Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Suntem diferiți, dar egali!

La CSEI Nr. 1 Tileagd

Suntem diferiți, dar egali!

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din comuna Tileagd, data de 20 noiembrie 2013, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, s-a sărbătorit prin organizarea primei activități din cadrul proiectului educațional local: „Suntem diferiți, dar egali!

Școala inițiatoare a proiectului este CSEI Nr. 1 din comuna Tileagd, având ca  școală parteneră Școala Gimnazială Nr.1 Tileagd. Perioada de desfășurare este de 8 luni (noiembrie 2013 - iunie 2014).
Proiectul își propune colaborarea între instituții prin organizarea activităților,  identificarea unor strategii, direcții de acțiune, tipuri de activități care să ducă la dezvoltarea capacității instituționale a școlilor de a desfășura activități cu caracter interdisciplinar centrate pe promovarea și popularizarea drepturilor copiilor și eliminarea încălcării acestora.
Derularea acestui proiect educațional răspunde obligației pe care și-au asumat-o statele semnatare ale Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, de a face cunoscute atât adulților, cât și copiilor principiile și dispozițiile Convenției, prin mijloace active și adecvate. Acest proiect educațional vine  în sprijinul copiilor, al părinților, al cadrelor didactice și al altor persoane implicate sau dornice de a se implica în protecția și promovarea drepturilor copilului.
Activitățile propuse, centrate pe copil și familie, pun în prim plan nevoile copilului, tratându-l în mod demn, cu respect, just și nediscriminatoriu.
Pentru început, membrii echipei de proiect au popularizat proiectul, în rândul elevilor, s-au prezentat materiale, au  avut loc dezbateri pentru a explica conceptele utilizate, dezvoltarea unui anumit mod de a gândi, a unei capacități de a percepe realitatea românească și internațională, a dorinței de a întreprinde acțiuni prin care drepturile copilului să fie cunoscute și respectate având ca obiective: familiarizarea elevilor cu drepturile fundamentale care trebuie imperios respectate conform Declarației Drepturilor Copilului (adoptată la 20 noiembrie 1959) și cunoașterea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului (adoptată la 11 dec. 1989), utilizarea unor strategii moderne și a unor activități interactive.
Elevii au participat cu interes, au fost foarte atenți și entuziasmați, în final și-au desenat și-au pictat mâna pe care au scris  drepturile copilului, mesaje pe această temă, apoi s-a realizat un tablou intitulat „Copacul cu drepturile copiilor”, care a  fost expus pe holul școlii.
Prof. Lucia Adriana Romanschi

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:36 Ora de vară a Europei de Est