Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Statutul istoriei în societatea contemporană, pe masa Universității, în dezbatere cu profesorii de istorie din licee

Un inedit experiment pilot pentru istorie și istorici

Statutul istoriei în societatea contemporană, pe masa Universității, în dezbatere cu profesorii de istorie din licee

Distinsul prorector Sorin Șipoș ne-a invitat marți seara (17 dec. 2013) la sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea la întâlnire cu istoria și istoricii, în cadrul unui experiment pilot, la care au fost invitați profesorii de istorie din liceele orădene, dar nu numai.

„În primul rând, am dorit să umplem de conținut protocolul semnat cu Inspectoratul Școlar. În acest caz, am dorit să facem un experiment pilot pentru istorie și anume de-a invita profesorii de istorie din liceele din Bihor pentru a discuta pe marginea statutului istoriei în societatea contemporană. Ideea este de a arăta că profesorii din preuniversitar sunt colegii noștri și că toți suntem interesați ca elevii și studenții să beneficieze de o cât mai bună pregătire”, ne-a declarat dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș.
Cu acest prilej au fost decernate câteva diplome. Dl rector Constantin Bungău a înmânat o diplomă doamnei inspector școlar dr. Elisaveta Roșu; au mai primit diplome profesorii care se ocupă de practica pedagogică și profesorii care în anii 2012-2013 au obținut gradul II și gradul I în învățământ.
„Este o acțiune pe care o dorim continuată la nivelul tuturor specializărilor didactice din universitate, iar anul viitor intenționăm să continuăm întâlnirea cu profesorii de istorie din Bihor și din județele limitrofe”, a adăugat dl prorector Sorin Șipoș.
La întâlnirea de la Bibliotecă, au mai participat, din partea organizatorilor, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentul de Istorie și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, dl lect. univ. dr. Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie, care a reliefat activitatea Departamentului; dl prof. univ. dr. Ion Zainea, directorul Școlii Doctorale în istorie, care a prezentat profesorii conducători de doctorat ai Școlii, care au adus prestigiu Universității. La propunerea doamnei inspector școlar dr. Elisaveta Roșu s-a ținut un moment de reculegere în memoria profesorului Barbu Ștefănescu, fostul director al Școlii Doctorale.
Dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș, în calitate de prorector responsabil cu cercetarea, s-a referit la realizările Universității orădene, sub raportul publicațiilor și a subliniat importanța unor întâlniri periodice a cadrelor didactice din mediul universitar cu cele din preuniversitar.
Doamna inspector dr. Elisaveta Roșu a apreciat inițiativa universității și a insistat asupra necesității îmbunătățirii statutului disciplinei istorie în școli și licee, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, acesta a fost minimalizat, deși are rolul cel mai important în cultivarea spiritului patriotic.
Dl conf. univ. dr. Gabriel Moisa, prodecanul facultății, a apreciat realizările departamentului și a formulat câteva considerații despre cercetarea istorică, cercetare supusă în mod inerent imixtiunilor regimurilor politice.
Dl prof. univ. dr. Antonio Faur, redactorul-șef al revistei Departamentului de Istorie, a insistat asupra conținutului acestui anuar, pe care a reușit să-l introducă în baza de date internațională EBSCO. Totodată, i-a invitat pe profesorii de istorie să colaboreze cu lucrări științifice originale la Analele Universității din Oradea. Fascicola Istorie-Arheologie.
În finalul primei părți au fost înmânate diplome din partea Universității, dnei inspector școlar Elisaveta Roșu (doctor în istorie al universității), de către dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, care a accentuat asupra importanței colaborării cu Inspectoratul Școlar Județean și a exprimat mulțumiri pentru modul cum este înțeleasă aceasta.
Au fost premiați și profesorii de istorie din liceele bihorene care au obținut gradul I și II. În sală, alături de membrii Departamentului de Istorie au fost prezenți profesori de istorie de la licee din Oradea, Beiuș, Marghita, Șuncuiuș și alte localități.
Seara s-a încheiat cu un concert de colinde. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Statutul istoriei în societatea contemporană, pe masa Universității, în dezbatere cu profesorii de istorie din licee.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:13 Ora de vară a Europei de Est