Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Nu uita că poezia nu se uită niciodată!”

Dl prof. Boris Belicciu, la al II-lea volum de versuri

„Nu uita că poezia nu se uită niciodată!”

Și matematica își are poezia sa, nu-i așa?
Pe care distinsul nostru profesor de matematică (de la liceul pedagogic) Boris Belicciu a descoperit-o de multă vreme.

Aseară (joi, 5 decembrie 2013), la sala festivă a Baroului de Avocați, domnia sa și-a lansat cel de-al doilea volum de poezii (la vreo 6 ani distanță de primul).
Debut târziu (după 80 de ani), din modestie sau timiditate? se-ntreabă Crenguța Gânscă în prefața volumului…
„Poetul-matematician Boris Belicciu ne provoacă azi cu un al doilea volum de poezii ce poartă deja amprenta specifică. Nu putem vorbi de o altă etapă de creație, căci aceste poezii nu succed neapărat celor din primul volum, unele chiar se suprapun sau sunt anterioare din punct de vedere cronologic. Ele sunt pur și simplu alte selecții dintr-un atelier de creație pe care îl bănuim mult mai vast decât ne lasă autorul să întrevedem o dată la… șase ani”, scrie autoarea în prefața volumului, intitulat „Poezii” (ilustrat simplu, cu două pene de scris și o călimară funcțională, deschisă).
Aflăm, tot de pe copertă, că distinsul nostru profesor s-a născut în comuna Cuza-Vodă, județul Ismail (Basarabia), România, în 16 august 1925. În 1970, nici nu știam că e basarabean! Dar trebuia să fi intuit: era prea mare român, prea modest, curat și drept, un excepțional profesionist, de aleasă noblețe sufletească!
„Ce fel de unghiuri/  mai poate avea/  un triunghi?”
Despre omul, profesorul și poetul Boris Belicciu au vorbit la superlativ, după caz, cu argumente literare și citate din volum: Pașcu Balaci, Crenguța Gânscă, dl prof. Liviu Câmpeanu și dl Voicu David; după care s-au dezlănțuit cei din sală, foști elevi în majoritate zdrobitoare; l-au cântat poeții și interpreții. Dl Florian Chelu chiar i-a compus o melodie pe versurile unui sonet din primul volum; dascălii prezenți i-au cântat Imnul învățătorului și tradiționalul La mulți ani!
A fost mai degrabă o ședință specială de cenaclu, desfășurată într-o atmosferă familială; pentru că nimeni nu a venit din obligație, ci din profund respect și cu mult drag pentru distinsul profesor. Toți păreau o mare familie, adunată de sărbători la casa părintească, lângă pomul de Crăciun. Chiar și Moșul ni s-a arătat, la final, dar cu sacul gol.
Ascultându-l vorbind pe distinsul meu profesor de matematică, în timp ce mulțumea tuturor pentru sprijin, l-am regăsit neschimbat în ciuda celor 87 de ierni care i-au albit părul, dar i-au păstrat sufletul intact și mintea limpede, blândețea și voioșia, care i se trag de la caracterul său mare, incoruptibil. Doar patru versuri ne-a recitat în intervenția sa: „De-aș putea să scriu o odă,/ s-ascult lira de profet,/ cum sătucul Cuza-Vodă/ s-a-nfrățit cu Cărpinet…” După care a concluzionat: „Nu uita că poezia nu se uită niciodată!” 
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nu uita că poezia nu se uită niciodată!” 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:08:16 Ora standard a Europei de Est