Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luni, ambasadorul Argentinei a participat la trei evenimente desfășurate la Universitatea din Oradea

În perioada 2-7 decembrie – „Săptămâna filmului latino-american”

Luni, ambasadorul Argentinei a participat la trei evenimente desfășurate la Universitatea din Oradea

La propunerea Ambasadei Argentinei în România, Universitatea din Oradea găzduiește începând de luni, în perioada 2-7 decembrie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii universității, manifestarea culturală „Săptămâna filmului latino-american”.

Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 2 decembrie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, cu conferința „Relațiile bilaterale dintre Argentina și România”, susținută de Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei în România. 
Conferința a fost urmată de prezentarea lucrării „Elemente istorico-juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine”, coordonată de Răzvan Victor Pantelimon și de difuzarea primului film  „Dos  Hermanos (Doi frați), Argentina 2010, dramă, regizor Daniel Burman, protagoniști: Antonio Gasalla, Graciela Borges
În fiecare zi din săptămâna 2 – 7 decembrie 2013, rulează în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea câte un film din statele latino-americane. Intrarea este liberă.
La conferința susținută de ambasadorul Argentinei au onorat: rectorul Universității din Oradea, dl prof.univ.dr. Constantin Bungău, prorectorul Sorin Șipoș, moderator al evenimentului, precum și dl prof.univ.dr. Marius Þepelea, din partea Senatului universitar.
În cuvântul de deschidere, dl prorector a subliniat onoare pe care a avut-o Universitatea din Oradea de a primi în ultimele două săptămâni doi ambasadori și a găzdui două evenimente prezidate de excelențele lor, ambasadorii Slovaciei și Argentinei în România. Luni, Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei, a participat la trei evenimente: a susținut conferința „Relațiile bilaterale dintre Argentina și România” și a participat la lansarea lucrării „Elemente istorico-juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine” și la difuzarea primului film din „Săptămâna filmului latino-american”.
La rândul său, dl rector a salutat această premieră, subliniind apropierea dintre România și Argentina, prin cultură, prin anumite tradiții și valori personale sau ale poporului, prin educație; dl rector a înmânat excelenței sale o medalie jubiliară la sărbătorirea a 50 de ani de existență neîntreruptă a Universității din Oradea. În replică, dl ambasador a mulțumit pentru primire și medalie, pentru oportunitate și premieră, apreciind Oradea ca un oraș frumos și interesant.
Reprezentatul Senatului, dl Marius Þepelea, a prezentat în sinteză istoricul relațiilor româno-argentiniene, care datează din 1880, când cele două țări au hotărât să se recunoască reciproc, iar din anul 1931, au stabilit relații diplomatice la nivel de delegație, iar după cel de-al doilea război mondial, la nivel de ambasadă. „Este țara (din America de Sud) cu cea mai mare suprafață pentru locuitorii care vorbesc limba spaniolă și a opta din lume din punct de vedere al suprafeței, se află printre țările cele mai   industrializate din lume, este țara unde s-a născut tangoul, dansul pasiunii și al îndrăgostiților, este țara unde, datorită investițiilor în învățământ și știință, Argentina se află printre țările care astăzi pot să trimită sateliți în spațiu, care au cercetări în domeniul fizicii nucleare și în multe alte domenii”, a conchis reprezentantul senatului.
Excelența Sa Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei, a susținut conferința „Relațiile bilaterale dintre Argentina și România”, vorbind numai românește, într-o limbă frumoasă, „dulce” și armonioasă, rar auzită la alți ambasadori străini în România. Am ajuns să aflăm de la dl ambasador că deținem o avere de mare preț, ca și Argentina, un pământ roditor, pe care, din păcate, nu știm să-l prețuim la justa sa valoare și să-l exploatăm cu eficiență. „România are mai mult de 10 milioane de hectare care în viitor trebuie să producă potrivit potențialului său roditor, având un pământ de calitate. Întotdeauna, România a fost un mare producător de grâu”, o spune, iată, ambasadorul Argentinei, iar noi refuzăm să ne trezim la realitate și să dezvoltăm agricultura! Noi ne vindem pământul… și țara! Vorbind despre relațiile dintre țările noastre, dl ambasador a amintit despre cooperarea în producția de autoturisme (Renault 12), despre prezența unor tehnicieni argentinieni la Centrala de la Cernavodă, despre bunele relații pe care Ion Þiriac le-a avut și le are cu tenismeni argentinieni. Dl ambasador s-a referit apoi la politica argentiniană care este orientată spre integrarea latino-americană, spre reducerea inegalităților, de luptă împotriva foametei și sărăciei în regiune”, a subliniat Excelența sa Claudio Perez Paladino.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Luni, ambasadorul Argentinei a participat la trei evenimente desfășurate la Universitatea din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:10 Ora de vară a Europei de Est