Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Din an în an, sosesc mereu!

La Grădinița Nr. 55

Din an în an, sosesc mereu!

Sfintele Sărbători de iarnă constituie perioada cea mai așteptată din an.

Bucuria și magia sărbătorilor sunt resimțite atât de către copii, cât și de către adulți. Un părinte strălucit, Nicolae Steinhardt, spunea: „Dăruind, vei dobândi” sau „Mai fericit este a da decât a primi”. Mânați de acest mesaj, preșcolarii Grădiniței 55 Oradea, îndrumați de cadrele didactice, au probat acest adevăr. Astfel, în perioada 10-20 decembrie 2013, ei au desfășurat o serie de activități menite să transmită receptorilor bucurie, liniște, pace, armonie și iubire multă, multă...
Acțiunile au debutat cu prezentarea serbărilor la toate cele 8 grupe. Unii, mai mari, au reluat frumoasele obiceiuri românești prin prezentarea unor șezători, unde au pus în valoare atât portul popular, cât și frumoasele tradiții ale românilor: Sorcova și Plugușorul.
Alții, mai moderniști, au prezentat programe bilingve (în română și engleză), impresionând auditoriul (format din părinți, frați, surori, diverse rude) pe scenele amenajate în complexele comerciale orădene. Cei mai mici, aflați la prima întâlnire cu Moșul cel drag, s-au gândit să-l aștepte în sălile lor de grupă, frumos amenajate.
Șirul acțiunilor a continuat cu colindarea unora dintre cele mai de vază instituții ale orașului: Primăria Oradiei, Inspectoratul Școlar, Firma Transilvania, Ocolul Silvic, Episcopia Greco-Catolică. Peste tot, copiii au fost primiți cu multă căldură și bucurie, iar bătrânul și darnicul Moș a fost nelipsit, răsplătind efortul și dragostea micilor colindători.
Nu a fost neglijată nici partea care ține de pregătirea sufletească a copiilor, astfel încât, la Biserica din Parcul Ghioceilor, însoțiți de doamnele educatoare, copiii s-au dus să-și primenească suflețelele, luând Sfânta Împărtășanie, și, simțindu-L astfel mai aproape pe Pruncul Iisus.
Și, pentru că bucuria nu e completă dacă nu o împarți și cu alții, dăruind din puținul tău, s-au manifestat, la modul cel mai concret, acțiuni caritabile de genul: daruri pentru copii orfani sau nevoiași. Pachetele cu jucării și hăinuțe au fost preluate de fundația AMIA, care, la rândul ei, le-au oferit celor care aveau trebuință de ele.
Pe această cale, cadrele didactice ale grădiniței noastre (director, prof. Popu Angela, prof. Șipos Natalia, Florescu Cornelia, Vidican Mihaela, Cardoș Mărioara, Hora Andreea, Ungur Zoreana, Făragău Irina, Jakab Corina, Pascar Gabriela, Mate Alina, Găvruța Dana, Filip Larisa, Șerban Florina, Ghiuro Natalia și Ruzsa Natalia) țin să mulțumească copiilor și părinților pentru mărinimia și bunătatea de care au dat dovadă.
La finalul acestor acțiuni, nu ne rămâne decât să sperăm că vă veți molipsi de dărnicia, bunătatea și bucuria noastră, și să vă urăm ca Pruncul ce se naște an  de an în peștera din Betleem, să se nască și-n inimile dumneavoastră, aducând cu EL liniște sufletească, pace, bucurie, spiritul de comuniune și întrajutorare, și, mai ales, simțământul acela atât de special pe care l-am neglijat sau l-am uitat mai mult sau mai puțin în ultimul timp: fericirea de a fi OM, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.
Prof. Vidican Mihaela & Filip Larisa
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din an în an, sosesc mereu!

Trimite email
duminică, 24 noiembrie 2024, 00:12:15 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...