Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mic dejun cu rugăciune la Parlamentul European

Doamna deputat, la Bruxelles

Mic dejun cu rugăciune la Parlamentul European

În perioada 2-4 decembrie 2013, la Bruxelles, am participat la Micul dejun cu rugăciune de la Parlamentul European, eveniment care a reunit peste 300 de participanți din Europa și Statele Unite ale Americii, dintre care, peste 30 au fost parlamentari din parlamente naționale și europarlamentari.

În afară de mine, Parlamentul României a mai fost reprezentat de domnul senator Ben-Oni Ardelean.
Tema întâlnirii din acest an a fost bazată pe rugăciunea Domnului Isus din Ioan 17: „Tată, fă-i una după cum și noi suntem una”. Mesajul principal a fost prezentat cu multă putere de doamna Frigide Barjot, actriță și activist social din Franța. Doamna Barjot a mobilizat în luna ianuarie a acestui an, aproximativ opt sute de mii de cetățeni în Paris, ca să militeze pentru familie și împotriva legii care admite căsătoriile între persoane de același sex și adopția copiilor de către cuplurile homosexuale.
Micul dejun propriu-zis a fost completat  de conferințe, organizate în colaborare cu European Christian Political Movement, și dezbateri pe diferite teme de actualitate, organizate atât înaintea evenimentului cât și după. În finalul manifestărilor, mi-a revenit onoarea de a face rezumatul a tot ce s-a discutat și a invita participanții la acțiune pentru a concretiza ideile enunțate.
Menționând că vin din România, cea mai frumoasă țară din Europa, am accentuat importanța de a ne amprenta activitatea politică sau profesională cu valorile și principiile noastre creștine, care ne reprezintă. Am mai subliniat importanța colaborării între parlamentarii din țările europene pentru a ne încuraja unii pe alții și pentru a învăța unii de la alții pentru că apar adesea probleme comune pe care unii le rezolvă înaintea altora.
Temele cele mai actuale și fierbinți sunt acum legate de legislația familiei, de păstrarea valorilor familiei tradiționale, de adopția copiilor de cupluri de homosexuali. Am mai menționat faptul că în Croația, referendumul organizat duminica trecută la cererea a peste 700.000 de cetățeni, a obținut peste 65% din voturile populației, în ciuda opoziției guvernanților, exprimate în timpul campaniei pentru referendum. Acest rezultat, obținut prin cooperarea dintre societatea civilă și bisericile de toate confesiunile din Croația, obligă guvernul și parlamentul croat să modifice Constituția în vederea introducerii definiției familiei ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie.
Micul dejun cu rugăciune de la Parlamentul European a fost de asemenea un prilej de a cunoaște alți parlamentari, lideri ai unor organizații internaționale de prestigiu, oameni de afaceri, fețe bisericești etc. În întâlnirile particulare pe care le-am avut cu parlamentari din alte țări europene, am avut ocazia de a vorbi și despre situația românilor care lucrează în alte țări, demontând temerea unora că „invazia” românilor după 1 ianuarie 2014  va crea probleme statelor în care aceștia s-au stabilit și muncesc pentru o vreme.  Marea Britanie poate chiar să ne mulțumească pentru specialiștii care lucrează acolo și care contribuie la sistemele lor de asigurări, după ce statul român a cheltuit cu formarea lor.
Aceste întâlniri se înscriu în sfera activităților de diplomație parlamentară care au menirea de a poziționa România pe locul pe care îl merită, la egalitate cu alte state europene.
Florica CHERECHEȘ
Deputat PNL

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:22:07 Ora standard a Europei de Est