Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mic dejun cu rugăciune la Parlamentul European

Doamna deputat, la Bruxelles

Mic dejun cu rugăciune la Parlamentul European

În perioada 2-4 decembrie 2013, la Bruxelles, am participat la Micul dejun cu rugăciune de la Parlamentul European, eveniment care a reunit peste 300 de participanți din Europa și Statele Unite ale Americii, dintre care, peste 30 au fost parlamentari din parlamente naționale și europarlamentari.

În afară de mine, Parlamentul României a mai fost reprezentat de domnul senator Ben-Oni Ardelean.
Tema întâlnirii din acest an a fost bazată pe rugăciunea Domnului Isus din Ioan 17: „Tată, fă-i una după cum și noi suntem una”. Mesajul principal a fost prezentat cu multă putere de doamna Frigide Barjot, actriță și activist social din Franța. Doamna Barjot a mobilizat în luna ianuarie a acestui an, aproximativ opt sute de mii de cetățeni în Paris, ca să militeze pentru familie și împotriva legii care admite căsătoriile între persoane de același sex și adopția copiilor de către cuplurile homosexuale.
Micul dejun propriu-zis a fost completat  de conferințe, organizate în colaborare cu European Christian Political Movement, și dezbateri pe diferite teme de actualitate, organizate atât înaintea evenimentului cât și după. În finalul manifestărilor, mi-a revenit onoarea de a face rezumatul a tot ce s-a discutat și a invita participanții la acțiune pentru a concretiza ideile enunțate.
Menționând că vin din România, cea mai frumoasă țară din Europa, am accentuat importanța de a ne amprenta activitatea politică sau profesională cu valorile și principiile noastre creștine, care ne reprezintă. Am mai subliniat importanța colaborării între parlamentarii din țările europene pentru a ne încuraja unii pe alții și pentru a învăța unii de la alții pentru că apar adesea probleme comune pe care unii le rezolvă înaintea altora.
Temele cele mai actuale și fierbinți sunt acum legate de legislația familiei, de păstrarea valorilor familiei tradiționale, de adopția copiilor de cupluri de homosexuali. Am mai menționat faptul că în Croația, referendumul organizat duminica trecută la cererea a peste 700.000 de cetățeni, a obținut peste 65% din voturile populației, în ciuda opoziției guvernanților, exprimate în timpul campaniei pentru referendum. Acest rezultat, obținut prin cooperarea dintre societatea civilă și bisericile de toate confesiunile din Croația, obligă guvernul și parlamentul croat să modifice Constituția în vederea introducerii definiției familiei ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie.
Micul dejun cu rugăciune de la Parlamentul European a fost de asemenea un prilej de a cunoaște alți parlamentari, lideri ai unor organizații internaționale de prestigiu, oameni de afaceri, fețe bisericești etc. În întâlnirile particulare pe care le-am avut cu parlamentari din alte țări europene, am avut ocazia de a vorbi și despre situația românilor care lucrează în alte țări, demontând temerea unora că „invazia” românilor după 1 ianuarie 2014  va crea probleme statelor în care aceștia s-au stabilit și muncesc pentru o vreme.  Marea Britanie poate chiar să ne mulțumească pentru specialiștii care lucrează acolo și care contribuie la sistemele lor de asigurări, după ce statul român a cheltuit cu formarea lor.
Aceste întâlniri se înscriu în sfera activităților de diplomație parlamentară care au menirea de a poziționa România pe locul pe care îl merită, la egalitate cu alte state europene.
Florica CHERECHEȘ
Deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:43 Ora de vară a Europei de Est