Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Luni, ambasadorul Argentinei a participat la trei evenimente desfășurate la Universitatea din Oradea

În perioada 2-7 decembrie – „Săptămâna filmului latino-american”

Luni, ambasadorul Argentinei a participat la trei evenimente desfășurate la Universitatea din Oradea

La propunerea Ambasadei Argentinei în România, Universitatea din Oradea găzduiește începând de luni, în perioada 2-7 decembrie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii universității, manifestarea culturală „Săptămâna filmului latino-american”.

Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 2 decembrie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, cu conferința „Relațiile bilaterale dintre Argentina și România”, susținută de Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei în România. 
Conferința a fost urmată de prezentarea lucrării „Elemente istorico-juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine”, coordonată de Răzvan Victor Pantelimon și de difuzarea primului film  „Dos  Hermanos (Doi frați), Argentina 2010, dramă, regizor Daniel Burman, protagoniști: Antonio Gasalla, Graciela Borges
În fiecare zi din săptămâna 2 – 7 decembrie 2013, rulează în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea câte un film din statele latino-americane. Intrarea este liberă.
La conferința susținută de ambasadorul Argentinei au onorat: rectorul Universității din Oradea, dl prof.univ.dr. Constantin Bungău, prorectorul Sorin Șipoș, moderator al evenimentului, precum și dl prof.univ.dr. Marius Þepelea, din partea Senatului universitar.
În cuvântul de deschidere, dl prorector a subliniat onoare pe care a avut-o Universitatea din Oradea de a primi în ultimele două săptămâni doi ambasadori și a găzdui două evenimente prezidate de excelențele lor, ambasadorii Slovaciei și Argentinei în România. Luni, Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei, a participat la trei evenimente: a susținut conferința „Relațiile bilaterale dintre Argentina și România” și a participat la lansarea lucrării „Elemente istorico-juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine” și la difuzarea primului film din „Săptămâna filmului latino-american”.
La rândul său, dl rector a salutat această premieră, subliniind apropierea dintre România și Argentina, prin cultură, prin anumite tradiții și valori personale sau ale poporului, prin educație; dl rector a înmânat excelenței sale o medalie jubiliară la sărbătorirea a 50 de ani de existență neîntreruptă a Universității din Oradea. În replică, dl ambasador a mulțumit pentru primire și medalie, pentru oportunitate și premieră, apreciind Oradea ca un oraș frumos și interesant.
Reprezentatul Senatului, dl Marius Þepelea, a prezentat în sinteză istoricul relațiilor româno-argentiniene, care datează din 1880, când cele două țări au hotărât să se recunoască reciproc, iar din anul 1931, au stabilit relații diplomatice la nivel de delegație, iar după cel de-al doilea război mondial, la nivel de ambasadă. „Este țara (din America de Sud) cu cea mai mare suprafață pentru locuitorii care vorbesc limba spaniolă și a opta din lume din punct de vedere al suprafeței, se află printre țările cele mai   industrializate din lume, este țara unde s-a născut tangoul, dansul pasiunii și al îndrăgostiților, este țara unde, datorită investițiilor în învățământ și știință, Argentina se află printre țările care astăzi pot să trimită sateliți în spațiu, care au cercetări în domeniul fizicii nucleare și în multe alte domenii”, a conchis reprezentantul senatului.
Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei, a susținut conferința „Relațiile bilaterale dintre Argentina și România”, vorbind numai românește, într-o limbă frumoasă, „dulce” și armonioasă, rar auzită la alți ambasadori străini în România. Am ajuns să aflăm de la dl ambasador că deținem o avere de mare preț, ca și Argentina, un pământ roditor, pe care, din păcate, nu știm să-l prețuim la justa sa valoare și să-l exploatăm cu eficiență. „România are mai mult de 10 milioane de hectare care în viitor trebuie să producă potrivit potențialului său roditor, având un pământ de calitate. Întotdeauna, România a fost un mare producător de grâu”, o spune, iată, ambasadorul Argentinei, iar noi refuzăm să ne trezim la realitate și să dezvoltăm agricultura! Noi ne vindem pământul… și țara! Vorbind despre relațiile dintre țările noastre, dl ambasador a amintit despre cooperarea în producția de autoturisme (Renault 12), despre prezența unor tehnicieni argentinieni la Centrala de la Cernavodă, despre bunele relații pe care Ion Þiriac le-a avut și le are cu tenismeni argentinieni. Dl ambasador s-a referit apoi la politica argentiniană care este orientată spre integrarea latino-americană, spre reducerea inegalităților, de luptă împotriva foametei și sărăciei în regiune”, a subliniat Excelența sa Claudio Perez Paladino.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Luni, ambasadorul Argentinei a participat la trei evenimente desfășurate la Universitatea din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:11 Ora standard a Europei de Est