Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A fost (re)lansată revista CCD Bihor „Didactica Militans”

După o întrerupere de 10 ani,

A fost (re)lansată revista CCD Bihor „Didactica Militans”

Joi (5 decembrie 2013), la Casa Corpului Didactic a județului Bihor a fost (re)lansată revista instituției, revistă intitulată „Didactica Militans”, care, iată, reapare pe piață, într-un format nou, ca o carte, după o întrerupere de 10 ani.

Evenimentul a fost onorat de mulți prieteni și colaboratori ai instituției: cadre didactice universitare, profesori metodiști și inspectori școlari, directori ai unor școli din învățământul preuniversitar, alte cadre didactice, avocați și poeți, distinși invitați: conf.univ.dr. Dan Popescu, de la Universitatea Creștină „Parțium” Oradea, dl Avram Ștefan, director al Tipografiei „Aureo”, dl prof. Lucian Scurtu, poet consacrat, membru al Uniunii Scriitorilor Români, avocatul și scriitorul Pașcu Balaci…
Tuturor, doamna director al CCD Bihor, prof. drd. Carmen Bodiu, le-a adresat un bun venit, împărtășindu-le bucuria evenimentului cultural.
„Venim azi în fața dumneavoastră, a celor pe care vă reprezentăm și în numele cărora existăm, cu dorința de a comunica între noi, dascăli bihoreni, de la diferite niveluri de învățământ, însuflețiți de aceeași menire de a asigura societății de mâine oamenii de care avem nevoie sau dacă vreți conștiințe reunite întru cele mai alese idealuri dintotdeauna ale omenirii”.
Cu profund respect și din considerații pur profesionale și de bună-cuviință, doamna director a nominalizat foștii directori ai instituției, de la înființarea ei în anul 1972, mulți dintre ei fiind prezenți la manifestare: dl Titus Costin (1972-1984), dl Ioan Derșidan (1984-1986), dl Mihai Alexei (1990-1993), dl Gheorghe Foghiș (1993-1996), dna Maria Badea (1996-1999), dl Valentin Cucer (1999-2003), dl Constantin Dan Matei (2003), dl Ioan Șereș (2003-2005), dna Verghelia Tiurbe (2005-2012), iar din 2012, dna prof. drd. Carmen Bodiu.
La această manifestare (de relansare a revistei), conducerea instituției a considerat potrivit un bilanț de un semestru „deoarece pe agenda noastră de lucru se află un număr impresionant de activități, prin care ne străduim să îndeplinim cu responsabilitate și profesionalism misiunea Casei Corpului Didactic, aceea de a promova inovația și reforma în educație, de a asigura cadrul pentru dezvoltarea personală și profesională a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar, în corelație cu standardele profesionale pentru profesiunea didactică, standarde de calitate și competențele profesionale, precum și în conformitate cu strategiile naționale în domeniul educației”, a precizat doamna director Carmen Bodiu.
Noua revistă „Didactica Militans” se vrea a fi ecoul complexei activități care se desfășoară la CCD. Ea se dorește o publicație de tip caleidoscop, pentru a deservi atât funcția de informare, cât și pe aceea de formare și perfecționare. Astfel, Casa Corpului Didactic și-a propus să devină Carta unei Cariere în Devenire”, după aprecierea directorului său. Deci, în revistă este ilustrată activitatea CCD, dar nu numai; în acest număr și-au găsit loc și articole ale unor cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Colectivul de redacție al revistei este format din: redactor-șef: prof.drd. Carmen Bodiu; secretar general de redacție: bibliotecar prof. Mariana Trofin; redactori: prof.dr. Rodica Popa, prof. Florina Szabo, prof. Konrad Katalin și prof.dr. Ile Elisabeta; corectori: prof. Liliana Antonescu, prof. Anca Curpaș, prof. Elena Erdeli; ilustrații: prof. Ioana Teodora Klein, prof. Derecichei Simona, prof. Emilia Negru, insp. șc. prof. Mircea Boțog; colaboratori: insp. șc. gen. prof. Daniel Negrean, insp. gen. adj. prof. Nicolae Avram, insp. șc. prof. Mircea Boțog, conf.univ.dr. Dan H. Popescu, prof. Lucian Scurtu, ing. Simona Stanciu, ec. Angela Baș, ing. Gheorghe Mladin; grafică și tipar: „Aureo”.
În continuare, profesori metodiști ai CCD au prezentat conținutul celor 105 pagini ale revistei, iar invitații și participanții și-au spus cuvântul, făcând aprecieri la adresa activității CCD și a noii sale reviste.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost (re)lansată revista CCD Bihor „Didactica Militans”.

Trimite email
miercuri, 4 decembrie 2024, 10:48:31 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

În așteptarea lui Moș Nicolae

La Școala Gimnazială „Dacia”, umplem ghetuțele cu... povești!
Marți, 3 decembrie 2024, elevii claselor I A și I H, împreună cu învățătoarele lor, Maria Brisc și Diana Mojolic, au „lustruit” de zor ghetuțele, în așteptarea lui Moș Nicolae...