Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„În așteptarea Crăciunului”

Marți, serbare de Crăciun la Grădinița din Groși

„În așteptarea Crăciunului”

Marți, 17 decembrie 203, copiii de la Grădinița cu Program Prelungit din Groși au fost cei mai răsfățați copii!

Doamnele educatoare: Cornelia Teușdea, Viorica Secan și Editz Pușcou au pus la cale, cu concursul reprezentanților „Prietenii Veseliei” o petrecere specială în așteptarea lui Moș Crăciun.
Adunați în sala festivă, toți prichindeii grădiniței au prezentat în fața părinților și oficialităților regalul lor de Crăciun, multe colinde și poezii, dar și un dans românesc străvechi, din folclorul copiilor.
„Aceste momente încărcate de emoție sunt posibile în noua noastră grădiniță (inaugurată în 16 septembrie 2013 - n.n.)  datorită celor care s-au implicat în mod direct și responsabil, cu dăruire, alături de noi, educatoarele, dumneavoastră, dragi părinți, Primăria Aușeu, reprezentată la serbarea noastră de însuși dl primar Mitică Florentin Lazăr și dra viceprimar Ancuța Șchiop. Sunt prezenți, de asemenea, la activitatea noastră doamna inspector școlar de specialitate Voichița Vancu, directorul școlii coordonatoare, dl prof. Botici Matei Adrian, precum și prietenii noștri de la Oradea, „Prietenii Veseliei”, a spus în deschiderea evenimentului dna educatoare Cornelia Teușdea.
Vorbim despre un proiect educațional local, intitulat „În așteptarea Crăciunului”, derulat de cele trei educatoare pe perioada sărbătorilor de iarnă, iar manifestarea de marți s-a voit a fi o evaluare în cadrul unui moment artistic prezentat în fața părinților și a distinșilor invitați. Au mai fost prezenți la manifestarea bucuriei în așteptarea lui Moș Crăciun: părintele Călin Ioniță, consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Nr. 1 „Alexandru Roman” din Aușeu, dna prof. Claudia Caba, distinsul profesor (și reporter) Nicolae Răcuciu, dna ed. Eva Farc (pensionară), precum și colegi de la Școala Primară din Groși: Viorica Bodiuț, Petrică Vance, Adriana Gîrz și Raluca Cuc, unii și în calitate de părinți.
În etapele anterioare ale proiectului, sub coordonarea celor trei educatoare, copiii au elaborat diferite lucrări: cizma lui Moș Nicolae, lucrări de pictură și desen, de modelaj și activități practice în mediul înconjurător, au povestit, au  recitat și au colindat, iar acum, parte din lucrări au putut fi admirate de părinți în cadrul expoziției organizate cu prilejul evaluării. Bucuriile zilei au fost aduse de Moșul cel darnic și bun, Moș Crăciun și de „Prietenii Veseliei” (Moș Crăciun - Mogoș Daniel, Spiridușul - Andreica Damian, Rudolf, renul Moșului - Mureșan Alexandru și Crăciunița - Costruț Corina), care i-au încântat, la culme, cu programul lor bogat și antrenant: scenetă, trucuri magice, jocuri de interacțiune, baloane modelate și picturi pe față…
„Așa după cum ați putut constata, ei, copiii grădiniței noastre, au fost scopul, obiectul și subiectul activității de astăzi, menite să-i facă să se simtă bine, să trăiască bucuria pe care ar trebui să o simțim cu toții, vestind marele praznic împărătesc pe care îl așteptăm: Nașterea Pruncului Iisus. Cred că am reușit să-i determinăm și pe părinți să-și deschidă sufletul pentru a primi vestea Nașterii Pruncului Sfânt chiar de la odraslele lor, cu chipul radiind de fericire”, a mai adăugat doamna educatoare Cornelia Teușdea.
La mesajul exprimat prin acest fotoreportaj, parte dedus și din imaginile pe care vi le prezentăm, dorim să mai adăugăm că clădirea în sine și aparate de joacă, multe, cât la 10 grădinițe, impresionează, fiind cartea de vizită a gospodarilor din fruntea Primăriei Aușeu, și în egală măsură, a conducerii școlii, a educatoarelor și părinților. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: „În așteptarea Crăciunului”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:10 Ora de vară a Europei de Est