Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Sărbătoarea Crăciunului în Familia „Don Orione” din Oradea

Duminică,

Sărbătoarea Crăciunului în Familia „Don Orione” din Oradea

Duminică, 15 decembrie 2013, la Centrul „Don Orione” din Oradea a avut loc sărbătoarea Crăciunului.

„Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul”.
Sub imboldul acestui mesaj biblic, elevii liceului nostru, copiii și tinerii de la Oratoriu și Scout au susținut un program bogat în colinde și scenete specifice Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.
În deschidere, Pr. Mihai a adresat salutul și urările de mai bine tuturor celor prezenți, dar mai ales copiilor care s-au pregătit cu multă râvnă și dragoste pentru a vesti tuturor nașterea Pruncului Isus.
Primii care au anunțat această veste mare au fost grupul oratoriului „Don Orione” cu colinde de Crăciun. Au continuat să aducă vestea cea mare copii de la Scout: „Lipișorii” și „Mămăruțele” care au prezentat un scurt moment artistic exprimat prin dans, având ca  Temă principală Legenda Bradului de Crăciun,  însoțită de urările unui Crăciun Fericit, fiind urmați de grupa celor mai mici vlăstare de la scout, castorii, îndrumați de doamna Alina Vâșcan și domnișoara Alexandra Halasz, copii care ne-au încântat cu dansul, poezia și colindul lor.
Colindatul este o datină adânc înrădăcinată în tradiția populară și este unul dintre cele mai vechi obiceiuri create, cultivate și menținute de poporul român. Un adevăr confirmat de elevii claselor: pregătitoare A și a II-a, care sub îndrumarea doamnelor profesoare Laura Bochiș, Ileana Szilagi și Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera satului vechi bihorenesc, poftindu-ne la șezătoare pentru ca împreună să primim colindătorii care bat la poarta inimilor noastre.
Elevii clasei pregătitoare B, sub îndrumarea doamnei învățătoare Raluca Sabău, au spus: Bun venit! Micuțului Isus prin cântece și vers, sărbătorind astfel Crăciunul, alături de întregul Univers.
Au urmat pe scenă copiii din clasa I, care împreună cu doamna învățătoare Janina Chinde, ne-au pregătit versuri despre nașterea Mântuitorului, un colind „Steaua sus răsare”, un cântec de Crăciun „Voie bună pe pământ” și un dans de iarnă pe melodia „Hei, hei, zurgălăi”, pregătit de doamna profesoară Teodora Moga.
Elevii clasei a III-a, sub coordonarea doamnelor profesoare Iohanna Păscar și Teodora Moga, ne-au introdus în atmosfera Crăciunului prin intermediul muzicii, versurilor și al dansului.
Tot prin dans s-au exprimat și elevii Ghender Alexandra, clasa a V-a și Gondor Laurențiu, clasa a VI-a, respectiv Andreea Marți, clasa a VIII-a și George Gug.
Următoarea secvență de Crăciun a fost  prezentată de elevii clasei a V-a, cu o scenetă prin care ne-au spus că, din păcate, mulți copii nu au o familie în care să găsească adevărata iubire…, dar că noi toți putem să fim o familie pentru acei copii care sunt singuri.
A urmat pe scenă Corul Liceului „Don Orione”, format din elevi ai claselor gimnaziale și liceale, sub îndrumarea doamnei profesoare Nicoleta Arendaș. Ei  au interpretat colindele: Flori dalbe, Noi în seara de Crăciun, Legănelul lui Isus, O, ce veste minunată, Cerul și Pământul, E ajun de Crăciun, Îngerii-n a noastre plaiuri și În seara de Crăciun.
Pornind de la faptul că în lumea contemporană, valorile devin tot mai relative, prin piesa „Nu-l putem vedea pe Isus”, pusă în scenă de elevii clasei a VII-a, sub îndrumarea doamnei profesore Ioana Ritinger, am putut descoperi cum lucrurile de zi cu zi, fără importanță, umbresc adevăratul mesaj al Crăciunului: nu bogățiile materiale, ci cele ale spiritului sunt cele care contează.
După aceste momente emoționante, prezentate de elevii Liceului s-au întors pe scenă scoutiștii, de data aceasta cei mai mari. Mai întâi Grupul Reparto, coordonați de Alexandru Ion și Luci Iluța, cu un montaj numit „Bucuria Nașterii”, urmat de grupul Noviciat, cu o scenetă prin care au vrut să scoată în evidență faptul că, cel mai adesea, oamenii uită ce înseamnă cu adevărat Crăciunul și se axează pe lucruri materiale când de fapt Pruncușorul Isus se află chiar în fața lor cu toate harurile necesare.
Au urcat pe scenă și cei mai mari dintre scoutiști, grupul Clan-Foc, care au prezentat o scenetă bazată pe lipsa cooperării și implicării oamenilor mai ales în preajma Crăciunului. Nașterea lui Isus este un bun prilej de a ne aminti de vremurile trecute în care fiecare moment era simțit într-un mod mai special și că ceea ce contează cel mai mult este „Să faci binele întotdeauna, răul niciodată nimănui”, așa cum spunea Sfântul Luigi Orione.
Vestea Nașterii lui Isus ne-a fost adusă și de membrii Consiliului elevilor „Don Orione” care ne-au prezentat un scurt filmuleț cu o acțiune caritabilă prin care au dorit să ne arate ce înseamnă a dărui și câtă bucurie poate aduce orice gest frumos de iubire, unor oameni cu care soarta nu a fost atât de darnică.
Sărbătoarea Crăciunului este una a DĂRUIRII! Dumnezeu s-a dăruit umanității pentru a ridica lumea din păcat și a o conduce la Lumină.
Și noi suntem chemați să dăruim: fiecare după puterea sa. Cu acest prilej vrem să mulțumim încă o dată tuturor binefăcătorilor, voluntarilor și celor implicați în bunul mers al lucrurilor în Familia noastră Orionină.
Zilele trecute, câțiva copii și tineri au muncit la confecționarea personajelor din Ieslea de Crăciun. Unii ați cumpărat acele lucruri, dar să știți că nu este vorba de comerț. Tot ce s-a adunat din vânzarea statuilor, precum și în Cutia de Crăciun a elevilor sau a credincioșilor de la biserică, tasul și alte donații vor fi dirijați spre victimele din Filipine prin intermediul preoților Orionini presenți în Filipine la Manila.
Între timp, s-a anunțat o surpriză! Până la sosirea ei, câțiva tineri din Oratoriu au oferit un dans, urmat de un Flashmob.
Finalmente. a sosit și surpriza. Cine altul decât Moș Crăciun cu peste 400 de pachețele pentru toți copiii cuminți.
Pe lângă cadouri, Moșul le-a urat copiilor Vacanță plăcută și i-a atenționat că este frumos să ne bucurăm împreună, să colindăm și să primim cadouri, dar cel mai important este să-L primim cu sufletul cât mai curat pe Pruncul Isus.
Felicitări și mulțumiri tuturor copiilor, animatorilor, coordonatorilor, voluntarilor, dascălilor, domnului director, domnului manager, Pr. Mihai, Pr. Florian, Fr. Cătălin și tuturor binefăcătorilor.
Le mulțumim părinților pentru atenția și dragostea cu care ne înconjoară, le dorim tuturor multă sănătate și putere de muncă, sărbători sfinte și fericite.
Crăciun fericit! și un An Nou plin de bucurii! (I.P. & M.F.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea Crăciunului în Familia „Don Orione” din Oradea.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:20:30 Ora standard a Europei de Est