Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „Poveștile copilăriei”

La C.N. „Mihai Eminescu”

Concursul „Poveștile copilăriei”

Colegiul Național „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Librăria Humanitas, a organizat vineri, 6 decembrie 2013, Concursul de lectură intitulat „Poveștile copilăriei”.

Inclus în proiectul multilateral Comenius: „Learn to Read and Read to Learn” și adresat elevilor din clasele I-IV, concursul s-a desfășurat după câteva reguli bine stabilite și a avut ca scopuri principale sporirea interesului pentru lectură în rândul celor mici și dezvoltarea abilităților de comunicare.
Astfel, cei șase participanți, elevi în clasa a II-a B Step by Step: Rona Epure, Cristi Bodea, Carla Lucuș, Bianca Lontiș, David Jarca și Andrei Carabiber, împărțiți în două echipe (echipa roz și echipa portocalie), au avut la dispoziție aproximativ trei săptămâni pentru a citi, sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Ramona Brezovszky și Ioana Borza, un număr de opt povești. Colegii lor mai mari din clasa a XI-a E : Trifa Sabina, Crișan Răzvan, Alon Vigdorovits, Pîrv Simina și Urs Vlăduț, au formulat un număr de șapte întrebări pentru fiecare echipă, adresate sub forma: „Cine sunt?” , „Ce sunt?”.
Deși timpul de gândire a fost limitat la 15 secunde, răspunsurile celor mici nu s-au lăsat așteptate, participanții demonstrându-și nu numai atenția, concentrare și memorie foarte bună, ci și capacitatea de sinteză și analiză a informațiilor dobândite în urma lecturii.
Astfel, s-a putut observa și modul în care cei mici au reușit să colaboreze pentru a oferi răspunsul corect. Fiecare elev a încercat să identifice cât mai bine personajul sau obiectul la care făcea referire întrebarea, aducând totodată argumente colegilor de echipă spre a-și susține afirmația. Se poate spune deci, că pe lângă abilitățile dezvoltate în ceea ce privește lectura, cei șase elevi au dat dovadă și de un deosebit spirit de echipă.
La această primă ediție, câștigătoare, cu un număr de 14  puncte a fost declarată echipa roz, formată din Bodea Cristi, Rona Epure și Carla Lucuș, care a reușit să răspundă la 6 din cele 7 întrebări.
Următoarea etapă a acestui concurs se va desfășura în luna martie și va avea ca temă știința.
Activitatea face parte din cadrul proiectului multilateral Comenius „Learn to Read and Read to Learn”, cu numărul de referință COM- 13- PM- 873- BH- BG și este susținută cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului sectorial Comenius al Programului „Învățare pe tot parcursul vieții”.
Acest material reprezintă în exclusivitate responsabilitatea autorului, iar Comisia Europeană și ANPCDEFP nu sunt responsabile cu privire la conținutul informațiilor și documentelor publicate.
Prof. Sorina Duică

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:17 Ora de vară a Europei de Est