Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou ,,Asta-i datina străveche’’, ed. a IV-a

Vineri, la Teatrul „Regina Maria”

Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou ,,Asta-i datina străveche’’, ed. a IV-a

Este vorba despre un proiect național cu participare internațională, derulat de Asociația Pro Bambini Oradea.

Festivalul a ajuns la cea de-a IV-a ediție și se va desfășura, astăzi, vineri, 13 decembrie 2013, de la ora 17.00, pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea.
La actuala ediție, vor participa:
1.Ansamblul Folcloric ,,Rezgo’’ – Uileacul de Beiuș, coordonator: Szabo Amalia
 2.Szechenyi Istvan Tagiskola Tanccsoport, Berettyoujfalu, din Ungaria, coordonatori: Berzane Rakosi Marta și Bach Judith
 3.Ansamblul Folcloric ,,Dobașii’’, din Vadu Izei, județul Maramureș, coordonator: Gheorghe Filimon
4.Ansamblul Folcloric ,,Valea Someșului” al Asociației Culturale ,,Valea Someșului”, din Gherla, județul Cluj, coordonator: prof. Ovidiu Todea, instructor dansuri: Ilie Țegean, conducerea muzicală: Nelu Boca
5.Ansamblul Liceului Tehnologic „Ion Căian Românu”, din Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud, coordonatori: prof. Mihaela Retegan, prof. Gheorghe Retegan, prof. Ovidiu Boca
6.Ansamblul Folcloric „Sveti Nicola”, din Diniaș, județul Timiș, coordonator: Jelco-Miodrag Todorov
7.Ansamblul Folcloric „Junii Șimăndani”, din Șimand, județul Arad, coordonator: pr. Roman Dubeștean
 8.Ansamblul Folcloric „Sânzâienel”, al Clubului Copiilor din Negrești-Oaș, județul Satu Mare, coordonatori: prof. Maria Tripon, prof. Gabriela Silvășan
 9.Ansamblul Folcloric „Brâulețul”, al Palatului Copiilor și Elevilor din Alexandria, județul Teleorman, coordonatori: prof. Marian Căldărușa, coregraf prof. Floriana Aurel, prof. Gabriel Cârjan
10.Ansamblul Folcloric „Florile Bihorului”, al Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, coordonatori: prof. Dan Nicolae Peter, coregraf prof. Floare Negrău, prof. instrumentist: Marius Marcu.
Coordonatorul proiectului și organizatorul festivalului este Asociația Pro Bambini Oradea; manager proiect – prof. Pavel Elena, asistenți manageri – prof. Mihuța Mădălina și prof. Raluca Șereș; responsabili culturali – prof. Valeria Florentina Bunica și prof. Stela Tăut; responsabili administrativi: prof. Șereș Ioan, Dobocan Ana-Crina și Lucian Silaghi.
Proiectul se derulează an de an, din anul 2010, înaintea sărbătorilor de Crăciun.
„În zilele de astăzi, când lupta pentru existență primează este necesar să readucem în conștiința oamenilor obiceiurile străbune. Acum când suntem înconjurați de modernism și renunțăm la tradiții și la valori culturale este imperios necesară animarea vieții culturale a orașului și antrenarea tinerelor talente în promovarea tradițiilor și obiceiurilor străbune, precum și formarea și dezvoltarea dragostei pentru patrimoniul folcloric în rândul tinerilor și al adulților de diferite etnii: română, maghiară, slovacă, germană și sârbă.
Proiectul este cu atât mai justificat, cu cât la eveniment participă grupuri care reprezintă diverse minorități naționale (maghiari și sârbi), promovând principiile europene care vizează toleranța etnică și dialogul intercultural.
De asemenea, este necesar un schimb cultural și respect pentru valorile și tradițiile culturale din România. Organizarea unui festival concurs, care are ca scop promovarea și conservarea tradițiilor și care reunește grupuri din mai multe județe și din afara țării, este justificată prin contribuția evenimentului la viața culturală a județului, pentru că promovează un spirit competitiv în rândul copiilor, dar și o cooperare între copii și tineri din mai multe județe”, susține Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini Oradea (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:44 Ora de vară a Europei de Est