și instituții din orașul nostru.
Prof. Urs Marcela,
coordonator activitate, responsabil al comisiei de programe și proiecte comunitare
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dobândind competențe în Europa.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:22 Ora de vară a Europei de Est