Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala Voluntariatului Oradea, ediția a II-a

Joi, la Casa de Cultură a Municipiului

Gala Voluntariatului Oradea, ediția a II-a

Joi, 12 decembrie 2013, peste 300 de voluntari, care activează în 13 organizații nonguvernamentale din domeniul social, au fost apreciați pentru implicarea în activități de voluntariat în municipiul Oradea în cadrul Galei Voluntariatului.

Doamna deputat Florica Cherecheș, inițiatoarea acestui eveniment, le-a mulțumit, atât voluntarilor, cât și organizațiilor care reușesc să mobilizeze oameni și resurse, pentru tot efortul depus în slujba semenilor noștri și i-a asigurat de sprijinul dânsei în continuare. A mai amintit investițiile pe care le-a făcut Primăria Oradea în a asigura clădiri renovate și dotate pentru a răspunde nevoilor categoriilor de persoane dezavantajate, cum ar fi: Centrul Iedera, Centrul pentru suferinzii de scleroză multiplă, și i-a invitat să propună proiecte care să fie incluse în proiectul „Oradea pune suflet”. A apreciat în mod special numărul mare de elevi și studenți care reușesc să își facă timp pentru acțiuni de voluntariat, sperând ca și alți colegi să le urmeze exemplul, notabilă fiind și implicarea unor studenți străini în astfel de acțiuni. Aceasta constituie o alternativă sănătoasă pentru petrecerea timpului liber și îi ajută pe tineri în formarea personalității lor și chiar a alegerii profesiei în viitor.
Domnul viceprimar Mircea Mălan, domnul Sebastian Lascu, președintele Comisiei de muncă, sănătate, familie, protecție socială și protecția copilului din cadrul Consiliului Local Oradea, precum și doamna Arina Moș, director ASCO, prezenți la eveniment, au apreciat voluntarii și organizațiile care oferă servicii sociale și și-au manifestat dorința de a-și intensifica demersurile pentru a asigura o cât mai bună colaborare între autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale, pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu nevoi speciale.
În alocuțiunile lor, toți voluntarii au scos în evidență faptul că voluntariatul trebuie făcut din suflet.
Preotul Mihai Fechetă, din partea Asociației Don Orione, cea care a avut în acest an cel mai mare număr de voluntari constanți (64), a arătat că voluntariatul trebuie să pornească din suflet și a subliniat importanța colaborării dintre instituții, pentru ca tinerii să fie sprijiniți. A mai subliniat faptul că pe lângă pachetele pe care tinerii săraci le primesc, aceștia trebuie să fie învățați o mulțime de lucruri, ceea ce Don Orione face de atâta timp, din suflet și cu dăruire.
Miriam Achim, voluntar în cadrul Fundației Hospice Emanuel, și-a început intervenția cu întrebarea. „Ce aș face dacă azi ar fi ultima zi din viața mea?” Aceasta, cu o emoție deosebită care a fost transmisă tuturor celor prezenți, ne-a mărturisit că și-ar oferi și mai mult din timpul ei pentru cei care au nevoie de ajutor și a încheiat punând aceeași întrebare sălii: „Ce ați face dacă azi ar fi ultima zi din viața voastră?”
Alexandra Baș, studentă, voluntar în cadrul Societății de Scleroză Multiplă din România, care a participat împreună cu alți 4 voluntari, la Ștafeta ciclistă dedicată cauzei slerozei multiple, consideră că toți putem să  dedicăm  o oră pe zi din timpul nostru ajutorării altora.
Ligia Deac, asistent social în cadrul Asociației Caritas Eparhial, ne-a povestit cum voluntariatul a ajutat-o să-și găsească drumul în viață. Anul trecut, la prima ediției a Galei era voluntar, iar acum a devenit asistent social deoarece și-a dat seama că acest lucru o face fericită. Consideră că munca în sprijinul celor defavorizați se face cu ajutorul celor „3 D”: Dragoste, Dăruire și Devotament.
Szilagyi Andreea, elevă, voluntar în cadrul Asociației „Viața cu autism”, își dorește să înlăture prejudecățile legate de persoanele cu autism, care sunt nefondate, aceștia având nevoie de relații bazate pe încredere și îi ajută foarte mult aprecierea pe care o primesc din partea persoanelor de vârstă apropiată.
O altă față a voluntariatului a prezentat-o doamna Codruța Bala, manager de resurse umane în cadrul societății Celestica, care a vorbit despre voluntariatul corporatist. Pe lângă implicarea în proiecte punctuale ale unor organizații, compania plătește angajații pentru ca aceștia să facă două zile de voluntariat pe an. Apoi a invitat organizațiile prezente să apeleze la ajutorul celor 1.300 de angajați ca săă îi sprijine în activitățile lor.
În cadrul Galei a fost premiat și cel mai tânăr voluntar, Maria Crainic, de 4 ani, care împreună cu părinții ei, fondatorii Asociației Amia – Suflet de copil, a ajutat la curățenia efectuată după renovarea secției de copii a spitalului TBC, renovare realizată de această asociație.
„Voluntariatul nu are vârstă…”
În final, copiii de la Centrul de zi Caritas Eparhial, tinerii de la Asociația Down Oradea România și Grupul Vivere, au prezentat un scurt moment artistic.
Organizațiile nonguvernamentale prezente și premiate în cadrul acestei Gale au fost: Asociația Handicapaților Psihici Bihor, Asociația Caritas Eparhial, Asociația Down Oradea România (ADOR), Fundația Ruhama, Asociația People2People, Asociația Handicapaților Neuromotor Sever, Asociația româno-germană Asteldorf, Asociația Viața cu autism, Uniunea Femeilor Bihor, Asociația Amia - Suflet de Copil, Asociația Don Orione, Fundația Hospice Emanuel, Asociația Filantropia, Fundația de Scleroză Multiplă Bihor și Societatea de Scleroză Multiplă Oradea.
„Voluntariatul nu are vârstă, nu depinde de pregătire sau de condiția socială, ci doar de disponibilitate și dorința de a te dărui celor din jur care au nevoie de tine”, a afirmat în încheiere doamna Florica Cherecheș.
Fulvia Dumitreanu,
Consilier parlamentar
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala Voluntariatului Oradea, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:28:00 Ora standard a Europei de Est