Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua porților deschise la CSEI „Cristal”

Marți, 3 decembrie

Ziua porților deschise la CSEI „Cristal”

Ca în fiecare an, 3 decembrie, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități și Ziua porților deschise la CSEI „Cristal” Oradea a fost marcată într-o formă cu totul specială.

Programul zilei a fost unul deosebit și a inclus în prima parte o serie de activități  desfășurate în cadrul proiectului multilateral Comenius „Young Europe”,  în care prichindeii Centrului „Cristal”, sprijiniți de către elevii voluntari SNAC de la Liceul de Arte, au realizat sceneta „Iepurașul cel alb”, dramatizare după un poem al lui Xose Ballestranos (poet originar din Galicia, Spania) - poem trimis de către școala parteneră din Coruna, Spania. A  urmat  o  dramatizare după „Povestea gâștelor”, de G. Coșbuc, și un spectacol de colinde, susținut de copiii invitați de la Școala „Floare de Lotus” Sânmartin - parteneri în cadrul proiectului ,,Vreau să-ți fiu prieten”. Pentru reușita acestei prime părți au conlucrat organizatorii - cadrele didactice ale CSEI „Cristal” Oradea: Ramona Vesa (coordonator proiect „Young Europe”), Buboiu Bianca (coordonator proiect „Vreau să-ți fiu prieten”), Opriș Aurelia, Bar Emoke, Pleș Gabriela, Drimba Rita, Manea Adina, Kover Monica, Gheorghiu Valentina, Todea Stela și cadrele didactice din instituțiile partenere: Costea Mihaela, Panait Nada, Mircescu Ariadna și Mircescu Georgiana (Lic. de Arte Oradea), Pantea Loredana (Școala „Floare de Lotus” Sânmartin).
În partea a doua a zilei, s-a desfășurat masa  rotundă cu tema „Împreună pentru incluziune socială”, care a cuprins lansarea revistei aniversare a CSEI „Cristal” Oradea și lansarea cărții „Fă ca mine”. De asemenea, masa rotundă a constituit un prilej de diseminare în comunitate a calendarului ilustrat al instituției, realizat în cadrul unui proiect inițiat de dna director prof. Lezeu Rodica și având drept scop promovarea imaginii CSEI „Cristal”. S-au implicat în succesul acțiunii dna director prof. Lezeu Rodica și alte cadre ale CSEI „Cristal” Oradea: Moldovan Mihaela, Krajcsi Cornelia, Herman Szabolcs, Rada Elisaveta, Corompaki Ioana, Șerfezi Aurelia, Tomozei Dana și Oprea Eva.
Discuțiile au vizat necesitatea schimbării de atitudine, implicarea în activități educative pentru înțelegerea cerințelor și drepturilor copiilor cu dizabilități în efortul de înlăturare a prejudecăților și tendințelor de stigmatizare la nivelul opiniei publice.
La activitățile artistice și la masa rotundă au fost prezenți invitați de seamă, care au ținut să fie alături de CSEI „Cristal” în această zi specială: dna inspector școlar Alina Vese, dna Smaranda Scridon (CJ Bihor), dna Claudia Timofte (director al Cancelariei prefectului), dna prof. Erdeli Elena (CCD Bihor), dna Marușca Angela (director CSEI „Orizont”), dna Ficuț Silvia (director CSEI Tileagd), dna Platon Angela (Asociația Surzilor Bihor), dna Iova Delia (director al Liceul T. „Lucian Blaga” Oradea) ș.a.
Programul zilei a cuprins și alte acțiuni desfășurate la grupe împreună cu parteneri din diverse proiecte: la grupa maghiară activități în cadrul proiectului „Succesul continuității grădiniță – școală”, invitați: copii și cadre didactice de la Liceul Teologic Romano - Catolic „Szent Laszlo” Oradea; la clasa I DSM, activități în cadrul SNAC cu parteneri elevi voluntari de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea („Suflet pentru suflet”); la grupa mijlocie B, acțiuni în parteneriat, cu  copii de la Liceul de Arte, înv. Florica Mare; la grupa mică, activități în cadrul proiectului „Vreau să-ți fiu prieten”, cu copii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, înv. Brezovszky Ramona și Borza Ioana; la grupele integrate (Grădinița Nr. 20), activități în parteneriat cu familiile copiilor și cu grădinițele Nr. 20 și 52 Oradea, atelier de creație „Tablou de iarnă”; la grupele integrate (Grădinița Nr. 54),Comunicăm cu PECS”, Teatru experiențial – „Poveste de iarnă”, atelier de creație „Scrisoare pentru Moș Crăciun” ș.a. În aceste activități s-au implicat profesorii: Varga Tunde, Kirei Gabriela, Coneac Angela, Pleș Mirela, Dura Anca, Ovănescu Elena, Ovănescu Ana, Crișan Adriana, Drimba Rita, Todea Stela, Omuț Lavinia, Chirilov Gabriela, Boroș Gyorgy, Merțan Anturia, Tanc Dorina, Cotuna Natalia, Cuc Ligia, Licu Ofelia, Blasko Noemi, Burcă Emilia, Berinde Mirela și Cuc Ioana.
Ziua de marți, 3 decembrie, a fost una cu totul specială la CSEI „Cristal” Oradea. Bianca Buboiu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:27 Ora de vară a Europei de Est