Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Marius Șucan, un artist digital care a desenat pentru români, nemți, americani și a expus artă digitală în Germania

Bioschițe de informaticieni români de succes (3)

Marius Șucan, un artist digital care a desenat pentru români, nemți, americani și a expus artă digitală în Germania

Introducere. „Doi frați gemeni, care n-au fost nicio zi la școală, lucrează pentru firme de IT din străinătate, printre care și la Mozilla Corporation. Din clasa I, având dizabilități fizice grave, au învățat să butoneze la calculator acasă, neputând să scrie cu creionul pe hârtie.

O învățătoare venea la ei acasă pentru îndrumare și examinare. La fel s-a întâmplat la școala generală și liceu, rolul de îndrumători fiind preluat de diriginți. La facultate au urmat informatica la forma ID (învățământ la distanță) și au absolvit ca șefi de promoție, depășindu-i și pe cei de la IF (învățământ cu frecvență, adică la zi). Am avut onoarea să le fiu îndrumător la lucrările de licență, pe care și azi le dau ca exemplu studenților mei. Eu personal am învățat multe de la ei” [1].

Este vorba de frații gemeni Marius și Mihai Șucan [2], pe care i-am cunoscut virtual din 2008 și cu care am avut o colaborare extrem de benefică, mai ales pentru mine. În acest episod îl voi prezenta pe Marius Șucan [3]
Marius Șucan. S-a născut la 28 august 1987 la Arad. Fire sensibilă de artist, de poet și pictor, s-a orientat cu preponderență către arta digitală, pictură, grafică și design. A învățat să deseneze asistat de calculator. Cu o răbdare și un efort cum nu am mai văzut niciodată, Marius stă mii de ore în fața monitorului, manevrând un pen electronic, pe o tabletă grafică, cu care insinuează linii tremurânde, care nu îi ies întotdeauna așa cum și-ar dori și cum ar putea să le facă cu o mână sănătoasă. Cu  perseverență, reia de sute de ori aceeași linie neascultătoare, până când este mulțumit de rezultat. Un informatician foarte bun, m-a impresionat încă dinainte de a-l vedea față-n față, via e-mail doar, prin limbajul extrem de îngrijit și politicos, printr-o limbă română impecabilă. Ulterior, am aflat că stăpânește foarte bine și limbi străine: engleză și franceză. Ceea ce mă uimește cel mai mult la el este simțul umorului, specific spiritelor superioare, pe care nu și l-a pierdut indiferent de situația sa. Mă întreb cu ce scop dă Dumnezeu atâta suferință unor ființe umane nevinovate și câtă suferință poate îndura un muritor? Legea compensației?
Pregătirea profesională. 2011-2013: Master în Design la Universitatea de Vest din Timișoara; 2008 - 2011: Licență în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (șef de promoție); 2004 - 2008: (liceu) Grupul Școlar de Transporturi Auto „Henri Coandă”, Arad, România.
Experiența de lucru [6-12]:
•2011 - 2012: Grafician la Willow Garage, California, SUA (interfețe de site-uri și ilustrații, HTML și CSS); 2010 - prezent: Web designer la Daniel Schaaf Marketing und IT Dienstleistungen, Germania (interfețe de site-uri, HTML și CSS);
•2009 - 2010: beta-tester pentru produsul VrayForC4D la LAUBlab KG, Viena, Austria (acces la ultimele versiuni ale produsului VrayForC4D, testări în Maxon Cinema 4D pentru regresii, erori de render, probleme de performanță și de interfață);
•2001 - prezent: liber profesionist în grafică digitală (sigle, coperți de cărți, ilustrații și interfețe de site-uri pentru diferiți clienți: Universitatea Agora din Oradea. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Colegiul Național Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu Karpen” din Bacău, România, dr. Ioan Dzițac, dr. Radu Bogdan Rusu, Willow Garage și mulți alții);
•2003 - 2005: Mobius Solutions, București, România (vizualizarea arhitecturală a mai multor lifturi realizate de compania S.C. IFMA S.A [8]).
Realizări
•2-26 decembrie, 2013: Expoziție personală la Offenbach, Germania;
•12-14 iulie, 2013: Expoziție personală la Offenbach, Germania [4]);
•august, 2012: Ilustrarea grafică a revistei de cultură „Curtea de la Argeș”  (redactor-șef acad. Gheorghe Păun) [5];
•16 iulie, 2010: Imaginea „The piano room” a ajuns Daily Deviation pe Deviant Art.
•noiembrie, 2007: Imaginea „The wind of change” a ajuns pe coperta revistei 3D Attack, în cadrul căreia am avut un interviu de patru pagini.
•octombrie, 2007: Imaginea „The wind of change” a apărut în galeria „Best of Cinema 4D” a revistei 3D Attack.
•22 septembrie, 2007: primul loc la concursul național ProInfo cu site-ul ROBO Design v5.0 (împreună cu fratele său geamăn Mihai Șucan).
•27 mai, 2007:  locul trei la Concursul Național de Informatică aplicată, cu site-ul nostru, ROBO Design v5.0, (CIA 2007, cu Mihai Șucan).
•17 mai, 2007:  locul întâi la Concursul Studențesc Științific organizat de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (ROBO Design v5.0, cu Mihai Șucan).
•decembrie, 2006: locul întâi la un concurs artistic local cu tema „Intrarea României în Uniunea Europeană” cu imaginea România în U.E.
•8 iulie, 2006: Prezentat ca Daily Deviant (artistul zilei) pe site-ul Deviant Art în cadrul galeriei de imagini digitale.
•21 mai, 2006:  locul întâi la Concursul Național de Informatică Aplicată, cu site-ul PRO-Net, (CIA 2006, cu Mihai Șucan).
•8 septembrie, 2005: În centrul atenției în cadrul proiectului „Unknown Artist” (Artist Necunoscut) pe site-ul Deviant Art cu imaginea Mushroom Kingdom.
•mai, 2005:  locul patru la Concursul Național de Informatică Aplicată, cu site-ul ROBO Design versiunea 4, (CIA 2005, cu Mihai Șucan).
Imaginea Digital Morning:
a apărut în galeria „Best of Cinema 4D” în numărul din ianuarie al revistei 3D Attack, 2005;
a apărut pe prima pagină a site-ului Cinema 4D Belgia;
a ajuns pe locul 9 în secțiunea „Cinema 4D Hot 20” a galeriei pe site-ul Renderosity;
a fost în centrul atenției sub formă de Daily Deviation pe site-ul Deviant Art în 11 august 2005.
•17 ianuarie, 2003: Interfața CleanAMP a fost promovată pe site-ul oficial Winamp.
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.7508
[2] http://www.robodesign.ro/
[3] http://www.robodesign.ro/marius/curriculum-vitae-ro
[4] http://sucan.ro/offenbach-exhibition.html
[5] http://www.curteadelaarges.ro/arhiva/III_8_21/III_8_21.pdf
[6] http://www.robodesign.ro/marius/my-work/book-covers
[7]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/logos
[8]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/ifma-elevators
[9]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/interfaces
[10]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/miscellaneous
[11]  http://www.robodesign.ro/marius/my-projects/propaganda ,
[12]  http://www.robodesign.ro/marius/my-projects/winamp-skin

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:06 Ora de vară a Europei de Est