Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Paradis Vuia a obținut două locuri II

La Târgul internațional al firmelor de exercițiu de la Zagreb!

Paradis Vuia a obținut două locuri II

Moda firmelor de exercițiu pare să–i încânte și pe cei de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, unde, în cel de-al doilea an, consemnăm existența a nu mai puțin de 17 firme, din care nouă noi, înființate în toamnă, opt la clasele a XI-a, plus una la clasa a XII-a SAM.

Firma de exercițiu „Paradis Vuia” , înființată în 15 septembrie 2007 și înregistrată pe 15 octombrie la ROCT Timișoara, a participat, recent, la cel de-al IX-lea Târg internațional al firmelor de exercițiu din Croația, desfășurat la Zagreb, între 13 și 15 martie 2008, alături de 46 de firme din opt țări: Croația, Slovenia, Austria, Belgia, Lituania, Macedonia, Italia și România.
Ioana Criste, Valentina Bochiș, Denisa Cotuna, Incze Ioana și Mădălina Oros  (coordonate de prof. Adriana Petrica, Marieta Pop și Gabriela Goina) au făcut senzație la Zagreb, fiind la înălțime la toate capitolele, „miresele” orădene fiind curtate la scenă deschisă. Cuceritoare și comunicative, fetele din XI C au dat viață celor patru anotimpuri prin prezentări live electrizante în rochii de mireasă, atrăgând atenția generală, iar la final, juriul a cotat firma pe locul II la „Cea mai bună firmă” (luându-se în calcul absolut totul: prezentarea firmei, standul, valoarea și numărul tranzacțiilor încheiate, catalog, ținuta personalului, materiale publicitare, catalog, tehnici și abilități de vânzare, imaginea firmei, abilități de comunicare...) și tot locul II și la „Cea mai bună prezentare a firmei”.
Interesant este faptul că întreaga delegație a orădenilor, de la mic la mare, s-a mobilizat exemplar pentru a cuceri și monopoliza piața, Răzvan Hodișan și Floriana Mieluț (cei mai mici membri ai delegației), strălucind și ei, în calitate de mire și mireasă, alături de Ioana, Valentina, Denisa, Mădălina și Ioana.
S-au înmulțit diplomele europene
Succesele internaționale ale firmei de exercițiu „Paradis Vuia” vin să sporească strălucirea colegiului care de doi ani se află în top, între primele opt colegii din țară (și unici la nivelul județului Bihor) în ceea ce privește eliberarea de diplome cu recunoaștere europeană (în nu mai puțin de 11 meserii acreditate, atât tehnologice, cât și economice), după cum a ținut să sublinieze directorul colegiului, prof. Dorel Șaitoș, vădit mișcat de reușitele firmei „Paradis Vuia”.
Artizanii acestor strălucite victorii erau astăzi (miercuri, 26 martie 2008) în al nouălea cer, povestind și rememorând secvențele filmate la Zagreb, de față cu reprezentanții presei, conducerea școlii, dirigintele clasei (prof. Sofia Duminică), cei 16 manageri de firme și colegii lor de firmă și de clasă. Ei au ținut să adreseze mulțumiri  conducerii școlii, firmei mame (salon „La Dana”- dnei Dana Sabău) și sponsorilor (West Auto Test – dlui Balogh Zoltan, Vlasar Agro - dlui Razza Faustino și Contehno - dlui Ștefan Petrila).
Cu siguranță, reușitele internaționale ale firmei „Paradis Vuia” vor declanșa energii nebănuite, stimulând competiția firmelor de exercițiu, atât la nivel de școală, cât și la nivel municipal și județean, după cum avea să aprecieze și dl ing. Florian Mieluț, inspector școlar de specialitate. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Paradis Vuia a obținut două locuri II .

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:51 Ora standard a Europei de Est