Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Integrarea socială și școlară a copiilor cu CES”

Proiect Comenius Regio la CSEI Nr. 1 Oradea

„Integrarea socială și școlară a copiilor cu CES”

Proiectul Comenius Regio ,,Social and school integration for children with special educational needs” (,,Integrarea socială și școlară a copiilor cu cerințe educative speciale”), finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții, este singurul proiect de acest fel la nivelul județului Bihor și al nouălea din cele 16 proiecte aprobate în 2013 la nivelul întregii țări.

Parteneri în cadrul proiectului sunt instituții de învățământ din județul Bihor și regiunea Thesprotia (Grecia). Alături de Inspectoratul Școlar Județean Bihor instituțiile implicate în materializarea acestui parteneriat sunt: Primăria Municipiului Oradea, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller”, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” Oradea și Asociația ,,Filantropia”.
Parteneriatul își propune: promovarea dimensiunii europene în educația incluzivă prin cooperare între autoritățile locale și instituțiile implicate în proiect, împărtășirea experienței și a bunelor practici privind integrarea elevilor cu CES în școală și societate, dezvoltarea competențelor profesionale a cadrelor didactice implicate în integrarea/ recuperarea/reabilitarea școlară și socială a copiilor cu CES, promovarea în rândul comunității a unei atitudini pozitive față de copiii cu cerințe educative speciale,  compararea aspectelor specifice sistemelor de învățământ din România și Grecia cu accent pe problematica integrării, dezvoltarea orizontului cultural și multicultural.
În cadrul proiectului s-au desfășurat, în lunile noiembrie și decembrie, câteva activități la organizarea cărora și-au adus contribuția: conducerea școlii, reprezentată de dna director prof. Popa Lucia Laurenția și dna director adjunct prof. Ilisie Carmen, prof. Erdeli Elena, coordonator de proiect, membrii echipei de proiect și profesori dedicați acțiunilor de parteneriat: Pantazi Teodora, Kiss Ramona, Herlaș Mirela, Poszet Camelia, Indrie Mariana, Turcuț Anca, Haș Rodica, Șipoș Lăcrimioara, Calamar Daniela, Tirla Anca, Gorgan Lavinia, Bodea Paula, Popa Adriana, Vidican Liliana, Lakatos Gyongyi și Hava Laura.
Prima activitate a constat în alegerea logo-ului proiectului care a fost desemnat în urma organizării unui concurs de desene în România și Grecia. Miercuri, 6 noiembrie 2013, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a găzduit reuniunea partenerilor din Grecia și România. Invitații au fost întâmpinați în mod tradițional cu pâine și sare, fiind așteptați de conducerea școlii, echipa de proiect și de elevi îmbrăcați în port popular. Programul pregătit de gazde a cuprins: primirea distinșilor invitați parteneri din Grecia, prezentarea unui moment artistic, vizitarea școlii, activități în cadrul atelierului de meloterapie și al celui de confecționat lumânări, ședință de lucru pe tema aspectelor specifice sistemelor de învățământ din România și Turcia.
Am sărbătorit Ziua persoanelor cu dizabilități
În 3 decembrie ( de Ziua persoanelor cu dizabilități), au fost organizate la sediul centrului nostru activități de confecționat obiecte decorative, la care au participat și partenerii noștri de proiect, elevi și profesori de la Lic. Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” (elevii din clasa a X-a A, coordonați de prof. Urdea Ramona), Lic. T. German ,,Fr. Schiller” (elevi din clasele a III-a și a V-a, coordonați de prof. Torjoc Florin), Lic. T. ,,O. Ghibu” (elevi din clasa a VI-a, coordonați de prof. Turean Nicoleta).
Partenerii noștri au cooperat la realizarea sarcinilor în cadrul a trei ateliere de lucru: pictarea unor figurine din ipsos, decuparea unor decorațiuni din materiale textile și confecționarea de lumânări și podoabe de pom din CD-uri și alte materiale reciclabile. Produsele realizate vor fi expuse la sediul CCD Bihor, precum și la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” și C. N. ,,Mihai Eminescu”, în cadrul unor expoziții cu vânzare.
Prof. Elena Erdeli

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:37 Ora de vară a Europei de Est