Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diseminarea proiectului Comenius „Intercultural Competence in Business”

În perioada 18 – 22 noiembrie, o nouă mobilitate la Bratislava

Diseminarea proiectului Comenius „Intercultural Competence in Business”

Cinci elevi și trei profesori de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat în perioada 18 – 22 noiembrie 2013, la o nouă mobilitate internațională Comenius, desfășurată la Bratislava.

Astfel că timp de cinci zile, elevii Faur Daiana Florentina (din clasa a XI-a B, Cadar Andrei Alexandru și Puskas Krisztian-Sandor (din a XI-a H), Suster Ioana-Adela și  Stroescu George-Ionatan (din a XII-a B) au fost ambasadorii colegiului orădean și ai României la Bratislava, alături de profesorii lor: Camelia Pop, coordonator național al proiectului, Mariana Bara și Mariana Tămaș.
Ei au luat parte la reuniunea de proiect găzduită de Obchodná Akadémia din Bratislava, în cadrul Proiectului Școlar Multilateral Comenius, „Intercultural Competence in Business” (cu acronimul InComBu), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului  „Învățare pe tot parcursul vieții”  (Longlife Learning Programme).
Alături de parteneri din Germania, Suedia, Polonia, Slovacia și Turcia
„Alături de partenerii din Germania, Suedia, Polonia, Slovacia și Turcia, elevii noștri au participat la diverse activități: jocuri de cunoaștere, scenete, vizionări de filme de prezentare a regiunii, de exploatare a patrimoniului național și cultural. Aflate într-un context plurilingvist și multicultural, activitățile de prezentare a țării, orașului și școlii au creat mediul propice în care elevii au interacționat cu un sistem educațional diferit, creându-se o altă perspectivă asupra mediului școlar. Elevii au participat la activități pe echipe de lucru multinaționale, s-au prezentat diferite tipuri de idei de afaceri într-o atmosferă competițională, ca în final, în urma jurizării, să fie ales obiectul de activitate și Logo-ul firmei câștigătoare în cadrul căreia se vor desfășura activitățile viitoare la nivelul fiecărei țări partenere. A  câștigat firma „Delish” - un restaurant cu specific german, suedez, românesc, polonez, slovac și turcesc.
Noi, profesorii, am participat la discuții referitoare la aspectele legale specifice înființării unei firme comparativ în fiecare țară parteneră, capitalul necesar derulării activității, modul de organizare a firmei, dificultăți care pot să apară, aspecte care vor fi prezentate într-o diagramă comparativă, până la întâlnirea de anul viitor, din Turcia”, a precizat coordonatorul de proiect, dna profesor Camelia Pop.
Suntem mai bogați prin acumulările dobândite!
„A fost o săptămână foarte încărcată, derulată în ritm alert, dar frumoasă prin atmosfera deosebit de plăcută creată de colegii din proiect, elevi și profesori.
Experiența se înscrie în dorința de a  descoperi și a valorifica patrimoniul național, de a conștientiza importanța învățării limbilor străine și rolul muncii în echipă în dezvoltarea personală,  îmbunătățind, în mod real, abilitățile de comunicare în context intercultural”, a adăugat doamna profesor Mariana Bara – formator național și coordonator al Centrului de resurse din Regiunea Nord-Vest.
Toate informațiile reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații. (Ov.Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:19 Ora de vară a Europei de Est