Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Tema „Magia Crăciunului”

„Nașterea Domnului, Dar de Crăciun”, ediția a VI-a

Tema „Magia Crăciunului”

Crăciunul este sărbătoarea cea mai importantă pentru creștini; este sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, timp al bucuriilor, al păcii și al liniștii sufletești.

Este o perioadă în care primim și dăruim multă iubire și căldură sufletească.
În acest context, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea a organizat Festivalul Internațional  „Nașterea Domnului, Dar de Crăciun”, ediția a VI-a.
Prin activitățile propuse în cadrul proiectului „Nașterea Domnului, Dar de Crăciun”, a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, s-a dorit prezentarea celor mai frumoase momente artistice pregătite de micii colindători, dar și cele mai deosebite podoabe expuse în cinstea marii sărbători de către copiii cu CES din învățământul special bihorean, național și internațional.
Festivalul a avut adresabilitate către instituțiile de învățământ special și special integrat care au răspuns invitației de a participa și în acest an la Teatrul „Regina Maria” – sala „Arcadia” din Oradea - la cea de-a șasea ediție.
28 de formații artistice, coordonate de 97 de cadre didactice
Și în acest an, festivalul s-a derulat sub forma unui concurs cu temă religioasă, intitulat „Magia Crăciunului”, cu trei secțiuni: decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), muzică/dans (cântece, dans, instrumente muzicale), teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume).
La invitația lansată de către coordonatorii acestui festival (director, prof. dr. Marușca Angela, director adjunct, prof. Ficuț Adriana și prof. Cristea Cristina) s-au înscris 28 de formații artistice, coordonate de 97 de cadre didactice din tot atâtea școli din țară și alte trei școli  partenere din proiectele multilaterale și bilaterale Comenius (Polonia, Turcia și Ungaria). Elevii din școlile participante la secțiunea decorațiuni au fost îndrumați de către 338 de cadre didactice, care vor să arate, prin activitățile prezentate, că obiceiurile de Crăciun se păstrează și sunt foarte îndrăgite de copii.
Colaboratorii prezenți prin câte un reprezentant în juriu au fost de la următoarele instituții: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Universitatea din Oradea, Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii cu CES din școlile speciale și integratoare, iar cei indirecți colegii elevilor integrați, profesorii care pregătesc elevii pentru festival, părinții elevilor participanți, dar și comunitatea.
Prin desfășurarea acestui festival se dorește menținerea unei bune relații de colaborare cu familiile elevilor și cu reprezentanții autorităților locale. De asemenea se dorește creșterea stimei de sine și încrederea în forțele proprii la elevii implicați în festival, ținând cont că unii elevi nu au mai urcat pe scenă niciodată, legarea de prietenii și nu în ultimul rând îmbinarea utilului cu plăcutul, dar și cunoașterea, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor.
La finele concursului, copiii au fost colindați de invitații speciali ai festivalului: corala cadrelor didactice de la C.S.E.I. „Orizont”, solistele Alissa Ienei și Anca Căuș, fiind încântați apoi de perechea de dansatori Raul Frățilă - Alexia Moga și de grupul psaltic „Nihil Sine Deo”.
Prin introducerea concursului în CAEN 2013, evenimentul este deschis instituțiilor din toată țara și din străinătate, ceea ce pentru noi reprezintă un indicator al reușitei.
Cadrele didactice ale Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea mulțumesc tuturor colegilor parteneri, iar acum, în prag de Crăciun, le urează sănătate, sărbători liniștite și bucurii!
Prof. Maria Ungur
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tema „Magia Crăciunului”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:42:45 Ora standard a Europei de Est