Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Cine „face ” cursul de schimb al leului”?

În cadrul proiectului educațional „Să vorbim despre bani și bănci”

„Cine „face ” cursul de schimb al leului”?

Marți, 3 decembrie 2013, în cadrul proiectului educațional „Să vorbim despre bani și bănci”, pe care Banca Națională a României și Inspectoratul Școlar Județean Bihor îl derulează în mediul școlar preuniversitar, elevi din clasele a XI-a și a XII-a au aflat de la dna conf.univ.dr Agnes Nagy „Cine „face ” cursul de schimb al leului”.

La evenimentul desfășurat în sala festivă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, au participat reprezentanți ai BNR, dl Mircea Mureșan, director adjunct Direcția Comunicare a BNR, reprezentanți ai ISJ Bihor, dna inspector școlar Elena Moțoc-Chivari, inspector pentru mentorat și proiecte educaționale, dl inspector școlar de specialitate Florian Mieluț, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, dna prof. Liana Bako, directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, dl prof. Virgil Blage, precum și reprezentanți ai Universității din Oradea, de la Facultatea de Științe Economice.
Din grupul-țintă al proiectului, în sală au fost prezenți liceeni din clasele a XI-a și a XII-a, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, profil economic, dar nu numai, și de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Obiectivul fundamental al proiectului urărește „sprijinirea educației financiare prin însușirea de către elevi a unor noțiuni economice de bază și formarea unui vocabular economic în rândul acestora”.
„Moneda este un act de suveranitate”
Pentru început, reprezentatul BNR, dl director adjunct Mircea Mureșan a intrat în dialog cu liceenii, încercând, foarte subtil, să le testeze cunoștințele: Aveți așa o idee de câți ani s-a înființat Banca Națională a României? (de 133 de ani, în 1880) A câta Bancă din lume este, ca ordine de înființare? (a 16-a) Se putea înființa înainte de 1880? Se putea înființa în 1700? Ce altceva lipsea? Gândiți-vă că vorbim despre Banca Națională a României. Era România în 1700? Când s-a înfăptuit prima unire? Să știți că Alexandru Ioan Cuza a încercat să facă o monedă. Cum s-a chemat? „Moneda, întotdeauna, să știți, este un act de suveranitate”, a precizat dl Mircea Mureșan.  
Prin intermediul acestui dialog, domnia sa a ținut să pregătească auditoriul pentru conferința ce avea să urmeze, prezentarea publică cu tema „Cine „face” cursul de schimb al leului”, susținută de doamna conf.univ.dr Agnes Nagy, membru al Consiliului de Administrație al BNR.
„Vom vorbi astăzi despre modul în care se formează cursul, unde se formează cursul, câteva probleme legate de ce înseamnă că leul s-a apreciat, s-a depreciat, sau auziți că a crescut! Și noi când crește ceva zicem că e de bine, dar aici chiar nu e de bine. Să reflectăm puțin la activitățile și rolul Băncii Naționale, legate toate de tot ce înseamnă cursul de schimb al leului, iar în final să vă introduc în lumea pieței valutare globale”, a precizat, pentru început, dna conf.univ.dr Agnes Nagy.
Potrivit organizatorilor (ISJ Bihor), pe agenda întâlnirii, au mai fost cuprinse, pe lângă prezentările susținute de reprezentanții BNR, o întâlnire cu profesorii de specialitate din județul Bihor; ambele întâlniri fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, urmărindu-se identificarea cât mai precisă a nevoilor de informare a celor implicați.
Să mai spunem că proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare dintre Banca Națională a României și Ministerul Educației Naționale.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cine „face ” cursul de schimb al leului”?

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:35:04 Ora standard a Europei de Est