Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pentru anul 2014, sectorul învățământului primește 13% din bugetul național

Bugetul Ministerului Educației Naționale

Pentru anul 2014, sectorul învățământului primește 13% din bugetul național

Vineri, 22 noiembrie 2013, am participat la ședința comună a comisiilor de învățământ din Camera Deputaților și Senat, ordinea de zi fiind dezbaterea și aprobarea bugetului pe anul 2014. Entitățile vizate au fost Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, precum și Academia Română.

La ședință au participat cei doi miniștri: Remus Pricopie și Nicolae Bănicioiu, directori și șefi de departamente din ministere și Academia Română, președinți ai unor organizații sindicale din învățământ și studenți. Cele trei bugete au fost aprobate cu majoritate de voturi de către membrii celor două comisii, urmând ca săptămâna viitoare să ajungă în plenul Parlamentului.
Pentru anul 2014, sectorul învățământului primește 13% din bugetul național, adică peste 22 de miliarde de lei, cu două miliarde lei mai mult decât în 2013, iar aceasta este cea mai mare creștere din ultimii ani. Bugetul învățământului este de 3,4% din PIB, cu speranță de creștere până la 3,7% din PIB,  pe parcursul anului 2014.
O precizare care se impune a fi făcută este că bugetul educației nu înseamnă doar bugetul derulat prin Ministerul Educației Naționale. Bani pentru educație primesc și autoritățile locale și alte entități prin care se realizează educația militară, precum și alte proiecte ale Ministerului de Externe. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice are cuprinse în buget sume pentru infrastructura școlară. În acest sens, ministrul Remus Pricopie ne-a informat că este în curs de desfășurare licitația pentru achiziționarea a 600 de microbuze școlare destinate transportului elevilor.
Cele 1.400 de șantiere pe infrastructură școlară la nivelul întregii țări vor fi continuate până la finalizare, cel târziu în 2015, cu bani europeni în cea mai mare parte, în acest sens obținându-se acordul Comisiei europene de a aloca bani și pentru proiecte aflate în derulare, nu doar pentru proiecte inițiale.
În vederea accesării de fonduri structurale, s-au alocat sume importante pentru contribuția proprie în proiecte ce vizează creșterea calității la toate ciclurile de învățământ, precum și îmbunătățirea formării cadrelor didactice, promovarea culturii antreprenoriale și inserția profesională a tinerilor.
 Salariile profesorilor debutanți, ale asistenților și ale preparatorilor vor crește cu 10%, iar subvențiile pentru căminele și cantinele din campusurile universitare vor fi majorate tot cu 10%. Se caută, de asemenea, surse financiare pentru creșterea burselor cu 10%. Naveta elevilor și a cadrelor didactice va fi acoperită în totalitate în anul 2014 prin sumele alocate în acest sens.
Bugetul cuprinde și alocarea sumei de 1,06 miliarde lei pentru cadrele didactice care și-au câștigat în instanță drepturile salariale luate pe nedrept în trecut, sumă ce reprezintă echivalentul a 10% din fondul de salarii.
Educația reprezintă o investiție, nu un cost
De asemenea, începând cu anul 2014, se vor promova programele europene de tipul „Garanția pentru tineri”, care presupune ca la patru luni de la terminarea studiilor sau intrarea în șomaj, tinerii să beneficieze de alternative și soluții reale, precum formare profesională gratuită sau accesul la un internship.
 Mi-aș fi dorit ca procentul alocat educației să fie sensibil mai mare pentru a acoperi nevoi de bază ale sistemului, pentru a asigura o educație de calitate cu dascăli motivați și specializați în mod continuu, cu o infrastructură care să asigure cele mai bune condiții elevilor. Am înțeles că nu e posibilă o creștere mai mare în acest moment. dar, conform promisiunilor Guvernului, orice ban în plus care va apărea pe parcursul anului 2014, va fi direcționat spre sănătate și educație. Guvernul recunoaște astfel că educația reprezintă o investiție, nu un cost, o investiție în viitorul națiunii noastre.
Florica CHERECHEȘ,
Deputat PNL

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:36:48 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...