Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colindătorii au vestit Nașterea Pruncului Iisus

Marți, la Grădinița Nr. 24 , a Școlii „Dimitrie Cantemir”

Colindătorii au vestit Nașterea Pruncului Iisus

În casă de vrednici gospodari, gazda și găzdoaia, Marian Ban și Alexia Alb, au primit marți (17 decembrie 2013) colindătorii care au vestit nașterea Pruncului Sfânt.

În deschidere, doamnele educatoare Anca Jarca și Alina Ferche ne-au pregătit pentru ceea ce avea să se întâmple în chip fericit în sala grupei mari, amenajată corespunzător și primitor de gazdele bune.
Fetițele (Daniela Roșca, Alexia și Carina Mada, Medeea Bibarț, Valentina Lingurar și Giulia Alb) au interpretat „Ziurel de ziuă”; trei băieți (Patric Muț, Rareș Merca și George Laslău) au pornit cu „Steaua”; patru flăcăi (Fabian Teujdea, Patric Buczi, Raul Brândaș și George Oros) au venit cu „Viflaimul”; alaiul întreg al băieților (Patric Buczi, Casian Tomașec, David Ilisz, George Oros, George Laslău, Ralul Roca, Patric Muț, Denis Popa, Kalla Ferencz Krisztian, Daniel Vlad, Raul Brândaș, Rareș Merca și Antoniu Seica) s-a concentrat apoi asupra „Plugușorului”; pentru ca la finalul recitalului să fim sorcoviți de Raul Brândaș, Raul Roca și Casian Tomașec.
Încântate de asemenea colindători, păstrători de tradiții și obiceiuri strămoșești, gazdele au omenit colindătorii, după rânduielile casei și locului, cu colaci și mere, chiar dacă pe masă erau și multe alte bunătăți, dar și băuturi (răcoritoare), care le trăgeau cu ochiul.
Buna dispoziție și atmosfera creată de colindării și vestitorii nașterii Pruncului Iisus s-au încins de-a binelea atunci când colindătorilor îmbrăcați în frumoase costume populare li s-au încins călcâiele și au prins a juca o polcă din Bihor.
Aceiași vajnici artiști ne-au demonstrat  că știu să colinde și să se exprime frumos și în limba engleză, sub îndrumarea prof. Felicia Duma, dar și să danseze ca niște campioni, precum e instructorul lor de dans Sonia Vas.
Auzind Moșul cel darnic și bun, Moș Crăciun, câtă veselie a cuprins casa vrednicelor gazde, a bătut la ușă, arătându-se încântat de recitalul de colinde și obiceiuri.
„Pentru voi, dragii Moșului, m-am oprit, bucuros de ceea ce am auzit, și am adus daruri pentru fiecare”.
Cu priviri întrebătoare, cu sfială sau cu mare bucurie, după caz, copiii s-au apropiat de Moș Crăciun pentru a primi fiecare din mâna Moșului pachetul dăruit cu drag!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Colindătorii au vestit Nașterea Pruncului Iisus

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 07:27:47 Ora de vară a Europei de Est