Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„În așteptarea Crăciunului”

Marți, serbare de Crăciun la Grădinița din Groși

„În așteptarea Crăciunului”

Marți, 17 decembrie 203, copiii de la Grădinița cu Program Prelungit din Groși au fost cei mai răsfățați copii!

Doamnele educatoare: Cornelia Teușdea, Viorica Secan și Editz Pușcou au pus la cale, cu concursul reprezentanților „Prietenii Veseliei” o petrecere specială în așteptarea lui Moș Crăciun.
Adunați în sala festivă, toți prichindeii grădiniței au prezentat în fața părinților și oficialităților regalul lor de Crăciun, multe colinde și poezii, dar și un dans românesc străvechi, din folclorul copiilor.
„Aceste momente încărcate de emoție sunt posibile în noua noastră grădiniță (inaugurată în 16 septembrie 2013 - n.n.)  datorită celor care s-au implicat în mod direct și responsabil, cu dăruire, alături de noi, educatoarele, dumneavoastră, dragi părinți, Primăria Aușeu, reprezentată la serbarea noastră de însuși dl primar Mitică Florentin Lazăr și dra viceprimar Ancuța Șchiop. Sunt prezenți, de asemenea, la activitatea noastră doamna inspector școlar de specialitate Voichița Vancu, directorul școlii coordonatoare, dl prof. Botici Matei Adrian, precum și prietenii noștri de la Oradea, „Prietenii Veseliei”, a spus în deschiderea evenimentului dna educatoare Cornelia Teușdea.
Vorbim despre un proiect educațional local, intitulat „În așteptarea Crăciunului”, derulat de cele trei educatoare pe perioada sărbătorilor de iarnă, iar manifestarea de marți s-a voit a fi o evaluare în cadrul unui moment artistic prezentat în fața părinților și a distinșilor invitați. Au mai fost prezenți la manifestarea bucuriei în așteptarea lui Moș Crăciun: părintele Călin Ioniță, consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Nr. 1 „Alexandru Roman” din Aușeu, dna prof. Claudia Caba, distinsul profesor (și reporter) Nicolae Răcuciu, dna ed. Eva Farc (pensionară), precum și colegi de la Școala Primară din Groși: Viorica Bodiuț, Petrică Vance, Adriana Gîrz și Raluca Cuc, unii și în calitate de părinți.
În etapele anterioare ale proiectului, sub coordonarea celor trei educatoare, copiii au elaborat diferite lucrări: cizma lui Moș Nicolae, lucrări de pictură și desen, de modelaj și activități practice în mediul înconjurător, au povestit, au  recitat și au colindat, iar acum, parte din lucrări au putut fi admirate de părinți în cadrul expoziției organizate cu prilejul evaluării. Bucuriile zilei au fost aduse de Moșul cel darnic și bun, Moș Crăciun și de „Prietenii Veseliei” (Moș Crăciun - Mogoș Daniel, Spiridușul - Andreica Damian, Rudolf, renul Moșului - Mureșan Alexandru și Crăciunița - Costruț Corina), care i-au încântat, la culme, cu programul lor bogat și antrenant: scenetă, trucuri magice, jocuri de interacțiune, baloane modelate și picturi pe față…
„Așa după cum ați putut constata, ei, copiii grădiniței noastre, au fost scopul, obiectul și subiectul activității de astăzi, menite să-i facă să se simtă bine, să trăiască bucuria pe care ar trebui să o simțim cu toții, vestind marele praznic împărătesc pe care îl așteptăm: Nașterea Pruncului Iisus. Cred că am reușit să-i determinăm și pe părinți să-și deschidă sufletul pentru a primi vestea Nașterii Pruncului Sfânt chiar de la odraslele lor, cu chipul radiind de fericire”, a mai adăugat doamna educatoare Cornelia Teușdea.
La mesajul exprimat prin acest fotoreportaj, parte dedus și din imaginile pe care vi le prezentăm, dorim să mai adăugăm că clădirea în sine și aparate de joacă, multe, cât la 10 grădinițe, impresionează, fiind cartea de vizită a gospodarilor din fruntea Primăriei Aușeu, și în egală măsură, a conducerii școlii, a educatoarelor și părinților. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: „În așteptarea Crăciunului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:39:36 Ora standard a Europei de Est